Tensiunile din Ucraina, Uzina Metalurgică de la Rîbnița și plăcuțele Tiraspolului importate din UE. Primul interviu acordat de Oleg Serebrian în funcția de vicepremier

Tensiunile din Ucraina, Uzina Metalurgică de la Rîbnița și plăcuțele Tiraspolului importate din UE. Primul interviu acordat de Oleg Serebrian în funcția de vicepremier

La practic o lună distanță de la învestirea sa în funcție, vicepremierul pentru Reintegrare a acordat redacției AGORA primul interviu în calitate de negociator-șef din partea Chișinăului în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Am discutat cu Oleg Serebrian despre tensiunile de la granița de est a Ucrainei și impactul lor asupra R. Moldova, moldovenii reținuți ilegal în izolatoarele din regiunea transnistreană, presiunile cu care se confruntă elevii și profesorii din școlile moldovenești din stânga Nistrului, plăcuțele de la Tiraspol care sunt importate din UE, inspectorii de mediu care nu pot evalua Uzina Metalurgică de la Rîbnița, Sheriff-ul care încă nu și-a primit banii câștigați în Liga Campionilor și dosarele deschise pe numele „oficialilor” și antreprenorilor de la Tiraspol. Și, desigur, am aflat cum va evolua, după părerea lui Oleg Serebrian, relația dintre cele două maluri ale Nistrului, după expirarea mandatului său.

„Presiunea dinspre Ucraina se extinde și asupra statelor vecine. R. Moldova este foarte vulnerabilă”

Vicepremierul a declarat că, pe fundalul unei nedorite escaladări în estul Ucrainei, o tensionare a situației în zona de securitate nu ar bucura pe nimeni, atât în dreapta, cât și în stânga Nistrului. Oleg Serebrian a adăugat că, în aceste clipe, este foarte important păstrarea calmului și rațiunii.

„Situația este foarte tensionată și presiunea dinspre Ucraina, zonele de răsărit ale acesteia, se extinde și asupra statelor vecine. Mai ales că, R. Moldova este foarte vulnerabilă. Există interconexiuni văzute și nevăzute cu Ucraina, cu dosarele conflictuale vecine. Noi suntem foarte expuși, mai ales că și capacitățile noastre de răspuns nu sunt atât de mari ca ale Ucrainei”.

Cât privește exercițiile militare din regiunea transnistreană, negociatorul-șef din partea Chișinăului a punctat că în ultima perioada nu s-a atestat o intensificare a acestora, însă a confirmat că antrenamentele s-au extins și în zona de securitate, confirmând că la 23 decembrie au avut loc instruiri în preajma localităților Varnița, Cocieri și Corjova. 

„Conducătorul delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), Ion Solonenco, știa că au avut loc antrenamente la 23 decembrie. Și Comandamentul Militar a fost informat despre aceasta”.

În acest context, la ședința din 3 februarie a Comisiei, Chișinăul a cerut Tiraspolului ca astfel de exerciții să fie organizate în locurile de dislocare permanentă sau în centrele de instruire din afara zonei de securitate și a propus elaborarea unor reglementări în acest sens.

„Nu este încă vreun răspuns din partea Tiraspolului. Așteptăm următoarea ședință a CUC, suntem în continuare în așteptare. Sperăm că lucrurile vor intra în albia normalității și nu se va tensiona inutil situația în zonă”, a precizat Serebrian.

După ce fostul președinte al Comisiei securitate națională a Parlamentului, Chiril Moțpan, s-a arătat nemulțumit de activitatea lui Ion Solonenco, declarând că acesta se tratează într-un spital specializat al FSB-ului din Rusia, l-am întrebat pe vicepremier ce părere are despre conducătorul delegației R. Moldova în CUC. 

„Solonenco este un profesionist cu experiență. De la bun început este în Comisie, din 1992. Eu nu l-am întrebat pe domnul Solonenco unde se tratează, sincer vorbind. Nu am auzit de așa ceva”. 

Starea de sănătate a moldovenilor deținuți în regiunea transnistreană este precară


Vicepremierul a declarat că Biroul politici de reintegrare dispune de o listă de cazuri monitorizate a cetățenilor moldoveni deținuți ilegal în stânga Nistrului, dar nu ne-a putut oferi numărul exact al conaționalilor aflați în izolatoarele din Tiraspol.  

