Ucraina își dorește o discuție privind prezența trupelor rusești lângă frontiera sa. Declarația a fost făcută de șeful diplomației de la Kiev, care a precizat că dialogul ar urma să aibă loc în următoarele 48 de ore. Pe de altă parte, situația din Ucraina rămâne tensionată, iar în jurul unei posibile intervenții din partea Rusiei planează doar semne de întrebare.
Ambasada Franţei la Kiev i-a sfătuit pe cetăţenii francezi din Ucraina să aibă rezerve de apă, hrană şi îmbrăcăminte călduroasă în această perioadă, în care există ameninţarea unui eventual atac al Rusiei, scrie News.ro.
Francezii sunt sfătuiţi să evite orice deplasare în Ucraina, nu doar pe cele ne-esenţiale, şi să aibă grijă ca actele lor de identitate să fie valabile.
Deocamdată, ambasada Franţei nu le recomandă francezilor din Ucraina să părăsească ţara.
În același timp, oficialii americani de rang înalt au declarat că nu pot confirma informațiile potrivit cărora Rusia plănuiește să invadeze Ucraina miercuri, scrie Reuters.
„Nu putem prezice cu exactitate ziua, dar spunem de ceva timp că ne aflăm într-o fereastră şi că ar putea începe o invazie - ar putea începe o acţiune militară majoră - din partea Rusiei în Ucraina în orice zi. Inclusiv săptămâna aceasta, înainte de încheierea Jocurilor Olimpice”, a declarat consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, duminică la emisiunea „State of the Union” de la CNN.
Între timp, Ucraina a sfătuit companiile aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre de luni până sâmbătă, din cauza exerciţiilor navale ruseşti care au loc acolo.
Peste 30 de nave ruseşti au început exerciţii de antrenament în apropierea peninsulei Crimeea, ca parte a unor exerciţii navale mai ample.
Mai bine de o duzină de state şi-au retras diplomaţii de la Kiev şi i-au sfătuit pe cetăţenii lor să părăsească ţara, de teama unui posibil atac rusesc.
Singurii care par că nu se tem de o invazie sunt chiar ucrainenii.
Discuția telefonică dintre Joe Biden și Vladimir Putin a durat aproximativ două ore. Preşedintele american l-a avertizat pe cel rus că Moscova riscă un răspuns decisiv și sancţiuni rapide şi severe dacă invadează Ucraina.
De cealaltă parte, un consilier al lui Putin a catalogat discuția dintre cei doi lideri drept profesionistă și echilibrată, dar a subliniat că Vestul nu a luat în considerare preocupările în materie de securitate ale Rusiei, între care sunt extinderea NATO și înarmarea Ucrainei.
Contextul situației...
În luna decembrie 2021, Rusia a fost acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat. Ceva mai devreme, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin le-a transmis americanilor că dorește ca NATO să nu se extindă în estul Europei.
Tot în acea perioadă, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat în parlamentul de la Kiev că nu exclude posibilitatea unui atac din partea Federaţiei Ruse la sfârşitul lunii ianuarie, indicând că numărul efectivelor comasate de Rusia în apropierea frontierelor cu Ucraina este de 94.000 de persoane.
Ucraina şi aliaţii săi din NATO au tras un semnal de alarmă cu privire la concentrarea de trupe şi echipamente militare ruseşti în apropiere de frontierele Rusiei cu Ucraina în acest an, ceea ce provoacă îngrijorări că ostilităţile aflate în stare latentă în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea degenera într-un război deschis.
Ulterior, vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul șef al Moscovei la discuțiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte, dând asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina, în pofida concentrării importante de trupe în apropiere de frontiera ucraineană.
Precizăm că Rusia a transferat trupe în Belarus înainte ca Minskul să anunțe exerciții comune preconizate pentru luna viitoare, pe fondul temerilor că Moscova s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă militară împotriva Ucrainei. Moscova neagă planurile de a lansa un atac.
Washingtonul a calificat drept „îngrijorătoare” exercițiile militare comune între Rusia și Belarus, anunțate să se desfășoare între 10 și 20 februarie, pe fondul temerilor privind o ipotetică invazie rusă în Ucraina, notează EFE.
„Nu încetez să repet că suntem deschiși dialogului, că suntem pentru o soluție politică. Și o spun din nou”, a afirmat vice-ministrul rus de externe.
Diplomatul rus a insistat că Moscova „nu face nimic care să amenințe securitatea Ucrainei”. „Noi nu efectuăm decât manevre și transferăm trupe pe propriul teritoriu. Și vom face asta în continuare”, a spus Riabkov.
Moscova se așteaptă să primească de la SUA și NATO garanții obligatorii din punct de vedere juridic că extinderea Alianței Nord-Atlantice nu va continua, a declarat vice-ministrul rus.
Vezi și aceste știri

Un avion care se îndrepta spre Ucraina a aterizat forțat pe Aeroportul din Chișinău. Care este motivul

O companie americană a suspendat toate zborurile spre Ucraina. Restricția are termen nelimitat

Anunțul MAEIE de la Chișinău, cu privire la situația din Ucraina

La Kiev are loc Marșul Unității pentru Ucraina (FOTO/VIDEO)

MAE de la București a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina

Europenii cred că șansele ca Rusia să invadeze Ucraina, în acest an, sunt mari. Cei mai îngrijorați sunt polonezii (GRAFIC)

Tensiunile din Ucraina | Rusia (nu) răspunde SUA, negocieri privind gaze din rute alternative și independență de 14 februarie

Noi imagini din satelit arată că la centrala din Zaporojie nu ar avea loc bombardamente sistemice, în pofida afirmațiilor lui Vladimir Putin
