AGORA – 8 ani de activitate. Visurile noastre

AGORA – 8 ani de activitate. Visurile noastre

Pe 18 februarie 2014 se lansa pe interneturi noul site de media AGORA.md, gândit inițial ca un site concentrat pe noutăți economice. Avea un singur angajat, Victoria Dumbravă (în prezent redactora-șefă AGORA), care era pe-atunci redactoră, jurnalistă, editoră și orice altă funcție era nevoie de acoperit. La 8 ani distanță, AGORA are un staff de 25 de angajați, plus 5 colaboratori externi, publică în medie 30-40 articole pe zi, produce emisiuni și reportaje, organizează evenimente, lansează produse inovative, consultă alte instituții media, adună o comunitate de peste 300 de membri abonați și peste 300 de mii de cititori pe lună. 

Pauza de reclamă: În fiecare an, de ziua noastră reducem la jumătate costul abonamentelor. În acest an, vom avea 3 zile de discount - 60% începând de astăzi și până pe 20 februarie. Dacă e să faceți o faptă bună pentru care să primiți beneficii de la presă, acum e momentul! https://agora.md/abonamente 

Raportat la experiența marilor instituții media din afară, dar și a celor locale cu peste 20 de ani pe piață, AGORA este un copil mic care vrea să facă prea multe deodată și se vede deja adult cu responsabilități. Reieșind însă din starea presei independente din țară, în care fiecare redacție mai degrabă luptă pentru supraviețuire decât pentru locuri de frunte în termeni de audiență, AGORA este o instituție media online relativ mare. Adică 25 de angajați, cifră de afacere de 8 mln lei, un portofoliu de peste 250 de business-uri cu care colaborează, proiecte noi lansate aproape în fiecare trimestru - asta nu ți-i trali-vali.

Și pentru că mi-au spus colegii în nenumărate rânduri că mă focusez prea mult pe cifre și date financiare (nu vrea publicul să știe cum „învârtim” banii, mai lasă astea) m-am gândit să vă dau niște informații mai „umane” despre oamenii din această companie. I-am întrebat pe toți cei care-și iau un salariu de-aici de la Agora unde s-au născut, ce au visat să devină, cât de mari familii au, ce țin minte despre primele alegeri la care au votat și în ce hobby-uri evadează. În definitiv, în toți acești ani a fost vorba de oamenii care au construit acest produs, oamenii care l-au citit și oamenii care l-au susținut financiar. Fără ei, era să fim doar un… domen pe internet.

Ce au visat să devină cei 25 de oameni care lucrează azi la AGORA

Cinci colegi de-ai noștri chiar s-au visat jurnaliști, așa că sunt bine-mersi cu visul împlinit. Altfel, avem colegi care visau la stele (astronaut), visau să facă dreptate (jurist, polițist, avocată, primară), se vedeau în lumea creativă (comunicator, designer vestimentar, actriță, scriitoare, profesor de dansuri). Alte două colege și-au dorit celebritate, avem în lista un paznic visător, un psiholog, un șofer de TIR și un arheolog. 

Din toată Moldova      

AGORA îți are sediul în Chișinău, dar oamenii ei vin din toată țara: Chișinău, Glodeni, Hâncești, regiunea Transnistreană, Drochia, Nisporeni, Ialoveni, Edineț, Căușeni, Cimișlia, Ștefan-Vodă. Așa că, acasă e în toată țara!

Suntem cu toții bilingvi, deși o parte din noi „rup” limba rusă de cazi sub masă de râs. Rupem și engleză, franceză, italiană, germană, câteva cuvinte în japoneză. 

Copii, animale, păsări și reptile

Să nu credeți că familia AGORA înseamnă doar 19 femei și 6 bărbați care lucrează în fața calculatoarelor. Pe după calculatoare, pe sub mese și printre picioare roiesc ceilalți membri ai familiei noastre. Când suntem pe zoom îi prindem în cadru: cozi de pisici, lătrat aprobator, căpușoare de copii (cu muci, la mama în brațe). Așadar, avem în această familie mare opt băieței și cinci fetițe, 19 motani și pisici, 10 câini și un porcușor de Guineea. Iar bucuria mare e pe drum: așteptăm în familia AGORA două fetițe în această primăvară. 

Datoria față de țară, de la 18 ani

Despre ce vârste avem n-o să vă spun în cifre, dar vă spun că la AGORA sunt oameni care țin minte primele alegeri la care au votat, mai departe matematica o faceți singuri. 

Alegerile din 2001: îmi aduc aminte de alegerile la care a câștigat PCRM, anul 2001. Eram studentă, era iarna. Îmi aduc aminte deznădejdea și devastarea pe care o simțeam și pe care o împărtășeam cu prietenii, când ne-am întâlnit a doua zi în redacția ziarului Universității. Pentru noi era sfârșitul lumii.

