La protest nu te duci cu mâna goală | Ce recuzită au utilizat, de-a lungul anilor, manifestanții din Moldova, pentru convingere și constrângere (VIDEO)

La protest nu te duci cu mâna goală | Ce recuzită au utilizat, de-a lungul anilor, manifestanții din Moldova, pentru convingere și constrângere (VIDEO)

Renumitul kuliok, curcani, machete ale organelor genitale, lapte, verde de briliant sau tăieței. De-a lungul anilor, protestatarii din toate taberele, indiferent de aspirațiile lor politice sau convingerile civice și, în general, cei care au râvnit să se facă auziți și văzuți, au ieșit la acțiunile de protest „înarmați” cu de toate - de zici că s-au lansat într-o competiție nedeclarată pentru cea mai convingătoare și originală recuzită de protest. Ne-am aventurat și noi, așadar, într-un exercițiu de inventariere a accesoriilor utilizate de manifestanți. Vedeți mai jos cele mai haioase și poznate „arme de protest”, despre care ne-am amintit noi, în redacția AGORA.  

Renumitul „Kuliok”

Renumitele „Kulioace” cu calendar imprimat pe ele, de la o vreme încoace, au ajuns simbol al corupției în politica din Republica Moldova. Acestea au intrat în vizorul presei, dar și al societății în general, după ce, la 18 mai 2020,  deputatul Iurie Reniță a publicat imagini video cu ex-liderul democraților, Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon și ex-vicepreședintele PD, Serghei Iaralov, în care Plahotniuc transmite o pungă în care s-ar fi aflat bani „pentru salariile” socialiștilor.

Materialul video ar fi reprezintat o bănuială rezonabilă de acte de corupere pasivă și activă, întrucât șeful statului a vorbit despre „achitarea salariilor” imediat după ce Vlad Plahotniuc a transmis punga. În timp ce procurorii nu au avut ce investiga din acest video, procesul fiind clasat, pungile, cunoscute în popor cu denumirea „kuliok” au ajuns un simbol politic, utilizat la proteste de manifestanți din diferite tabere politice.

Curcanii, victimele protestului din curtea Președinției

La 9 iunie 2019, a doua zi după ce deputații socialiști și cei din Blocul ACUM au decis crearea majorității parlamentare și învestirea unui nou Guvern în frunte cu lidera PAS, Maia Sandu, Partidul Democrat din Moldova, condus pe atunci de Vladimir Plahotniuc, a organizat un protest în centrul capitalei. 

Lumea îi strigă „Plahotniuci”. Ce mai fac curcanii aruncați în curtea Președinției, acum un an, de manifestanții PDM (VIDEO)

La finele mitingului, manifestanții au mers în fața clădirii Președinției și au aruncat în curte câțiva curcani legați la picioare, strigând: „Dodon, ieși afară!” De ce curcani? Pentru că anterior, Renato Usatîi, l-a numit pe Igor Dodon "curcan", iar acest titlu a fost preluat de protestatari. Apropo, curcanii aruncați peste gardul clădirii Președinției au ajuns în siguranță, la Grădina Zoologică.

Tizic în curtea Parlamentului

Mai mulți membri și susținători ai Partidului Congresul Civic au protestat în fața Parlamentului, la 5 februarie curent, manifestându-și nemulțumirea față de actuala guvernare. În semn de protest, aceștia au împrăștiat tizic în fața instituției. În acest caz, tizicul a fost folosit în semn de protest față de prețurile în creștere la gazele naturale și agentul termic, sugerând că oamenii vor ajunge, în curând, să se încălzească folosind tizicul (tizic - un fel de turtă prismatică făcută din baligă amestecată cu paie, folosită de țărani drept combustibil sau ca material de construcție (n.r.)).

Cu macheta organelor genitale, în fața Procuraturii

Dar, cu mult înainte de sacoșe, curcani sau tizic, unele proteste au avut recuzită mai deocheată. Activistul Anatol Matasaru, cunoscut pentru proteste oarecum excentrice, cum le numește presa, sau peste limita eticii, în opinia unor magistrați, a protestat de ziua profesionala a procurorilor, în fața PG.

Astfel, în loc să le aducă flori procurorilor, el a organizat o „expoziție” de machete a organelor genitale, confecționate din plastic si baloane. Pe acestea el a lipit chipurile unor politicieni și procurori considerați de el ca fiind corupți.

O ședere pe toaletă în fața sediului Procuraturii Anticorupție

Același Anatol Matasaru le-a făcut cadou procurorilor și alte scene inedite.  În 2016, acesta a adus un WC și macheta maselor fecale, pe care le-a amplasat chiar în fața intrării în clădirea Procuraturii Anticorupție. Ulterior, el a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta a fost găsit vinovat de huliganism nu prea grav. 

Reclamantul s-a plâns la CtEDO că reținerea sa a fost arbitrară și contrară Convenției. De asemenea, el a invocat încălcarea dreptului său la libertatea de exprimare. În consecință, Curtea a dispus achitarea din contul Guvernului Republicii Moldova în beneficiul reclamantului, în termen de trei luni, a sumei de 5.850 de euro în calitate de prejudiciu moral, dar și a sumei de 1.800 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli de reprezentare.

Mase fecale la sediul PSRM

Iată un alt caz - de această dată, mult mai recent. Din aceeași arie semantică s-au inspirat și indivizii care, pe semne, astfel și-au manifestat dezacordul față de activitatea membrilor PSRM. În vara anului 2021, la sediul socialiștilor din Căușeni au fost aruncate excremente peste pereții exteriori, dar și cei interiori ai oficiului.  Fecalele ar fi fost aduse într-o pungă neagră cu calendar. Ulterior, poliția i-a găsit pe cei care s-au făcut vinovați de incident. Pe cazul dat, a fost inițiată o cauză penală pentru huliganism, iar suspecții și-au recunoscut vina.

Sicriu la Ministerul Justiției

Istoria protestelor a cunoscut și manifestații cu un caracter funebru. În 2014, activistul Anatol Mătăsaru a adus în fața Ministerului Justiției un sicriu, din care apare o mână ce arată un gest indecent. Potrivit autorului, acesta reprezintă „salutul de pe lumea cealaltă din partea tinerilor  omorâți la 7 aprilie 2009”. 

Și încă un sicriu pe scările Parlamentului

Câțiva ani mai târziu, un alt sicriu a ajuns și pe scările Parlamentului. Doi tineri, reprezentanți ai Partidului Acasă Construim Europa au organizat un flashmob, în semn de protest față de decizia Parlamentului privind instaurarea stării de urgență pentru 60 de zile. 

O baie de lapte

Fostul șef de la Finanțe (actualul guvernator de la BNM), Octavian Armașu, a fost împroșcat cu o găleată cu lapte, chiar în fața Guvernului. Se întâmpla în 2016, iar  sensul acțiunii a fost  de „a răzbuna” adoptarea memorandumului de recuperare a celor aproape 14 miliarde din creditele de urgență acordate celor trei bănci, susținea atunci  Andrei Donică, cunoscutul protestatar. Precizăm că Donică s-a remarcat prin mai multe scandaluri. Bunăoară, în timpul prezentării machetei Aeroportului Chișinău, după concesionarea acestuia către AviaInvest, Donică a venit la eveniment cu o cameră și a aruncat cu ouă în machetă, întrerupând ceremonia. Activistul a fost reținut, fiind ulterior eliberat. 

Și o ploaie de „zelionkă”

O altă victimă a unui protest neobișnuit a devenit  vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru. Acesta a fost stropit cu verde de briliant de un membru al partidului PACE pentru faptul s-ar fi vaccinat împotriva COVID-19 cu una dintre dozele destinate medicilor. În acest caz, nu putem afirma cu exactitate de ce anume verdele de briliant a fost ales în calitate de „armă de protest”.

Cert este că, președintele partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare: „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”. Ulterior, Procuratura Generală a dispus reținerea lui Gheorghe Cavcaliuc în dosarul „verde de briliant”.

Macaroane la Condrița

Acțiunile de protest ale susținătorilor Partidului ȘOR au fost organizate în mai multe locații, oamenii protestând împotriva majorării tarifului la gazele naturale și a prețurilor în general. Ulterior, manifestanții au ajuns și la vila prezidențială de la  Condrița.

„Ne-am săturat! Macaroanele puse pe urechile noastre sunt prea multe”, au scandat manifestanții. Protestatarii au scos rând pe rând tăiețeii dintr-o cratiță, menționând că acestea reprezintă „macaroanele pe care le pune guvernarea, în fiecare zi, pe urechile oamenilor”. Deși nu se atestă în folclorul nostru, expresia „a pune macaroane pe urechi” este o traducere din rusă și s-a asimilat în timp, făcând aluzie la „a minţi”, „a induce în eroare”. Precizăm că guvernarea a menționat că nu va comenta declarațiile reprezentanților Partidului.

Cu tractoarele pe scările Parlamentului

 În luna decembrie a anului 2020, mai mulți agricultori au protestat față de atitudinea guvernului privind problemele cu care se confruntă și au pornit cu tractoarele spre clădirea parlamentului. Unele mijloace de transport au urcat chiar pe scările din fața clădirii. Zeci de polițiști au fost mobilizați la fața locului, iar unii carabinieri au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

 Și o brazdă drept în parc

Fermierii nu au continuat protestul pe cale pașnică și au recurs la un gest disperat. Unul dintre fermieri s-a apucat să are gazonul din parcul Catedralei. La fața locului a intervenit și un polițist care l-a rugat pe fermier să retragă tractorul de pe gazon. 

Pentru arătura trasă în centrul capitalei, agricultorul a fost amendat de poliție cu 3.300 de lei. Potrivit procesului contravențional emis pe numele său, acesta a cauzat o pagubă de aproximativ 810 lei după ce a intrat cu tractorul în scuarul Catedralei și a brăzdat zona verde.

