Amenzile aplicate companiilor petroliere pentru încălcarea legislației din domeniu vor crește de până la zece ori, în prezent acestea variind între trei mii de lei și 15 mii de lei. Autorii proiectului de lege consideră că aceste sume sunt simbolice în comparație cu veniturile pe care le înregistrează multe companii, dar și potențialele prejudicii pe care le poate aduce încălcarea cadrului legal. O prevedere în acest sens se regăsește în modificările la Legea privind piața produselor petroliere, votată azi în Palament în lectură finală.
Printre prevederile actului figurează introducerea unui moratoriu temporar asupra construcțiilor stațiilor petroliere, având în vedere că numărul excesiv de mare de stații duce la cheltuieli crescânde și la o presiune mai mare pe prețurile la pompă. Moratoriul va rămâne în vigoare până la elaborarea de către autorități a unor criterii mult mai stricte de construcție a acestor stații.
De asemenea, actul adoptat prevede reducerea taxei de licență pentru importul şi comercializarea cu ridicata a carburanților, de la 260 mii de lei la 3.250 de lei anual.
Printre modificările acceptate de către Comisia economie, buget și finanțe se menționează excluderea restricției privind revânzarea angro a produselor petroliere; utilizarea obligatorie a e-facturii la procurarea de către persoanele juridice a benzinei și motorinei, ca măsură de reducere a riscului de vânzări la negru, care va intra în vigoare la 1 mai 2022; excluderea dreptului Agenției Protecția Consumatorilor de a emite rapoarte de inspecție, alte reglementări.
Vezi și aceste știri

Creștere continuă a prețurilor la carburanți. Benzina a depășit pragul de 24 de lei, iar motorina se apropie de 21 lei

Taxa de mediu: între un aer mai curat și apetit pentru mașinile de lux. Cum un amendament al lui Nichiforciuc a exclus carburanții din lista poluanților
