Cu cât va crește prețul călătoriilor interurbane? Rezultatul consultărilor transportatorilor cu viceprim-ministrul Andrei Spînu

Cu cât va crește prețul călătoriilor interurbane? Rezultatul consultărilor transportatorilor cu viceprim-ministrul Andrei Spînu

Tarifele la rutele interurbane și cele raionale ar putea crește, cel puțin asta a declarat președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa. Declarațiile au fost făcute, după runda de consultări între transportatori și reprezentații Ministerului Infrastructurii. Potrivit președintelui APOTA, prețurile ar putea fi majorate până la 70 de bani per kilometru pentru rutele interurbane și până la 80 de bani pentru cele raionale. 

„A fost o discuție constructivă, și ministerul și transportatorii au făcut pași suficienți unul în întâmpinarea altuia. Preventiv avem 70 de bani la interurban, 80 la raional, dar mai sunt niște detalii tehnice care noi vrem să le definitivăm luni. Prima părere e că momentul critic a fost depășit și aici protestele se încheie”, a menționat Alexa.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a menționat că decizia finală va fi luată luni, 14 februarie.

„Această întâlnire a fost parte a procesului de consultări. Suntem pe ultima fază de luare a decizie, am informat transportatorii despre intențiile noastre privind reforma în domeniul transporturilor, inclusiv am discutat despre opinia noastră la tarif ținând cont la anumite creșteri de preț ale anumitor produse petroliere și luni va fi luată decizia finală”, a menționat Spînu.

Contextul problemei

Menționăm că APOTA declară că Ministerul Infrastructurii (MIDR) nu a reacționat la somația transportatorilor comunicată prin scrisoarea deschisă din 22 ianuarie 2022, nu a revizuit proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor, nu a renunțat la mecanismul de instituire a unui nou tip de act permisiv - acordul consiliilor locale de majorare a tarifelor, nu a prezentat calculele reale a mărimii tarifului la serviciile de transport, nu a aprobat actul prin care să stabilească mărimea tarifului la serviciile de autogară și nu a renunțat la protejarea schemelor ilegale din transport.

În scrisoarea adresată că MIDR se menționa că majoritatea transportatorilor sunt în prag de faliment. Costurile nu mai pot fi acoperite de încasări. În toate raionale țării există rute care nu se mai operează, iar numărul acestora este în creștere. Deja sunt localități din care au fost sistate toate rutele. Populația acestor localități se deplasează cu taximetre sau cu transport ilicit și achită mult mai mult decât ar fi achitat dacă tariful ar fi fost majorat de către MIDR în baza unor calcule reale.

Drept răspuns, reprezentanții ministerului au amintit că la 28 ianuarie a fost ultima zi de consultări publice asupra proiectului Ordinului cu privire la stabilirea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional și internațional, scopul căruia este de a aduce mai multă claritate în stabilirea tarifelor și a integra punctul de vedere al transportatorilor.

Luni, 7 februarie, transportatorii au intrat în grevă, până la 9 februarie.

În replică, la inițiativa șoferilor de a declara greva, Andrei Spînu a anunțat că a intrat în posesia unui screenshot dintr-un chat intern al acestora, unde este menționat că scopul grevei transportatorilor ar fi cel de a trezi revolta pasagerilor.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.