Reprezentanții Biroului politici de reintegrare au menționat că în ultimii 11 ani, niciunui deținut moldovean, din penitenciarele din stânga Nistrului, nu i-a fost evaluată starea de sănătate de către un specialist medical de la Chișinău pe motiv de refuz categoric din partea Tiraspolului. „Însă, despre faptul că starea de sănătate a cel puțin doi este precară ne raportează OSCE”, a precizat vicepremierul.

Oleg Serebrian a precizat că subiectul cetățenilor moldoveni deținuți ilegal în stânga Nistrului și lipsa accesului la ei a fost discutat la întrevederea informală, în regim online, pe care  a avut-o la 27 ianuarie curent cu reprezentantul politic de la Tiraspol. 

„Am abordat subiectul deținuților și lipsei accesului la ei. Fiind întrebați despre starea lor de sănătate, ei nu au oferit niciun răspuns, dar au venit cu alte contra argumente, chipurile noi deținem de asemenea ilegal anumiți reprezentanți ai Tiraspolului”.

Unul dintre cele mai mediatizate cazuri a fost cel ce vizează drepturile lui Adrian Glijin, care a fost răpit în octombrie 2020, soarta adevărată a căruia nu este cunoscută până în prezent. 

„Deși recent s-a reușit asigurarea accesului mamei deținutului, solicitările Chișinăului de a-l transmite sub ocrotirea organelor de drept constituționale, asigurarea accesului și vizitelor private ale rudelor, accesul la servicii medicale calitative și independente, accesul apărătorilor de drepturi, rămân în continuare neglijate de Tiraspol”.

Ultimele adresări remise de Chișinău reprezentantului politic în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, cu sesizarea actorilor în formatul 5+2, actualei președinții poloneze în cadrul OSCE, a partenerilor de dezvoltare și autorităților de profil constituționale au fost înregistrate la data de 14 ianuarie curent, fiind reiterată necesitatea eliberării neîntârziate a deținutului și restabilirea lui în drepturile lezate. 

„În vizorul Chișinăului este și cazul cetățeanului Ruslan Lomaca, care la fel a fost răpit de către structurile de la Tiraspol și se află în detenție ilegală în regiune. Mai este cazul lui Mihail Petiș, care continuă să fie privat de libertate, contrar deciziei CEDO”.

Oleg Serebrian spune că, în cadrul unei întrevederi cu șeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, William Massolin, a fost informat despre faptul că unul dintre cetățenii moldoveni deținuți ilegal în penitenciarele din stânga Nistrului a fost vizitat de către un specialist medical de la Tiraspol, iar starea lui de sănătate s-a dovedit a fi precară. Este vorba despre „ex-deputatul” local Oleg Horojan. Nici în privința acestuia, Tiraspolul nu oferă informații și o perspectivă ce ține de eliberare.

„Nu este vorba despre un medic de pe malul drept, pe care noi insistam. Noi voiam fie un reprezentant de la Crucea Roșie, fie un reprezentant al Centrului de sănătate al Republicii Moldova. În prezent, nu deținem informații veridice (n.r. despre starea lui de sănătate) care să se conțină într-un raport emis de o autoritate competentă”.

Oleg Serebrian a reiterat că pe fiecare din cazurile enunțate au fost reînnoite solicitările Chișinăului de eliberare neîntârziată a deținuților, cu remiterea demersurilor corespunzătoare, la începutul anului 2022, dar Tiraspolul continuă să le neglijeze. 

La data de 12 ianuarie curent, Chișinăul a propus Tiraspolului să fie convocată în timpul apropiat o nouă reuniune a experților din domeniul drepturilor omului de pe ambele maluri ale Nistrului pentru a fi discutate cazurile individuale, inclusiv cele ale lui Adrian Glijin și Stanislav Mînzărari, un alt cetățean moldovean aflat după gratii în regiunea transnistreană, dar inițiativa Chișinăului nu a fost susținută de Tiraspol, a declarat vicepremierul. 


„Aș asista la un careu, să văd cum se împiedică intonarea imnului R. Moldova și arborarea drapelului”

Așa-numitele structuri de la Tiraspol sunt total inflexibile în discuțiile despre școli, spune vicepremierul pentru Reintegrare. Asta, în contextul în care în stânga Nistrului sunt opt instituții de învățământ cu predare în limba română - cinci licee și trei gimnazii.

Potrivit Asociației Promo-LEX, elevii Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt”, din orașul Grigoriopol, dar care sunt nevoiți să își facă studiile în s. Doroțcaia din raionul Dubăsari, parcurg zeci de kilometri pentru a ajunge la școală, cea mai lungă distanță fiind de 54 de kilometri. O soluție care ar facilita accesul mai multor copii la învățământul cu predare în limba română ar fi procurarea unui microbuz adițional, a declarat Oleg Serebrian, însă, potrivit lui, nu este exclus faptul că Tiraspolul ar pune piedici în deplasarea copiilor.

„Un nou microbuz este o soluție, dar sunt și anumite temeri. Ar putea fi puse piedici elevilor din alte localități din regiune ce își doresc încadrarea în procesul educațional conform standardelor naționale în vigoare. Știți că, contrar tuturor protocoalelor care au fost semnate, libertatea circulației nu este asigurată în modul cuvenit”.

Vicepremierul a amintit și despre punctele de control instalate ilegal de către Tiraspol pe perioada pandemiei. Unele dintre acestea nu au fost eliminate nici până în prezent, fiind un obstacol pentru libera circulație a cetățenilor. „Este un punct pe care încercăm să-l soluționăm”, a spus Oleg Serebrian. 

Potrivit Promo-LEX, până la pandemie, în cadrul careurilor solemne care se desfășurau la 1 septembrie, așa-zisele structuri de la Tiraspol interziceau intonarea imnului R. Moldova și arborarea drapelului țării. 

Cel puțin două astfel de cazuri au fost înregistrate în Gimnaziile Roghi și Corjova. Mai mult, evenimentele festive, uneori ar fi fost supravegheate de așa-numita miliție de la Tiraspol. Solicitat să comenteze aceste incidente, vicepremierul a declarat următoarele: 

„Eu vreau să merg să vizitez toate școlile din stânga Nistrului, din Tiraspol, Rîbnița, Doroțcaia și altele. Eu aș merge cu plăcere la un astfel de careu, aș asista, să văd cum se împiedică intonarea imnului Republicii Moldova și arborarea drapelului. Este o problemă de demnitate și contez pe faptul că se poate de rezolvat”.

O altă problemă cu care se confruntă absolvenții moldoveni din stânga Nistrului constă în faptul că tinerii sunt supuși riscului de a fi înrolați în așa-numita armată din regiunea transnistreană. Oleg Serebrian consideră că aceasta este o violare a drepturilor omului, iar până în prezent, Tiraspolul nu a dat garanții că astfel de acțiuni nu vor mai avea loc. 

Numerele de înmatriculare „transnistrene” - aduse din UE. Cum ajung în R. Moldova?


Numerele de înmatriculare transnistrene sunt aduse din Uniunea Europeană, ajung în R. Moldova prin Ucraina, iar de pe malul drept al Nistrului sunt transportate ulterior pe malul stâng. Acesta este traseul plăcuțelor, potrivit vicepremierului Oleg Serebrian. 

„- Numerele cu simbolica Tiraspolului sunt fabricate în Uniunea Europeană? - Cel puțin, știu că sunt aduse din Uniunea Europeană, dar țara de origine nu o cunosc. Autocamioanele cu care acestea sunt transportate tranzitează Ucraina și ajung în stânga Nistrului. Sigur nu trec hotarul dintre România și R. Moldova”.

În cadrul interviului, negociatorul-șef de la Chișinău a spus că reprezentanții de la Tiraspol sunt supărați pe faptul că, la sfârșitul lunii decembrie 2021, vameșii moldoveni au reținut, în cadrul postului vamal Căușeni, un lot de plăcuțe de înmatriculare neutre și, adițional, un alt lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută.

„Din punctul lor de vedere, noi am acționat ilegal când am ridicat plăcuțele cu simbolică transnistreană. Aceste numere de înmatriculare se află în continuare sub sechestru și nu au fost returnate Tiraspolului. Cei care trebuie să-și spună cuvântul sunt instanțele de judecată.”

Întrebat cum a fost posibil ca, la 28 decembrie, Tiraspolul să sisteze activitatea punctelor de eliberarea a numerelor neutre, amplasate în stânga Nistrului, în contextul în care în acestea sunt și funcționari delegați din partea Agenției Servicii Publice (ASP), Oleg Serebrian a spus:

„Este o măsură punitivă foarte supărătoare, care evident va fi o temă discutată cu Tiraspolul. Oamenilor pur și simplu le-a fost îngrădit accesul în sediu… Dacă se va continua în această manieră, vor lipsi argumente pentru prelungirea termenului de acțiune a Legii nr. 170/ 2018, care expiră la 1 septembrie 2022 și care oferă temeiul juridic al prestării de servicii în subdiviziunile ASP din regiune”.

