Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc sunt nume ale persoanelor, despre care oamenii legii au anunțat că ar fi date în căutare. Cu toate acestea, aceștia nu sunt de găsit nici pe site-ul Interpol, nici în listele de pe paginile Poliției de Frontieră sau a Ministerului Afacerilor Interne. La acest moment, se constată că doar Ilan Șor este căutat de Interpol, iar restul căutărilor bat pasul pe loc, potrivit datelor oferite pentru AGORA de șeful Inspectoratului General de Poliție, Iurie Podarilov.
Gheorghe Cavcaliuc - cererea de căutare, blocată la Secretariatul General Interpol Lyon
În luna decembrie 2021, oamenii legii comunicau că fostul șef – adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc,
a fost dat în căutare de Interpol pentru arest și extrădare
, după ce autoritățile din Chișinău au înaintat o solicitare în acest sens, în luna august 2021. Șeful Biroului Național Central al Interpol din Republica Moldova, Viorel Țentiu, a menționat atunci că cererea a fost acceptată din data de 16 decembrie 2021. Însă, procedura așa și nu a avansat.
„Cavcaliuc Gheorghe figura ca fiind căutat cu scopul arestării și extrădării. Însă, în prezent, difuziunea de căutare internațională, inclusiv toată informația și corespondența pe marginea subiectului dat este blocată de către Secretariatul General Interpol Lyon . Suntem în colaborare permanentă cu Secretariatul General al OIPC (Organizația Internațională a Poliției Criminale) Interpol pentru a furniza informații suplimentare solicitate. Despre deciziile adoptate și orice informații noi relevante pe caz, autoritățile naționale de resort sunt înștiințate în termeni proximi”, comunică pentru redacția AGORA, IGP.
Veaceslav Platon - cererea de căutare și extrădare, în examinare
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a plecat din țară în luna iulie. Deși nu se știe oficial unde se află, acesta a fost surprins pe străzile din Londra.
În septembrie 2021, șeful Biroului Național Central al Interpol din R. Moldova, Viorel Țentiu, anunța că a fost înaintată solicitarea pentru arest și extrădare. Iar în decembrie, Procuratura Anticorupție anunța că
a solicitat repetat Biroului Interpol
anunțarea în căutare internațională a lui Platon. La distanță de două luni se constată că cererea încă este la etapa de examinare și nu este stabilit un termen limită pentru un răspuns.
„ În prezent, cererea este în curs de examinare de către Secretariatul General al OIPC Interpol, urmând a fi emisă o decizie aferentă. Un termen fix de examinare de către Secretariatul General, nu este stabilit ”, precizează pentru AGORA, șeful IGP, Iurie Podarilov.
AGORA amintește că în august 2021, pe numele lui Platon a fost emis un mandat de arest pentru escrocherie în proporții deosebit de mari şi corupere a doi gardieni ai Detașamentului cu Destinație Specială Pantera.
Anterior, acesta a fost deja extrădat din Ucraina , la cererea procurorilor moldoveni. Atunci, Platon a fost condamnat la 18 ani de detenție în dosarul fraudei bancare. În 2021, acesta a fost achitat de Judecătoria Chișinău după ce Procuratura a renunțat la acuzațiile aduse în adresa sa.
Ilan Șor - urmărit pe canalele Interpol
În iulie 2019, MAI a anunțat că Ilan Șor a fost dat în căutare internațională. Acesta este urmărit pe canalele Interpol cu scopul arestării și extrădării. De atunci au trecut doi ani și jumătate, însă fără ca lucrurile să se miște din loc.
„Este cunoscut faptul că acesta se află în Israel, însă nu poate fi imediat arestat de către statul Israel în vederea extrădării, în conformitate cu prevederile Constituției statului respectiv. La moment, se colaborează în acest sens cu autoritățile israeliene, urmând a fi întreprinse măsuri ce se impun”, comunică șeful IGP, Iurie Podarilov.
AGORA amintește că pe 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, Ilan Șor a fost anunțat în căutare națională . În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.
De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.
Pe 16 iulie, Procuratura municipiului Chişinău a demarat o serie de acțiuni de urmărire penală în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14-17 iunie 2019, a frontierei de stat de către Ilan Șor. Acuzatorii afirmă că Șor a plecat din țară fără a trece controlul vamal și cel de frontieră.
Vladimir Plahotniuc - informația ștearsă din bazele de date ale Interpol
IGP informează că, în prezent, fostul lider al democraților Vladimir Plahotniuc nu figurează ca fiind căutat la nivel internațional. Asta pentru că
în anul 2020, toată informația din bazele de date ale OIPC Interpol a fost radiată de către Comisia de Control a Fișierelor a OIPC Interpol.
IGP spune că a informat despre acest lucru autoritățile de aplicare a legii naționale responsabile de investigarea cazului, în speță Procuratura Republicii Moldova.
IGP ține să menționeze că în cazul persoanelor pentru care a fost adresată cerere de căutare internațională, Republica Moldova nu poate interveni cu recomandări sau indicații în adresa experților din cadrul OIPC Interpol, întrucât aceștia sunt independenți în luarea deciziilor și nu se conduc de situația statelor-membre la nivel național.
„Pe site-ul public al OIPC Interpol se regăsesc doar persoanele care sunt subiecții infracțiunilor deosebit de grave, care prezintă pericol, recidiviști etc., căutați la nivel internațional de o perioadă mai îndelungată de timp. Or, urmărirea internațională a persoanelor se realizează în mod securizat prin intermediul unei Baze de date specializate a OIPC Interpol, care prevede schimbul de informații operative doar între autoritățile de aplicare a legii din statele-membre ale Organizației, și nu sunt vizate pentru publicul larg”, mai notează IGP.
Persoana aflată în căutare este identificată la traversarea frontierei de stat. De ce cei patru nu figurează în lista PF?
AGORA a solicitat informații și de la Poliția de Frontieră. Asta în condițiile în care persoanele sus menționate nu se regăsesc în lista celor căutați nici pe pagina PF.
„Conform procedurilor de anunțare în căutare, Poliția de Frontieră este informată oficial prin solicitare de plasare a persoanelor aflate în căutare pe pagina web a instituției.
Totodată, menționăm că anunțarea în căutare de către alte instituții de drept din Moldova este efectuata prin plasarea informației și gestionarea acesteia de către Serviciul Tehnologiilor Informaționale al MAI.
Ca urmare, în cadrul traversării frontierei de stat, persoanele aflate în căutare sunt identificate prin intermediul bazei de date comune gestionate de către STI al MAI, iar Politia de Frontieră are obligația de a reține persoanele respective și a le transmite instituției care a dispus anunțarea în căutare”, comunică Poliția de Frontieră.
Cu alte cuvinte, instituția menționează că persoana apare în lista celor căutați la frontieră, doar dacă vine o cere de la autoritatea care demarează căutarea.
Așadar, la 14 februarie 2022, din lista Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc, în căutare internațională se află doar liderul Partidului Șor.
Vezi și aceste știri

Vlad Plahotniuc și un deputat din legislatura a X-a, sub o nouă învinuire: Ar fi comis ilegalități pentru obținerea actelor de identitate

Procurorii au cerut repetat Biroului Interpol să-l dea în căutare pe Platon

Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare de Interpol pentru arest și extrădare

Anunțat în căutare internațională, Ilan Șor primește titlul de cetățean de onoare la Orhei

Letonia a desemnat Rusia drept „stat care sponsorizează terorismul”. Cum comentează autoritățile ruse
