
Nemerenco, despre presupusul caz de corupție de la Institutul Oncologic: „Este nu doar o încălcare cu iz penal, ci o decădere morală”
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, vine cu o reacție la cazul reținerii unui medic la Institutul Oncologic, reținut de CNA, pentru pretinse acțiuni de corupție. „Condamn orice acceptare de mulțumire, condiționare pasivă sau activă, corupere a pacientului din partea lucrătorilor medicali”, notează șefa de la Sănătate.
・
„Am depus efort încă în mandatul trecut de ministru (2019) că țara noastră, sistemul de sănătate, medicii și pacienții să poată beneficia de un radiolinear nuclear de ultimă generație cu o eficiență terapeutică înaltă și minime complicații. Drumul lui a fost lung - tocmai peste doi ani a fost posibil să fie instalat și iată, de câteva săptămâni funcționează.
Cu un cost de 1,2 milioane de euro, plătit din contribuțiile cetățenilor europeni, dar și ai noștri, acest radiolinear nu a fost instalat pentru ca să servească șefului secției radioterapie IV a Institutului Oncologic pentru propria îmbogățire. El este pentru a salva vieți, a readuce speranțe, a distruge durere și a usca lacrimi”, dă detalii despre caz Nemerenco.
Ministra condamnă presupusele acțiuni ale medicului oncolog care ar fi cerut și primit mită.
„Reținerea în flagrant, de ofițerii CNA pentru că a pretins 2.000 de euro pentru a asigura internarea și urgentarea tratamentului unui bolnav grav este o rușine pentru întreg sistemul, dar cel mai mult pentru el și familia sa - în special părinții. A solicita plată pentru un serviciu pe care statul îl prestează gratuit de la cei care se confruntă cu durere fizică, sufletească, și mai sunt cu toate speranțele la pământ, este nu doar o încălcare cu iz penal, ci o decădere morală profundă pentru un intelectual”, adaugă Nemerenco.
Mai mult, șefa de la Sănătate spune că Institutul Oncologic „a picat rău testele de integritate realizate de CNA anii trecuți”. Dar în același timp, menționează că în instituție activează mulți specialiști buni în profesia lor.
„Cunosc încă mulți medici, buni profesioniști acolo, și asistente care plâng împreună cu pacienții lor. Anume acestei părți bune și sănătoase îi revine însănătoșirea acestei instituții. Cine nu se regăsește în această jumătate luminoasă, va trebui să plece. Fără a aștepta să fie săltați de ofițeri”, spune Nemerenco.
AGORA amintește că un șef de secție din cadrul Institutului Oncologic a fost reținut, de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, la 15 februarie. Medicul este bănuit de corupere pasivă, după ce a fost denunțat de către un pacient.
Denunțătorul spune că șeful de secție ar fi pretins de la el 2.000 de euro pentru a asigura internarea unui bolnav incurabil și a urgenta începerea tratamentului oncologic. Vina medicului încă nu este demonstrată.