R. Moldova a trecut din categoria statelor cu un regim hibrid în cea a țărilor cu o democrație viciată, înregistrând una dintre cele mai mari creșteri în cadrul topului „Indicele democrației”, realizat de săptămânalul britanic The Economist. Astfel, țara noastră a urcat 11 poziții și se află în prezent pe locul 69, la egalitate cu țări precum Papua Noua Guinee.
Autorii studiului au motivat această evoluție în special prin faptul că în cadrul anticipatelor din 11 iulie 2021, a fost înregistrată o prezență ridicată la vot, care a rezultat în victoria unei formațiuni pro-europene și pro-reformiste.
„Acest lucru s-a datorat îmbunătățirilor în funcționarea guvernului și a participării politice. R. Moldova a organizat alegeri parlamentare anticipate pe 11 iulie, care au avut ca rezultat o victorie copleșitoare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), reformist și pro-UE, care anunță o îmbunătățire a perspectivelor de reformă și stabilitate politică. Alegerile au fost marcate de o prezență ridicată la vot, sugerând o mai bună încredere în sistemul politic”, se arată în argumentarea autorilor.
România se află pe locul 61, înaintea Mongoliei și Serbiei, iar Ucraina este pe locul 86, în categoria regimurilor hibride, deasupra Rusiei, care se situează pe locul 124, la rubrica „regim autoritar”, la același nivel cu Etiopia, țară aflată în război civil și Niger.
De altfel, Europa de Est mai cunoaște încă două țări care au trecut în categoria democrațiilor viciate, fiind vorba de Muntenegru și Macedonia de Nord. Un regres însă a fost înregistrat în Chile și Spania, care au fost retrogradate de la „democrații funcționale” la „democrații viciate”, iar Ecuador, Mexic, Paraguay și Tunisia, au fost retrogradate la „regimuri hibride” de la „democrații viciate”.
Doar 21 de țări sunt democrații autentice
Potrivit clasamentului The Economist, singurele democrații autentice și funcționale de pe glob sunt țările scandinave, Elveția, Islanda, Germania, Irlanda, Olanda și Marea Britanie, Canada, Japonia și Taiwan, sau cu alte cuvinte, în total 21 de țări din cele aproape 200 câte există în lume. Aproape toate sunt situate în emisfera de nord, cu excepția Australiei, Noii Zeelande și Uruguay. Totodată, doar 6,4% din populația lumii trăiește în aceste state.
Până și Statele Unite au intrat în categoria „democrațiile deficitare”. Totodată, pe ultimul loc se află Afganistanul, care în 2021 a cunoscut revenirea la putere a talibanilor, fapt ce l-a plasat mai jos chiar și decât Coreea de Nord și Myanmar, unde a avut loc o lovitură de stat și a fost instaurată dictatură militară.
Vezi și aceste știri

Revista The Economist a ales țara anului 2021. Republica Moldova, printre finaliste

„Ce drăguț, o fac de două ori”. R. Moldova, inclusă de The Economist în lista țărilor care sărbătoresc două Crăciunuri
