Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Vaccinul anti-HPV reprezintă colacul de salvare în lupta cu această maladie

Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Vaccinul anti-HPV reprezintă colacul de salvare în lupta cu această maladie

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai frecvente și agresive forme de cancer. A fost stabilit că, absoluta majoritate a cazurilor de cancer de col uterin (99%) sunt cauzate de infecția genitală cu Papiloma virusul uman (HPV). 

În Republica Moldova, în fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar o dată la trei zile o femeie decedează de cancer de col uterin. Acesta este al doilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei în Europa. În Moldova, cancerul de col uterin ocupă locul II din numărul total de decese printre femei, depășind mortalitatea prin cancer la bărbați.

Acest lucru se întâmplă deoarece femeile nu sunt informate despre măsurile simple existente pentru prevenirea acestui tip de cancer și se adresează prea târziu la medic. 

Publicitate

Abdulraghimov Ainura este lucrător medical. Pentru că muncește în oncologie, zilnic se intersectează cu pacienții care suferă de cancer și cu apropiații lor. Ea știe nu doar din auzite despre calvarul prin care trec pacienți diagnosticați cu cancer. Subiectul cancerului de col uterin și riscurile infectării cu HPV nu îi sunt străine.

„Am învățat la colegiu despre cancerul de col uterin, despre faptul că peste 90% din cazuri sunt urmare a infectării cu HPV. În munca mea văd cum femeile luptă cu aceste urmări și din păcate nu întotdeauna câștigă această luptă.”

Abdulraghimov Ainura, lucrător medical

Autor:

Când învăța la colegiu, Ainura a văzut campania de informare privind vaccinarea împotriva HPV. Chiar dacă vaccinul era recomandat inițial adolescenților, fiind la curent cu urmările grave pe care le poate avea infectarea cu HPV, Ainura s-a interesat dacă se încadrează și ea în grupul care își poate administra vaccinul. Și-a contactat medicul de familie, pentru a vedea dacă vaccinul este disponibil și pentru ea. 

„Nu am stat mult pe gânduri. Eram sigură că vaccinarea e cea mai bună de protecție împotriva HPV și a urmărilor grave pe care le poate avea.”

Autor:

Cancerul de col uterin - unica maladie care poate fi prevenită

Lucrul Ainurei nu este deloc ușor. Sub ochii ei, în fiecare zi, pacienții și familiile lor duc o luptă crâncenă cu efectele cancerului. Suferința și traumele prin care trec aceste persoane sunt de nedescris. Din această cauză, Ainura este convinsă că fiecare trebuie să facă tot ce-i stă în puteri și să folosească toate soluțiile posibile pentru a preveni riscurile dezvoltării cancerului. De fapt, cancerul de col uterin este singura maladie oncologică complet prevenibilă.  Practica demonstrează că aproape toate cazurile de cancer de col uterin ar putea fi prevenite prin 2 măsuri foarte simple – vaccinarea împotriva HPV (recomandată în intervalul de vârstă 9-14 ani cu două doze și trei doze >15 ani – 26 ani)  și efectuarea testului citologic, o dată la trei ani, în intervalul de vârstă 25-61 de ani. Aceste măsuri de prevenție sunt gratuite, trebuie doar să te adresezi la medicul de familie.

„O mare parte dintre persoanele care suferă de cancer de col uterin nu au simptome pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce face această problemă și mai gravă, deoarece poate fi descoperită prea târziu.”

Autor:

După părerea Ainurei Abdulraghimov, vaccinul anti-HPV este un colac de salvare și cea mai bună metodă de protecție. Ea îndeamnă atât femeile, cât și bărbații, să se vaccineze. La fel și părinții ar trebui să asculte sfaturile medicilor și să-și vaccineze copiii, răspunsul imunitar fiind cel mai bun la vârsta adolescenței. 

„Este un vaccin în crearea căruia s-a investit mult efort din partea la cei mai buni specialiști în domeniu și toți ar trebui să profite de existența acestuia pentru a evita consecințele, de multe ori fatale, ale infectării cu HPV.”

Autor:

Vaccinul anti-HPV - colacul de salvare 

Vaccinul este foarte sigur și eficient, se suportă ușor și are doar reacții minore la vaccinare (uneori poate provoca roșeață, o stare de disconfort general, subfebrilitate, dar acestea trec rapid în 24 ore).

Nu conține particule de virus activ, doar o substanță asemănătoare cu membrana virusului, necesară pentru stimularea răspunsului imun, pentru a preveni infectarea ulterioară cu HPV. Din această cauză, vaccinul nu poate provoca infectarea, cu atât mai mult – cancerul. 

Previne formele de infertilitate

De asemenea, vaccinul, protejând colul uterin de infectare cu HPV, previne multe forme de infertilitate provocate de afecțiuni ale colului uterin, și respectiv, mărește șansele cuplurilor de a avea copii. Este clar demonstrat prin numeroase studii științifice că vaccinul nu provoacă autism și alte probleme de sănătate.

Pentru a primi vaccinul anti-HPV este suficient doar o adresare la medicul de familie, care va îndrepta persoana la un cabinet de vaccinare de la locul de trai. Vaccinul împotriva HPV este gratuit în cadrul asistenței medicale primare.

Acest material a fost realizat în cadrul campaniei de promovare a vaccinării împotriva HPV în rândul adolescenților - „TU poți preveni cancerul! Protejează-ți viitorul cu vaccinul anti-HPV!” implementată de Asociația „Sănătate pentru Tineri” și Centrul de Resurse la nivel național „Neovita”, cu suportul financiar al UNICEF Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal