Primarul Chișinăului câștigă un salariu lunar mai mare decât cel al președintei Republicii Moldova. De ce facilități poate beneficia

Primarul Chișinăului câștigă un salariu lunar mai mare decât cel al președintei Republicii Moldova. De ce facilități poate beneficia

Salariul net al primarului Chișinăului este de 17.937 de lei. Atât primește lunar Ion Ceban,  după reținerea tuturor impozitelor și a asigurării medicale obligatorii. Pentru comparație, președinta țării câștigă cu peste 2.500 de lei mai puțin. Aflați, în continuare și la ce facilități are dreptul edilul capitalei. 

Pe lângă salariul lunar, primarul de Chișinău mai are dreptul la mașină de serviciu și călătorii gratuite cu transportul public. Într-un răspuns pentru AGORA, viceprimarul Ilie Ceban, ne-a precizat că, deși are acest drept, actualul edil, Ion Ceban, nu se folosește de un automobil de serviciul personal, iar atunci când călătorește cu transportul public, și-ar achita de sine stătător tichetul.  

...

Publicitate

Informațiile despre leafa și beneficiile primarului capitalei urmau să fie integrate în articolul publicat pe 25 ianuarie, cu privire la salariile și facilitățile demnitarilor în stat. AGORA a solicitat atunci informații de acest gen instituțiilor abilitate - Președinției, Parlamentului, Guvernului și Primăriei Chișinău. 

Am publicat atunci articolul fără informațiile de la Primărie, or, răspunsul de la această instituție s-a lăsat mult așteptat. Responsabilii de la Primărie au avut nevoie de două solicitări, pentru a ne furniza date concrete și exacte în legătură cu salariul edilului. Primul răspuns pe care l-am primit a fost unul absolut tehnic și cu trimiteri la articole din legislație. 

AGORA a expediat o solicitare repetată Primăriei Chișinău, la recomandarea juristei Centrului pentru Jurnalism Independent, Cristina Durnea, care, printre altele, ne-a comunicat că practica instituțiilor de stat de a se ascunde după articole legislative, evitând să ofere date clare, este una cunoscută. 

Numai după asta, abia în cea de-a doua scrisoare, viceprimarul municipiului, Ilie Ceban, ne-a oferit un răspuns clar și concret cu privire la salariul Primarului Ion Ceban.

Menționăm că de la prima solicitare expediată în data de 5 ianuarie și până la recepționarea răspunsului final au trecut o lună și cinci zile. Pe 10 februarie am primit cifrele exacte legate de încasările lunare ale șefului de la primărie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal