EDITORIAL internațional | Sfârșitul unei epoci, cultură la preț redus pentru femei și despre cât de ușor se lasă seduși oamenii

EDITORIAL internațional | Sfârșitul unei epoci, cultură la preț redus pentru femei și despre cât de ușor se lasă seduși oamenii

Trei știri internaționale pentru a încheia săptămână.

Sfârșitul unei epoci

Publicitate

Euronews ne transmite noutatea săptămânii. Astfel, Europa intră acum într-un „final plauzibil” al pandemiei de COVID-19, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, citat de canalul tv paneuropean.

Dr. Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, a declarat joi într-o conferință de presă că numărul deceselor cauzate de coronavirus pe continent începe să coboare. Acest lucru s-ar putea datora severității mai scăzute a variantei Omicron, precum și a vremii mai calde care fac mai dificilă răspândirea virusului.

În acest context, tot mai multe țări europene renunță la restricțiile anti-coronavirus sau, ca în cazul Italiei, le reduc. Intrăm într-o nouă epocă, cea de post-pandemie, care va fi interesantă, chiar dacă nu neapărat ușoară. După doi ani de viață pe slow motion, în care am avut timp să ne autochestionăm și să ne redefinim prioritățile, viitorul poate fi mai puțin banal. V-ați gândit cum veți trăi după?

Cultură la preț redus pentru femei

La Geneva, intrarea în instituțiile culturale și centrele sportive va fi mai ieftină pentru femei. Decizia a fost luată pentru a corecta inegalitățile salariale. Moțiunea a fost adoptată după dezbateri aprinse în cadrul Consiliului Local Geneva.

După cum transmite publicația franceză „Le Monde”, municipalitatea elvețiană a votat, miercuri, 9 februarie, în favoarea unei reduceri rezervate exclusiv femeilor, scăzând cu 20% prețurile de intrare în localurile cu destinație culturală și la centrele sportive din oraș. Obiectivul acestei măsuri, propuse în aprilie 2019 de mai mulți aleși de stânga, este să corecteze nedreptatea inegalității salariale, femeile elvețiene fiind în medie plătite cu aproape 20% mai puțin decât bărbații. Potrivit susținătorilor inițiativei, jumătate din acest decalaj nu poate fi explicat nici prin gradul de pregătire a femeilor, nici prin experiență și nici prin poziția ierarhică. Pentru o muncă echivalentă, femeile care lucrează în Elveția câștigă cu 8,6% mai puțin decât bărbații.

În Moldova lucrurile, în acest sens, nu se deosebesc cu mult față de Elveția. Măcar aici avem ceva în comun cu una dintre cele mai bogate țări din lume. Astfel, Conform Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova, salariul bărbaților este cu 14,4% mai mare comparativ cu salariul mediu al femeilor. Pe când să ne așteptăm și noi la reduceri la teatre (pentru muzee nu îndrăznim să cerem, la cât de ieftină e intrarea) și, mai ales, la sălile de sport?

Inventând-o pe Anna sau cât de ușor se lasă seduși oamenii

Săptămâna care se încheie a venit și cu o premieră așteptată. E vorba de serialul difuzat pe Netflix, „Inventing Anna”, bazat pe istoria adevărată a unei oarecare Anna Sorokin, cunoscută în cercurile înalte ale New Yorkului ca Anna Delvey, moștenitoare din Gemania și o mare vizionară, care s-a dovedit a fi o escroacă, care a furat sute de mii de dolari de dolari de la bănci, instituții financiare și prietenii ei între anii 2013 și 2017. După cum scrie revista „Tiime”, „se pare că Sorokin a fost într-adevăr o regină a înșelătoriei născută în Rusia, crescută în Germania, care i-a păcălit cumva pe cei super bogați și puternici din New York să se închine în fața ei cu o sumă de peste 275.000 de dolari”.

Marea enigmă a cazului Delvey-Sorokin și întrebarea ce apare constant de-a lungul celor nouă episoade ale serialului produs de Shonda Rhimes („Grey’s Anatomy”, „How To Get Away with Murder”) este cum a fost posibil ca atâția oameni cu cariere importante, cu averi, cu statut, cu așteptări foarte înalte de la viață și de la ceilalți, oameni în cercul cărora este extrem de greu să ajungi și să rămâi, au fost seduși de o tânără care, în fond, vorbea banalități și se purta deseori dezechilibrat? Probabil, cazul Annei Sorokin aka Delvay este încă o dovadă a faptului că oamenii văd doar ceea ce vor să vadă și se despart greu de iluziile pe care și le creează. Realitatea obiectivă n-are nicio valoare atunci când ai nevoie să vezi altceva.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal