Consiliul Superior al Procurorilor a luat act de demersul procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind raporturile juridice de muncă ale lui Ruslan Popov și a decis remiterea materialelor către șeful interimar al Procuraturii Generale (PG) pentru demararea procedurilor de eliberare din funcție a lui Popov. Acesta s-a prezentat astăzi la ședința Consiliului, unde a declarat că nu este de acord cu ofertele de muncă ce i s-au oferit.
Ruslan Popov a declarat că mandatul său de adjunct al procurorului general nu s-a încheiat și că ar avea dreptul să-și aleagă orice funcție din sistem, nu doar una executivă.
„Aș fi de acord să accept o altă funcție, rezervându-mi dreptul să contest oricare act administrativ care urmează să fie enunțat în raport cu mine în instanța de judecată. Nu știu din ce cauză CSP și-a arogat dreptul de a decide că adjunctul procurorului general își poate alege doar o funcție executivă, exceptând funcțiile de conducere. Legea cu privire la Procuratură spune că după încetarea exercitării mandatului, își pot alege orice funcție vacantă aleasă de ei, fără concurs. Consider că expunerea funcțiilor vacante în lista publică nu este o discreție a cuiva. După mine, orice omisiune, orice ascundere a funcțiilor vacante ar presupune un abuz sau o depășire a atribuțiilor de serviciu”, a declarat Ruslan Popov în fața Consiliului.
În replică, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat că în Legea cu privire la procuratură este indicată expres numirea în funcții de procuror însă nu și de conducere în organele procuraturii.
„Nu putea să fie prezentate funcțiile vacante de la Procuratura Generală pentru că PG urmează să fie optimizată și noi nu putem să reprezentăm informațiile ce țin de PG. Domnul Popov trebuia să își aleagă funcția vacantă în 15 zile, termen care a expirat. În legea cu privire la Procuratură e menționat că e funcție de procuror, nu procuror conducători, pentru asta trebuie participarea la concurs”, a spus Robu.
În urma deliberărilor cu ușile închise, CSP cu majoritatea voturilor a hotărât „a lua act de demersul procurorului general interimar și a remite materialele aferente subiectului dat procurorului general interimar, pentru demararea procedurilor administrative”.
Totodată, pe acest subiect sunt și două opinii separate. Hotărârea urmează a fi publicată pe pagina web a CSP și poate fi contestată în condițiile art.191, Cod Administrativ, la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 de zile de la notificarea acesteia.
Amintim că, la data de 28 decembrie 2021, Ruslan Popov a fost suspendat din funcția de procuror la solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu. O decizie în acest sens a fost aprobată de către membrii CSP.
Adjunctul suspendat al procurorului general suspendat, Ruslan Popov e se află sub control judiciar și este cercetat într-un dosar de îmbogățire ilicită, într-o funcție în organele procuraturii. La începutul lunii februarie curent, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus prelungirea controlului judiciar pe un termen de 60 de zile.
La 9 octombrie, șeful adjunct suspendat al Procuraturii Generale (PG) Ruslan Popov, suspectat de îmbogățire ilicită, a fost reținut pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul său.
În biroul adjunctului Procurorului General suspendat a fost efectuată în cadrul căreia au fost ridicate circa 50 de documente și înscrisuri și a fost recunoscută o persoană în calitate de bănuit, pentru participație în calitate de complice la îmbogățirea ilicită imputată adjunctului Procurorului General suspendat. În comunicat se mai precizează că au fost autorizate și efectuate peste 24 de ridicări ale documentelor și altor probe de la autoritățile publice și instituțiile bancare, în rezultatul cărora au fost preluate peste 2200 documente, acte juridice și alte înscrisuri, precum și purtători materiali de informații.