Vicepremierul a menționat că autoritățile R. Moldova nu sunt lipsite de pârghii de intervenție și, în continuarea practicii de documentare cu plăci de model național, vor veni cu stimulente suplimentare, promovând potențiale amendamente legislative care să ofere un mecanism temporar cu scutiri parțiale de taxe a procesului de vămuire și de înmatriculare a automobilelor din regiune cu numere MD, pentru a soluționa multiplele probleme nejustificat întâmpinate, în prezent, de mai mulți conducători auto, forțați de Tiraspol să dețină plăci nerecunoscute. 

Clasarea dosarelor penale, în schimbul accesului la terenurile din Dubăsari - un NON-SENS

Reprezentanții Tiraspolului au declarat că vor limita accesul fermierilor din Dubăsari la terenurile agricole, începând cu 30 iunie 2022, justificându-și hotărârea prin faptul că Chișinăul, din 2018 până în prezent, nu a executat prevederile punctului 5 din Decizia protocolară din 2017.

În acel document, Tiraspolul a promis să renunțe la practica de a interzice accesul la terenuri, doar după ce Chișinăul va soluționa problema dosarelor penale ce vizează „oficiali” și antreprenori din regiunea transnistreană. Însă, urmărirea penală continuă, fiind deschise șase cauze penale care au fost conexate în una singură, iar două persoane sunt puse sub învinuire. Solicitat să comenteze ultimatumul Tiraspolului, vicepremierul a spus că:

„Noi vrem să avem din partea Tiraspolului o garanție scrisă, precum că după 30 iunie nu vom mai reveni la discuția privind accesul fermierilor la terenuri. Noi nu putem interveni în problemele justiției. Eu, ca negociator, nu am nicio pârghie să merg acum la Procuratura Generală ori la orice instanță din R. Moldova și să spun: sistați procesele respective pentru că noi negociem cu Tiraspolul accesul la terenurile agricole. Este un non-sens. Sunt eu pasibil în cazul dat de probleme, pentru presiune asupra justiției. Să revedem decizia din 2017, tot nu este posibil. Cred că se va găsi o soluție în procesul de negociere”.

Vicepremierul a zis că organele de drept moldovenești nu intentează dosare politice, dar pe cazuri concrete de încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale. Oleg Serebrian a mai menționat că subiectul dat se va afla pe agenda discuțiilor în formatul 1+1, astfel, va fi adus în atenție în cadrul întrevederilor pe care le va avea cu reprezentantul politic al Tiraspolului Vitali Ignatiev. 

„Chișinăul va aborda insistent subiectul fermierilor, cu solicitarea de angajamente clare din partea Tiraspolului privind revenirea la normalitate, respectarea mecanismului de acces nestingherit la terenuri, libera circulație, inclusiv transportarea roadei, renunțarea la condiții și termene-limită inacceptabile, iar în cazul în care tactica măsurilor unilaterale se va manifesta în continuare, vom fi nevoiți să intervenim cu acțiuni de descurajare”. 

Tiraspolul încă nu a permis accesul inspectorilor de mediu la Uzina Metalurgică de la Rîbnița


Pentru ca Uzina Metalurgică din Rîbnița să primească autorizația de emisii, este nevoie ca inspectorii de mediu să aibă acces în stânga Nistrului. Însă, dacă agentul economic, care este înregistrat în Republica Moldova, se arată deschis, atunci, reprezentanții de la Tiraspol, la ultima întrevedere, nu au oferit un răspuns clar, dacă vor permite sau nu accesul inspectorilor, până în prezent blocând activitatea acestora în zonă, spune vicepremierul.

„Noi nu vedem inspecția respectivă ca o măsură punitivă. Nu este deloc o premieră, cum încearcă unii să spună, că intenționăm să aplicăm presiuni asupra unei mari întreprinderi din stânga Nistrului. Eu cred că este firesc, uzina respectivă este unul dintre marii poluanți din Republica Moldova. Nimeni nu poate nega că sunt foarte multe probleme ecologice în regiune și, după mine, nu e nimic grav dacă se vor deschide porțile pentru inspectorii de mediu din R. Moldova”.

Oleg Serebrian a menționat că în cadrul ședinței online a experților pentru ocrotirea mediului de pe ambele maluri ale Nistrului, care a avut loc la 4 februarie curent, Tiraspolul a fost informat despre necesitatea conformării uzinei la rigorile legislației naționale și UE de mediu, fiind reiterată solicitarea de a asigura accesul în regiune a reprezentanților Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Întrebat de ce Guvernul ar accepta aprovizionarea cu materie primă a unui agent economic, care activează mulți ani în afara cadrului legal al Republicii Moldova, în cazul în care Uzina Metalurgică de la Rîbnița va primi autorizația de mediu, Oleg Serebrian a spus că: „Noi nu putem să includem R. Moldova pe o listă neagră, din simplul motiv că un importator poate fi Uzina Metalurgică din Rîbnița”.

Sheriff Tiraspol încă nu și-a primit banii câștigați la meciurile din Liga Campionilor

Clubul de fotbal Sheriff Tiraspol încă nu a reușit să deschidă un cont în băncile din R. Moldova și, astfel, nu și-a primit încă banii câștigați la meciurile din Liga Campionilor, a declarat vicepremierul Oleg Serebrian.

„În cadrul ultimei discuții în formatul 1+1 nu a fost discutat acest subiect, nu exclud că poate fi abordat în timpul următoarei întrevederi”, a mai adăugat vicepremierul. 

Potrivit lui, problema enunțată trebuie privită în context general și din perspectiva competențelor atribuite băncilor comerciale licențiate care dispun de autonomie decizională în alegerea clienților săi de afaceri, iar Băncii Naționale a Moldovei îi revine rolul de regulator în proces și este o autoritate independentă, inclusiv față de Guvern.

Respectiv, Chișinăul nu poate influența deciziile și abordările acestora, or, instituțiile bancare refuză deschiderea de conturi curente și dezvoltarea relațiilor de afaceri cu persoane fizice și agenți economici de pe ambele maluri, iar decizia le aparține în exclusivitate. 

„Cu toții cunoaștem că sute de agenți economici din regiune au conturi curente în băncile comerciale moldovenești, ceea ce denotă că se conformează cerințelor în domeniu. De fapt, mai multe conturi de pe malul drept sunt închise, decât de pe malul stâng, ceea ce demonstrează lipsa unor abordări selective în acest proces”, a declarat negociatorul-șef din partea Chișinăului.

Oleg Serebrian a adăugat că, în plan regional, problematica bancară foarte repede poate fi depășită, odată cu repunerea în circulație a leului moldovenesc, deschiderea filialelor băncilor licențiate pe malul stâng și instalarea terminalelor de plată, conectate la sistemul central național de monitorizare. 

Protest sau lovitură de stat. Vicepremierul comentează declarația criticată în 2015


La 4 octombrie 2015, Platforma DA a organizat un protest împotriva guvernării de atunci, când președinte al Parlamentului era Andrian Candu, finul lui Vlad Plahotniuc. În acea perioadă, în cadrul emisiunii Alb Negru de la Unimedia, Oleg Serebrian a spus că, protestatarii, cel puțin la nivel de zvonuri, ar putea ocupa parterul Parlamentului sau Guvernului, iar atunci când manifestanții ocupă, fie și neviolent, parterul instituțiilor de stat, asta „miroase a lovitură de stat”.

Întrebat dacă este și acum de aceeași părere, vicepremierul a spus că: „În cadrul oricărei manifestații de protest, dacă vreți să intrați în instituții centrale de stat, fie la Berlin sau la Londra, credeți că sunteți admiși? Nu. A fost un răspuns strict protocolar, nu am avut nimic altceva în vedere”.

Cum răspunde vicepremierul criticilor aduse candidaturii sale?

O săptămână, acesta este termenul care a trecut din momentul în care i s-a  propus funcția de vicepremier pentru Reintegrare, până la decizia finală.

„Am rugat să nu fie dat numele public, pentru că nu eram până la capăt convins. Nu am spus un „da” ferm. În primul rând, am vrut să cunosc specificul activități, este o responsabilitate prea mare”.

Oleg Serebrian a declarat că se aștepta că va fi criticată candidatura sa, întrucât este o persoană destul de cunoscută publicului. Astfel, a spus că este ceva firesc ca unora să placă, iar altora, nu. 

Vicepremierul a comentat și incidentul care s-a produs la ceremonia de învestire, când a sărutat drapelul de stat purtând masca de protecție și a semnat jurământul după ce i s-a amintit.

„Criticile au fost, în general, puerile după mine… Să vă uitați cum a decurs procedura de învestire la 6 august 2021. Toată lumea a fost cu mască, întrucât acestea sunt rigorile protocolului. Eu am apropiat pânza mai mult decât poate s-ar fi cuvenit, pentru că trebuia să o apropii, deci, a fost o simulare a sărutului drapelului. Dar nu a fost nicio gafă protocolară cum s-a spus. La ceremonie nu a fost semnat jurământul, dar mi s-a amintit, între timp, și am pus semnătura”.

Pe parcursul celor aproape trei luni în care țara nu a avut vicepremier pentru Reintegrare, Tiraspolul a stopat lucrările grupurilor specializate de lucru, în pofida faptului că Chișinăul a fost deschis pentru ca reuniunile să aibă loc.

„Ce legătură are faptul că există sau nu există un vicepremier pentru Reintegrare și stoparea activității grupurilor de lucru? Eu nu văd nicio legătură. Ele puteau foarte bine să aibă loc, conform orarului stabilit”.


Care vor fi relațiile între Chișinău și Tiraspol la expirarea mandatului lui Serebrian?


„Eu sper să fie menținut dialogul, la cote cât de cât pozitive. Mă refer la relațiile intersociale, pentru că nu sunt foarte convins că relațiile la nivel politic vor evolua prea mult. Pentru noi, în condițiile actuale, este foarte important să menținem stabilitatea și un canal de dialog. 

Dacă va fi eliberat măcar un deținut moldovean, eu cred că acesta deja este un mare succes a unui negociator. Dacă se va reuși ca după 30 iunie să nu mai existe niciun fel de piedică pentru fermierii din raionul Dubăsari, ca să-și prelucreze terenurile, și acesta va fi un succes. 

Dacă se va reuși măcar cu una din școlile românești, care sunt în regiunea transnistreană, și acesta va fi un succes. Acum să promit că vom evolua prea mult pe un dosar politic, de statut, nu pot. Eu nu prea văd condițiile în momentul de față, ca să avansăm prea departe.

Sigur că vom lucra în direcția potrivită, suntem deschiși să avem și un dialog de natură politică. Dar nu văd condițiile necesare ca să avem o viteză bună în direcția aceasta”. 

Vezi și aceste știri
Între „candidatură potrivită” și „omul vechiului regim”. Cum este văzut noul vicepremier pentru Reintegrare Serebrian de analiști și politicieni

Între „candidatură potrivită” și „omul vechiului regim”. Cum este văzut noul vicepremier pentru Reintegrare Serebrian de analiști și politicieni

Noul vicepremier pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a depus jurământul de învestire în funcție (LIVE)

Noul vicepremier pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a depus jurământul de învestire în funcție (LIVE)

Gavrilița a anunțat că mâine va avea loc prezentarea noului vicepremier pentru Reintegrare. Cine ar putea fi acesta

Gavrilița a anunțat că mâine va avea loc prezentarea noului vicepremier pentru Reintegrare. Cine ar putea fi acesta

Advertoriale
La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
CUPRINS
  1. „Presiunea dinspre Ucraina se extinde și asupra statelor vecine. R. Moldova este foarte vulnerabilă”
  2. Starea de sănătate a moldovenilor deținuți în regiunea transnistreană este precară
  3. „Aș asista la un careu, să văd cum se împiedică intonarea imnului R. Moldova și arborarea drapelului”
  4. Numerele de înmatriculare „transnistrene” - aduse din UE. Cum ajung în R. Moldova?
  5. Clasarea dosarelor penale, în schimbul accesului la terenurile din Dubăsari - un NON-SENS
  6. Tiraspolul încă nu a permis accesul inspectorilor de mediu la Uzina Metalurgică de la Rîbnița
  7. Sheriff Tiraspol încă nu și-a primit banii câștigați la meciurile din Liga Campionilor
  8. Protest sau lovitură de stat. Vicepremierul comentează declarația criticată în 2015
  9. Cum răspunde vicepremierul criticilor aduse candidaturii sale?
  10. Care vor fi relațiile între Chișinău și Tiraspol la expirarea mandatului lui Serebrian?
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.