Buzduganul de la Guvern 

Și Veteranii de război care au protestat în fața Guvernului au atras atenția asupra lor prin gesturile violente. Unul dintre participanții la protest a reușit chiar să spargă sticla ușii Guvernului cu buzduganul.

Revolta polonicelor

Pandemia și restricțiile anti-COVID-19 au dus la nemulțumirea cetățenilor. În anul 2020, agenții economici, reprezentanții sectorului HoReCa și lucrătorii piețelor, au venit în fața Guvernului la un protest. În ploaie și „înarmați” cu cratițe și farfurii, oamenii au cerut să li se respecte dreptul la muncă.

Potrivit datelor Ministerului Economiei și Infrastructurii, criza pandemică a generat o contracție de 14% a economiei naționale în trimestrul II al anului 2020 și de 7,2% în primul semestru. Majoritatea sectoarelor economice au contribuit negativ la evoluția PIB-ului, cele mai afectate fiind comerțul intern, industria, transporturile, construcțiile, HoReCa etc. 

Cel mai afectat sector al economiei rămâne a fi cel al serviciilor de cazare și de alimentație, deoarece majoritatea locațiilor au fost nevoite să-și sisteze activitatea în primăvară. Salariații din acest sector, în special cei care lucrează în zonele urbane, au fost printre cei mai afectați. Numărul mediu de angajați a scăzut în al doilea trimestru al anului 2020 (comparativ cu aceeași perioadă a lui 2019) cu peste 60%.

Flori de ziua îndrăgostiților

Alte proteste au fost pașnice, iar manifestanții și-au flori drept recuzită. Zeci de persoane au participat la un flashmob organizat de Partidului „ȘOR”. Aceștia au avut plancate în mână pe care sunt scrise mesaje de nemulțumire adresate actualei guvernări.

Unul dintre vorbitori a menționat că instituția cheltuie sume mari doar pentru flori și în simbolic au venit cu buchete în fața instituției. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Asociația Transportatorilor spune că șoferii sunt amenințați cu lichidarea afacerilor, dacă vor participa la proteste

Asociația Transportatorilor spune că șoferii sunt amenințați cu lichidarea afacerilor, dacă vor participa la proteste

„Cheile la bază” sau „Jos prețul la metan!”: Șoferii de taxi, divizați între protestele din fața Guvernului și rândurile la gazul „de aur” (VIDEO)

„Cheile la bază” sau „Jos prețul la metan!”: Șoferii de taxi, divizați între protestele din fața Guvernului și rândurile la gazul „de aur” (VIDEO)

Partidul Șor a scos oamenii la protest: Cer demisia Președintei (VIDEO)

Partidul Șor a scos oamenii la protest: Cer demisia Președintei (VIDEO)

Partidul Șor a scos oamenii la protest. UPDATE: Consiliu raional Orhei a acordat vot de neîncredere Guvernului

Partidul Șor a scos oamenii la protest. UPDATE: Consiliu raional Orhei a acordat vot de neîncredere Guvernului

Avocații intră în grevă pentru următoarele patru zile în semn de protest față de amendamentul înaintat la legea cu privire la avocatură

Avocații intră în grevă pentru următoarele patru zile în semn de protest față de amendamentul înaintat la legea cu privire la avocatură

Partidul Șor și simpantizații formațiunii, la Președinție cu flori (LIVE)

Partidul Șor și simpantizații formațiunii, la Președinție cu flori (LIVE)

Advertoriale
 A fost lansat un vlog de călătorii prin țară. Vezi ce te așteaptă în cele 7 episoade „Turist în Moldova”

A fost lansat un vlog de călătorii prin țară. Vezi ce te așteaptă în cele 7 episoade „Turist în Moldova”

Începe toamna la Castel MIMI cu Festival Internațional de muzică clasică „VinOPERA”

Începe toamna la Castel MIMI cu Festival Internațional de muzică clasică „VinOPERA”

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Criza gazelor, la foc mic. Andrei Spînu, despre stocurile de gaz, condițiile Gazprom-ului și rezervele de păcură (VIDEO)
  DESCIFRAT| Criza gazelor, la foc mic. Andrei Spînu, despre stocurile de gaz, condițiile Gazprom-ului și rezervele de păcură (VIDEO)
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
Cele mai populare
 • 1
  Drumul laptelui - între calitate și nu prea. Cine verifică produsele lactate până ajung pe raft și cum autoritățile își propun să dezvolte subsectorul (LONGREAD)
 • 2
  Rusia ar fi ordonat angajaților centralei nucleare Zaporojie să nu vină la muncă vineri, afirmă serviciile secrete ucrainene
 • 3
  Rusia: Un depozit de muniție a luat foc în satul Timonovo, la 50 de km de granița cu Ucraina (VIDEO)
 • 4
  Procurora-șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, susține prima conferință de presă: Nu ne dorim show, ci transparență și eficiență (LIVE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.