80% din electricitatea pe care o consumă populația R. Moldova în prezent este produsă pe malul stâng al Nistrului, iar 20% - pe malul drept al Nistrului. Cea mai mare parte vine în casele noastre de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Licitațiile de preț au loc anual, iar cei care le desfășoară sunt furnizorii de ultimă opțiune - doi la număr în țara noastră. Dar știați că, în cele din urmă, consumatorii de la nord și cei de la centru și sud achită tarife diferite? Cum se formează aceste tarife, cât de des pot fi ajustate, dar și cine sunt principalii actori pe piața curentului electric din Moldova, explicăm într-un material marca AGORA.
Piața energiei electrice - cei patru actori
Ca un bec să ardă, în proces sunt implicați mai mulți factori de decizie sau mai exact, cei patru jucători de pe piața energiei electrice - Producătorul, Furnizorul, Distribuitorul și Consumatorul final.
Producătorii
Material dedicat membrilor AGORA
Citește acest material exclusiv și susține jurnalismul independent din Republica Moldova, luând un abonament de Fan sau Ambasador.
Vezi și aceste știri

Andrei Spînu presupune că prețul la energie electrică ar putea trece de trei lei, acesta fiind un scenariu „optimist”

Energie electrică mai scumpă pentru consumatorii din nordul țării? Furnizorul FEE-Nord cere majorarea prețului până la 2,45 lei/kWh
