Joe Biden: Dacă Rusia atacă Ucraina, suntem pregătiți sa răspundem decisiv

Joe Biden: Dacă Rusia atacă Ucraina, suntem pregătiți sa răspundem decisiv

Președintele Joe Biden a făcut, marți, o declarație despre negocierile cu Rusia și situația în desfășurare din Ucraina, în condițiile în care Kremlinul a anunțat o retragere parțială a trupelor pe care le-a adus lângă granițele ucrainene. Biden spune că Statele Unite sunt pregătite de o acțiune decisivă dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina, și a îndemnat din nou Rusia să ia calea diplomației pentru soluționarea conflictului, transmite Digi24. 

„De la începutul acestei crize am fost clar și am spus-o consistent: Statele Unite sunt pregătite orice s-ar întâmpla. Suntem pregătiți cu diplomația, să ne angajăm diplomatic în discuții cu Rusia, dar și cu aliații și partenerii noștri pentru a accentua securitatea în Europa în ansamblu. Suntem gata să răspundem decisiv la un atac rusesc asupra Ucrainei care rămâne o posibilitate reală”, a spus Biden.

Președintele american a mai declarat că de săptămâni întregi, împreună cu aliații și partenerii săi, SUA mea s-a implicat în diplomație non-stop.

Publicitate

 „În acest weekend am vorbit din nou cu președintele Putin pentru a-i transmite clar că suntem pregătiți să urmărim acțiuni diplomatice la nivel înalt, să ajungem la înțelegeri scrise între Rusia, SUA și țările Europei pentru a aborda preocupări legitime de securitate. Președintele Putin și cu mine ne-am pus de acord ca echipele noastre să continue dialogul împreună cu aliații și partenerii noștri europeni”, a adăugat Joe Biden.

Șeful de la Washington mai crede că există moduri reale de a calma îngrijorări de securitate.

„SUA au pus pe masă idei concrete pentru arhitectura de securitate în Europa, noi măsuri de control, noi măsuri de transparență, noi măsuri de stabilitate strategică. Aceste măsuri se aplică tuturor părților, NATO și Rusia. Nu vom sacrifica principiile de bază, însă. Țările au dreptul le suveranite și integritate teritorială. Au libertatea să-și aleagă și să-și urmărească propriile obiective și să aleagă cu cine se asociază. Dar asta nu înseamnă că nu mai este loc de diplomație și pentru dezescaladare. Acesta este cel mai bun mod de a merge înainte pentru toată lumea, după părerea noastră. Vom continua eforturile noastre diplomatice și consultările atente cu aliații noștri  și cu partenerii noștri”.

Biden a declarat că atâta vreme cât există speranța unei rezolvări diplomatice care evită folosirea forței și suferința umană care ar urma, SUA o vom urmări.

 „Ministrul rus de externe a spus astăzi că unele dintre forțele ruse vor părăsi pozițiile lor din apropierea Ucrainei. Ar fi bine. Însă nu avem încă o confirmare. Nu avem confirmarea că armata rusă se întoarce în baze. Analizele noastre indică că ea este în continuare într-o poziție amenințătoare. Rusia încă are peste 150.000 de soldați care înconjoară Ucraina. O invazie rămâne o posibilitate reală, de aceea am cerut de mai multe ori tuturor americanilor din Ucraina să plece acum până nu va fi prea târziu. De aceea am relocat temporar ambasada noastră de la Kiev la Lviv, aproape de granița poloneză” a punctat președintele american.

Biden a mai adăugat că SUA și aliații săi sunt pregătiți să adopte sancțiuni puternice. Vor fi consecințe pe termen lung care vor periclita Rusia pe termen lung. Dacă Rusia începe invazia, Nord Stream 2 va exista.

  „Statele Unite vor apăra orice centimetru de teritoriu al NATO. Angajamentul față de articolul 5 al NATO este sacru. Vom continua exercițiile militare cu aliații noștri. Dacă Rusia atacă SUA și aliații cu metode de război asimetric precum atacuri cibernetice, suntem pregătiți să răspundem”, a conchis președintele SUA.

Joe Biden va susţine de la Casa Albă „o scurtă declaraţie care face bilanţul asupra Rusiei şi Ucrainei; el va repeta că Statele Unite rămân deschise schimburilor diplomatice la înalt nivel, în strânsă coordonare cu aliaţii noştri. Statele Unite continuă să creadă că diplomația și dezescaladarea reprezintă cea mai bună cale de urmat în viitor, însă sunt pregătite pentru orice scenariu”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA.

Preşedintele american a avut, marţi, o convorbire telefonică cu președintele francez, Emmanuel Macron, în cadrul căreia ei au convenit asupra necesităţii „verificării” retragerii parţiale a trupelor ruse de la granița ucraineană, care dacă va fi efectiv pusă în practică ar fi un „prim semnal încurajator”, potrivit Palatului Elysee.

Biden şi Macron au susţinut de asemenea că trebuie să „rămână perfect coordonaţi” în faţa lui Vladimir Putin.

Acesta din urmă şi-a exprimat şi el în acceaşi zi dorinţa de a continua dialogul cu Occidentul asupra cererilor Rusiei privind arhitectura de securitate europeană, printre care se numără încetarea extinderii NATO, mai ales către Ucraina, retragerea trupelor şi armamentelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997 şi controlul rachetelor cu rază intermediară de acţiune.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal