Viață în credit sau cui sunt datori moldovenii | Expert economic: Aproape fiecare al treilea cetățean din R. Moldova are un împrumut

Viață în credit sau cui sunt datori moldovenii | Expert economic: Aproape fiecare al treilea cetățean din R. Moldova are un împrumut

În anul 2021, se atestă o creștere fără precedent a gradului de îndatorare a moldovenilor față de diferite instituții și persoane fizice. Astfel, anul trecut, estimativ,  datoriile cetățenilor doar față de sectorul financiar s-au ridicat la 33 de miliarde de lei. Și astea sunt numai datele oficiale, deoarece moldovenii obișnuiesc să se împrumute și de la rude sau prieteni, dar și de la cămătarii care „dau bani la procente”. O analiză  realizată de expertul economic, Veaceslav Ioniță, a datoriilor moldovenilor acumulate către finele anului 2021, dar și sfaturile acestuia, de unde ar fi mai bine să ne împrumutăm, dacă ne-a ajuns cuțitul la os, citiți în continuare. 

...

Expertul economic mai atrage atenția asupra faptului că oamenii nu se împrumută doar de la companiile financiare. Și din acest motiv, potrivit lui Ioniță, este important sondajul prezentat, întrucât acesta răspunde la întrebările pe care nu le poți găsi pe pagina oficială a BNM, de exemplu.

Publicitate

Astfel, aproape 22 la sută dintre moldoveni au, în prezent, o datorie față de vreo bancă comercială.

Pe locul 2 se află instituțiile financiare nebancare - vorbim aici de Asociațiile de Economii și Împrumut, de Companiile de Leasing și Companiile de Microfinanțare - 9,6% dintre cetățeni spun că au credite la astfel de companii.

O altă sursă importantă de împrumuturi pentru moldoveni sunt rudele și prietenii - acest împrumut este fără dobândă, iar 8,2% dintre moldoveni spun că au datorii față de rude.

Și avem 1,4 din cetățeni, ceea ce este destul de mult, care spun că au datorii luate de la persoane fizice care împrumută bani cu dobândă, așa zis, „la procente” sau cămătarii.

...

„Dacă vă uitați atent, în grafic, avem 28,9% dintre cetățeni care astăzi declară că au un împrumut de undeva. Dacă facem un simplu calcul matematic și însumăm cele patru tipuri de împrumuturi, suma este cu mult mai mare, din simplul motiv că sunt mulți cetățeni care au datorii în mai multe instituții. Deci, omul are datorii și la bancă, și la instituțiile de microcreditare, și la rude și la prieteni, și la cămătari. Eu am luat grupul critic, care este cel mai vulnerabil grup de cetățeni și constituie aproximativ trei la sută, care ne-au declarat că au împrumuturi din cel puțin trei surse. Deci, noi avem trei procente din oameni (să nu uităm că populația matură din R. Moldova este de cel puțin, două milioane de oameni), iar asta înseamnă că avem circa 60 de mii de cetățeni din R. Moldova, la care eu mă tem să mă gândesc care este situația lor de împrumut, deoarece ei au datorii la toate sursele posibile”, precizează Veaceslav Ioniță.

Astfel, pe lângă cele 33 de miliarde de lei pe care noi știm, în baza datelor oficiale, că îi datorează cetățenii noștri, oficial, instituțiilor financiare, mai avem circa 10 miliarde de lei împrumutate de cetățenii noștri în afara sistemului oficial.

În ce măsură pot face față moldovenii acestor împrumuturi?

47% dintre cei care au datorii spun că au probleme ca să întoarcă aceste împrumuturi. „De fapt, aproape jumătate dintre cetățenii R. Moldova care au datorii, au spus că pentru ei a întoarce un împrumut este o problemă relativ mare.”, constată expertul.

...

Un alt indicator, foarte important, asupra căruia atrage atenția Veaceslav Ioniță, este cel care vorbește despre cetățenii care nu sunt în stare să întoarcă creditele contractate, nu mai au de unde să se împrumute adăugător. „Aici se observă o legătură strânsă dintre vârsta respondentului și capacitatea lui de a întoarce creditul și gradul lui de îndatorare. Dacă e să ne uităm la următorul grafic, observăm că media națională este de 32 la sută, deci fiecare al treilea cetățean care are un împrumut, întâmpină dificultăți în a-l întoarce. Totuși, diferențierea este una foarte mare după grupele de vârstă. Observăm, astfel, că două din cinci persoane care au contractate un împrumut spun că au o problemă în întoarcerea acestui împrumut”, atenționează expertul Economic.

...

Totodată, a mai fost analizat și gradul de imposibilitate de întoarcere a împrumutului după sursa de unde s-a contractat împrumutul. Astfel, cei mai puțini dintre datornici spun că nu pot întoarce împrumutul la bănci - circa 13%. Adică, oamenii care au luat credite la bănci sunt în cea mai mică dificultate. În ce privește datornicii la companiile nebancare, procentul e mai mare - peste 21 la sută sau fiecare al cincilea are restanțe și nu poate întoarce banii.

...

„Aici este și motivul, din ce cauză, în prezent, în Parlament se discută acel proiect de Lege, prin care să fie protejat cetățeanul nostru, în moment, când a intrat într-o dificultate de plată. Și aici vreau să fac o remarcă - atunci când luați un împrumut, cel mai important este să știți care este dobânda efectivă, or, aceasta este deseori, cu mult mai mare decât o vedeți pe panoul publicitar.

Dar, cea mai mare recomandare este ca atunci când mergeți să luați un împrumut, întrebați ce va fi cu Dumneavoastră, dacă intrați în incapacitate ce plată. Nu vă rușinați să puneți această întrebare. Fiți sigur, compania pune acest lucru în contract și, de regulă, cele mai mari probleme pe care le au cetățenii noștri sunt penalitățile și plățile inimaginabile care sunt aplicate - aici vorbesc, în special de companiile nebancare. La bănci, situația este puțin mai bună, deoarece Banca Națională supraveghează mai atent acest sector. Verificați, pentru că cea mai mare problemă în acest caz nu este rata dobânzii, dar condițiile draconice, în cazul în care Dumneavoastră nu puteți întoarce creditele la timp”, atenționează expertul economic.

Cel mai vulnerabil grup social sunt cei care se împrumută de la cămătari. 44%, sau aproape fiecare al doilea cetățean care a împrumutat bani de la persoane fizice, cu dobândă, sau cămătar, cum spunem noi, spune că are restanțe și nu poate întoarce datoria.

„Recomandarea mea este, evident, în măsura posibilităților, evitați să vă împrumutați de la cămătari, în măsura posibilităților, încercați să vă împrumutați de la rude și prieteni, că acolo este fără dobândă. Dacă nu este posibil, recomandare mea este să alegeți băncile și, după aceasta - instituțiile financiare nebancare. Probabilitatea că veți intra într-o dificultate de plată, sau probabilitatea că veți intra în incapacitate de plată, sau probabilitatea că veți avea un credit amânat sau neplătit la timp, în cazul băncilor este de două ori mai mic”, opinează expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Analiza a fost realizată în baza datelor oferite de IDIS Viitorul, în colaborare cu Institutul român de Științe politice și Relații Internaționale „I. Brătianu” și SBS Research.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal