Rusia anunță noi condiții pentru detensionarea situației cu Ucraina

Rusia anunță noi condiții pentru detensionarea situației cu Ucraina

Federația Rusă dorește ca Ucraina să scoată în afara țării armele și echipamentele militare primite în ultimul timp de la aliații ei, a anunțat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, ca noi condiții pentru dezescaladarea tensiunilor create în ultima perioadă în apropierea graniței dintre cele două țări, notează digi24.ro.

Dezescaladarea cu Rusia poate fi îndeplinită prin satisfacerea câtorva condiții, a declarat Maria Zaharova joi, menționând printre acestea plecarea instructorilor militari occidentali din Ucraina, scoaterea armelor și echipamentului primite de Kiev în ultimul din străinătate în afara teritoriului Ucrainei și renunțarea participării acesteia la orice fel de exerciții militare împreună cu NATO.

„Suntem convinși că este posibilă o dezescaladare legată de Ucraina și încă destul de repede, dar pentru aceasta este nevoie să fie suspendate livrările de arme către Ucraina, să fie rechemați instructorii și consilierii militari occidentali de pe teritoriul ucrainean, să înceteze orice exerciții comune între forțele armate ucrainene și NATO, precum și să fie scoase în afara Ucrainei toate armele și echipamentele primite până acum de Kiev”, a declarat joi Maria Zaharova, citată de Interfax, potrivit Agerpres.

Publicitate

Reprezentanta Ministerului de Externe rus s-a referit și la exercițiile tactice ale armatei ucrainene, preconizate să aibă loc între 10 și 20 februarie, concomitent cu manevrele comune ale Rusiei şi Belarusului.

„În cursul acestor exerciții se va exersa utilizarea sistemelor de rachete antitanc Next Generation Light Anti-tank Weapon şi Javelin, primite de Ucraina de la Regatul Unit și SUA, precum și a dronelor turcești Bayraktar”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Evocând numele de cod al exercițiilor ucrainene, Snowstorm-2022, Zaharova a comentat ironic că speră ca acestea să nu se termine ca faimoasa povestire a lui Pușkin, cu același nume. La celebrul poet rus Aleksandr Puşkin, personajul principal se rătăcește din cauza viscolului și nu mai ajunge la biserica unde îl așteptă iubita sa, care fugise de acasă.

„Dacă vorbim despre securitate regională într-un context mai larg, atunci pentru consolidarea ei, NATO ar trebui, între altele, să anunțe că renunța la politica ușilor deschise, iar Ucraina să revină la statutul său de țară neutră, în afara blocurilor militare, statut proclamat în Declarația privind suveranitatea Ucrainei din 16 iulie 1990”, a mai susținut reprezentanta MAE rus.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal