Ex-deputatul Grigore Repeșciuc, lipsit de dreptul de a ocupa funcție publică până în 2024

Ex-deputatul Grigore Repeșciuc, lipsit de dreptul de a ocupa funcție publică până în 2024

Fostul primar al orașului Căușeni, care a deținut și funcția de deputat, Grigore Repeșciuc, nu va mai putea ocupa o funcție publică sau de demnitate publică până în 2024. Repeșciuc figurează în Registrul interdicțiilor al Autorității Naționale de Integritate din decembrie 2021. Deși a contestat constatarea ANI la Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție, toate instanțele au menținut constatarea autorității din 24 iulie 2019. Ultima s-a pronunțat CSJ, decizia fiind definitivă.

La 19 august 2019 Grigore Repeșciuc a depus acțiune împotriva Autorității Naționale de Integritate, prin care a solicitat anularea actului de constatare nr.76/10 din 24 iulie 2019. Prin hotărârea din data de 14 iulie 2020 a Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani a respins ca neîntemeiată acțiunea declarată de Repeșciuc.

Curtea de Apel Chișinău prin decizia din data de 20 iulie 2021 a respins apelul declarat de către Grigore Repeșciuc, a menținut hotărârea din data de 14iulie 2020 a Judecătoriei Chișinău, sediul Rîşcani.

Publicitate

Prin încheierea din data de 22 decembrie 2021 a Curții Supreme de Justiție recursul depus de către Grigore Repeșciuc s-a declarat inadmisibil, deoarece motivarea recursului a fost depusă după expirarea termenului prevăzut de Codul administrativ.

La 18 ianuarie 2022, Grigore Repeșciuc a depus cerere de revizuire împotriva încheierii din data de 22 decembrie 2021 a CSJ, prin care a solicitat admiterea cererii de revizuire, casarea încheierii din 22 decembrie 2021 a CSJ cu emiterea unei noi încheieri privind punerea spre examinare a admisibilității recursului motivat înaintat de către Grigore Repeșciuc.

În cele din urmă, CSJ a respins ca fiind inadmisibilă cererea de revizuire depusă de Grigore Repeșciuc.

Amintim că Autoritatea Națională de Integritate a publicat rezultatele celui de-al doilea control pe numele lui Grigore Repeșciuc, ce vizează activitatea acestuia de primar la Căușeni. După ce constatase, în anul 2019, că actualul deputat a încălcat regimul conflictelor de interese, încheind contracte cu firmele soției și socrului său, ANI a confirmat că primarul a comis aceeași încălcare, angajându-și ginerele (Nicolae Poznanschi) la Primărie, în calitate de șofer.

Despre ambele cazuri a scris anterior Moldova Curată, iar Grigore Repeșciuc susținea atunci că nu a încălcat nici o lege, întrucât „ginerele nu este persoană responsabilă financiar”. În explicațiile depuse la ANI el a scris însă că, la momentul angajării, nu știa că Nicolae Poznanschi îi este ginere din nou, or, acesta fusese despărțit o vreme de fiica sa.

Ambele acte de constatare, unul emis la 24 iulie 2019, iar al doilea 25 februarie 2020, au fost contestate de Grigore Repeșciuc în instanța de judecată. Repeșciuc e inclus în lista de interdicții ANI în baza primei constatări, din 2019.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal