Pe urmele care s-au răcit sau cum au fost șterse din baza Interpolului datele despre Plahotniuc. La ce etapă sunt căutările lui Șor, Platon și Cavcaliuc

Pe urmele care s-au răcit sau cum au fost șterse din baza Interpolului datele despre Plahotniuc. La ce etapă sunt căutările lui Șor, Platon și Cavcaliuc

Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc sunt nume ale persoanelor, despre care oamenii legii au anunțat că ar fi date în căutare. Cu toate acestea, aceștia nu sunt de găsit nici pe site-ul Interpol, nici în listele de pe paginile Poliției de Frontieră sau a Ministerului Afacerilor Interne. La acest moment, se constată că doar Ilan Șor este căutat de Interpol, iar restul căutărilor bat pasul pe loc, potrivit datelor oferite pentru AGORA de șeful Inspectoratului General de Poliție, Iurie Podarilov.

Gheorghe Cavcaliuc - cererea de căutare, blocată la Secretariatul General Interpol Lyon

În luna decembrie 2021, oamenii legii comunicau că fostul șef – adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, a fost dat în căutare de Interpol pentru arest și extrădare , după ce autoritățile din Chișinău au înaintat o solicitare în acest sens, în luna august 2021. Șeful Biroului Național Central al Interpol din Republica Moldova, Viorel Țentiu, a menționat atunci că cererea a fost acceptată din data de 16 decembrie 2021. Însă, procedura așa și nu a avansat.

„Cavcaliuc Gheorghe figura ca fiind căutat cu scopul arestării și extrădării. Însă, în prezent, difuziunea de căutare internațională, inclusiv toată informația și corespondența pe marginea subiectului dat este blocată de către Secretariatul General Interpol Lyon . Suntem în colaborare permanentă cu Secretariatul General al OIPC (Organizația Internațională a Poliției Criminale) Interpol pentru a furniza informații suplimentare solicitate. Despre deciziile adoptate și orice informații noi relevante pe caz, autoritățile naționale de resort sunt înștiințate în termeni proximi”, comunică pentru redacția AGORA, IGP.

Veaceslav Platon - cererea de căutare și extrădare, în examinare

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a plecat din țară în luna iulie. Deși nu se știe oficial unde se află, acesta a fost surprins pe străzile din Londra.

În septembrie 2021, șeful Biroului Național Central al Interpol din R. Moldova, Viorel Țentiu, anunța că a fost înaintată solicitarea pentru arest și extrădare. Iar în decembrie, Procuratura Anticorupție anunța că a solicitat repetat Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a lui Platon. La distanță de două luni se constată că cererea încă este la etapa de examinare și nu este stabilit un termen limită pentru un răspuns.

În prezent, cererea este în curs de examinare de către Secretariatul General al OIPC Interpol, urmând a fi emisă o decizie aferentă. Un termen fix de examinare de către Secretariatul General, nu este stabilit ”, precizează pentru AGORA, șeful IGP, Iurie Podarilov.

AGORA amintește că în  august 2021, pe numele lui Platon a fost emis un mandat de arest  pentru escrocherie în proporții deosebit de mari şi corupere a doi gardieni ai Detașamentului cu Destinație Specială Pantera.

Anterior, acesta a fost deja extrădat din Ucraina , la cererea procurorilor moldoveni. Atunci, Platon a fost condamnat la 18 ani de detenție în dosarul fraudei bancare.  În 2021, acesta a fost achitat de Judecătoria Chișinău după ce Procuratura a renunțat la acuzațiile aduse în adresa sa. 

Ilan Șor - urmărit pe canalele Interpol

În iulie 2019, MAI a anunțat că Ilan Șor a fost dat în căutare internațională. Acesta este urmărit pe canalele Interpol cu scopul arestării și extrădării. De atunci au trecut doi ani și jumătate, însă fără ca lucrurile să se miște din loc.  

„Este cunoscut faptul că acesta se află în Israel, însă nu poate fi imediat arestat de către statul Israel în vederea extrădării, în conformitate cu prevederile Constituției statului respectiv.  La moment, se colaborează în acest sens cu autoritățile israeliene, urmând a fi întreprinse măsuri ce se impun”, comunică șeful IGP, Iurie Podarilov.

AGORA amintește că pe 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul,  Ilan Șor a fost anunțat în căutare națională . În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.

De partea cealaltă,  Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare  și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.

Pe 16 iulie,  Procuratura municipiului Chişinău a demarat o serie de acțiuni de urmărire penală  în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14-17 iunie 2019, a frontierei de stat de către Ilan Șor. Acuzatorii afirmă că Șor a plecat din țară fără a trece controlul vamal și cel de frontieră.

Vladimir Plahotniuc - informația ștearsă din bazele de date ale Interpol

IGP informează că, în prezent, fostul lider al democraților Vladimir Plahotniuc nu figurează ca fiind căutat la nivel internațional. Asta pentru că în anul 2020, toată informația din bazele de date ale OIPC Interpol a fost radiată de către Comisia de Control a Fișierelor a OIPC Interpol. IGP spune că a informat despre acest lucru autoritățile de aplicare a legii naționale responsabile de investigarea cazului, în speță Procuratura Republicii Moldova. 

IGP ține să menționeze că în cazul persoanelor pentru care a fost adresată cerere de căutare internațională, Republica Moldova nu poate interveni cu recomandări sau indicații în adresa experților din cadrul OIPC Interpol, întrucât aceștia sunt independenți în luarea deciziilor și nu se conduc de situația statelor-membre la nivel național.

„Pe site-ul public al OIPC Interpol se regăsesc doar persoanele care sunt subiecții infracțiunilor deosebit de grave, care prezintă pericol, recidiviști etc., căutați la nivel internațional de o perioadă mai îndelungată de timp. Or, urmărirea internațională a persoanelor se realizează în mod securizat prin intermediul unei Baze de date specializate a OIPC Interpol, care prevede schimbul de informații operative doar între autoritățile de aplicare a legii din statele-membre ale Organizației, și nu sunt vizate pentru publicul larg”, mai notează IGP.

Persoana aflată în căutare este identificată la traversarea frontierei de stat. De ce cei patru nu figurează în lista PF?

AGORA a solicitat informații și de la Poliția de Frontieră. Asta în condițiile în care persoanele sus menționate nu se regăsesc în lista celor căutați nici pe pagina PF.

„Conform procedurilor de anunțare în căutare, Poliția de Frontieră este informată oficial prin solicitare de plasare a persoanelor aflate în căutare pe pagina web a instituției.

Totodată, menționăm că anunțarea în căutare de către alte instituții de drept din Moldova este efectuata prin plasarea informației și gestionarea acesteia de către Serviciul Tehnologiilor Informaționale al MAI.

Ca urmare, în cadrul traversării frontierei de stat, persoanele aflate în căutare sunt identificate prin intermediul bazei de date comune gestionate de către STI al MAI, iar Politia de Frontieră are obligația de a reține persoanele respective și a le transmite instituției care a dispus anunțarea în căutare”, comunică Poliția de Frontieră.

Cu alte cuvinte, instituția menționează că persoana apare în lista celor căutați la frontieră, doar dacă vine o cere de la autoritatea care demarează căutarea.

Așadar, la 14 februarie 2022, din lista Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc, în căutare internațională se află doar liderul Partidului Șor.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Vlad Plahotniuc și un deputat din legislatura a X-a, sub o nouă învinuire: Ar fi comis ilegalități pentru obținerea actelor de identitate

Vlad Plahotniuc și un deputat din legislatura a X-a, sub o nouă învinuire: Ar fi comis ilegalități pentru obținerea actelor de identitate

Procurorii au cerut repetat Biroului Interpol să-l dea în căutare pe Platon

Procurorii au cerut repetat Biroului Interpol să-l dea în căutare pe Platon

Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare de Interpol pentru arest și extrădare

Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare de Interpol pentru arest și extrădare

Anunțat în căutare internațională, Ilan Șor primește titlul de cetățean de onoare la Orhei

Anunțat în căutare internațională, Ilan Șor primește titlul de cetățean de onoare la Orhei

Maia Sandu nu exclude că ar putea efectua o vizită la Kiev: Există un asemenea plan

Maia Sandu nu exclude că ar putea efectua o vizită la Kiev: Există un asemenea plan

Comisia Europeană își dorește să reducă utilizarea pesticidelor chimice cu 50% până în 2030

Comisia Europeană își dorește să reducă utilizarea pesticidelor chimice cu 50% până în 2030

Advertoriale
Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov: Moldova încearcă să anuleze tot ce e rusesc, „la fel ca în Ucraina”
 • 2
  O înotătoare din SUA a leșinat în apă în timpul Mondialelor de la Budapesta. Motivul pentru care salvatorii au ezitat să intervină
 • 3
  Președinta Maia Sandu, replică pentru Lavrov: Asigurăm un spațiu informațional obiectiv
 • 4
  Guvernatorul regiunii Lugansk anunță că armata ucraineană se va retrage din Severodonețk: Militarii au primit deja ordinul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.