„Pe vremea când în PMAN se scanda „Jos comuniștii” sau „Noua generație, salvatoarea nație”. Primul vot a fost la un scrutin parlamentar, pentru PPCD. S-a întâmplat înainte ca dl președinte Voronin să ne mărturisească despre faptul că dacă e să facă „o treabă bună, atunci alege să o facă cu un bărbat precum Iurie Roșca”.”

Alegerile din 2009: Țin minte că am fost îmbrăcată în tricou verde, cu PLDM și mi-au permis să votez. Nu a considerat nimeni că aș face agitație electorală.

Pentru alți colegi, primele alegeri locale sau naționale au fost cele din 2010, 2014, 2016, 2019. Cel mai tânăr coleg cu care colaborăm este în clasa a XI-a.

AGORA – 8 ani de activitate. Visurile noastreAGORA – 8 ani de activitate. Visurile noastreAGORA – 8 ani de activitate. Visurile noastreAGORA – 8 ani de activitate. Visurile noastreAGORA – 8 ani de activitate. Visurile noastre

Diploma de studii de pe raft

Cel puțin șapte colegi mi-au spus că au fost eminenți la școală, patru au fost șefi de clasă, alții au fost doar cuminți, au învățat bine, dar sunt și dintre cei care au furat catalogul.

Suntem o instituție media așa că licențele în jurnalism prevalează: 10 licențiați în total. Apoi, palmaresul studiilor continuă cu: istorie, științe administrative, inginerie și management în construcții de mașini, comunicare și PR, economie, finanțe și bănci, marketing și logistică, relații internaționale, medicină generală, actorie, cinema și TV. La fel de diverse sunt și studiile de masterat. Continuăm să învățăm!

Hobby-uri, plăcerile și ce (cine) ne ține treji noaptea

Atunci când închid laptopurile (eventual se ajunge și la asta), oamenii de la AGORA evadează spre ceea ce le aduce plăcere: lecturi, plimbări, sport, voluntariat, muzică, astrologie, gătit,  filme, călătorii („dacă aș avea bani, aș călători mereu”), rețele sociale, ciclism, ping-pong, desen, chitară, cusut și croșetat, numismatică, teatru și poezie, odihnă activă, odihnă leneșă. O parte dintre acestea cauzează și nedormitul. 

Pe o notă mai serioasă, oamenii de la AGORA au griji firești pe care le regăsim la toți cei care trăiesc în această țară: ipoteca apăsătoare, frica de nereușită, planurile, examenele, nesiguranța în ziua de mîine. 

Se pare că avem și două „bufnițe” în companie, colegi care lucrează cel mai bine noaptea și pe care îi prindem greu în timpul zilei. 

Apropo de seriale, cam așa arată câteva preferințe printre membrii echipei: 17 мгновений весны, Grey’s Anatomy, Dr. House, Friends, Game of Thrones, Peaky Bliders, Narcos, Sex and the City, The Big Bang Theory, Жуки, The Handmaid’s Tale, Homeland, Supernatural și Queens Gambit, Everybody hates Chris.

A doua pauză de reclamă: pregătim o nouă lansare în perioada ce urmează, una care să adune prietenii la o masă și să le ofere o doză bună de dispoziție. E vorba de un joc de societate inspirat din realitățile politicului din Moldova. Fiți pe fază, revenim cu anunțurile de lansare în scurt timp.

Când o să ne facem mari, vrem să…

Când AGORA se va face mare, va fi puternică (a patra putere în stat nu trebuie să fie o glumă), va ști ce face cel mai bine și va demonstra asta în fiecare zi. Cu siguranță vrem să depășim primele trepte ale piramidei cu nevoile de bază: să nu ne mai temem pentru ziua de mâine, să ne asigurăm financiar, să plătim salariile, chiriile, serverele și toți oamenii din companie să fie în siguranță. Ah, da, să nu uităm de visul pe care îl avem din 2020 încoace, să ajungem să ne finanțăm cel puțin 30% din buget datorită cititorilor. Un demers la care puteți contribui mai ușor astăzi, pentru că avem reducere de 60% la abonamente.   

În 2022 intrăm mai prudenți, dar optimiști. Optimiști nu fiindcă nu vor fi provocări, dar fiindcă avem încrederea că le vom depăși în echipă, așa cum am făcut în ultimii opt ani. Optimiști că visurile noastre, ale fiecăruia se vor îndeplini.

Iar ele sunt așa de frumoase:

vreau să scriu romane (Cătălina)

vreau să fiu utilă lumii și comunității (Ana), 

vreau să deschid o afacere (Mihai) 

vreau să mă bucur de fiecare clipă (Nata)

vreau să fiu cât mai independentă, să fiu propriul meu șef, să am mulți bani și să fiu un exemplu pentru propria mea persoană (Patricia)

vreau să fiu OM, respectat și cuminte (Alina)

vreau să călătoresc prin lume (Irina, Cătălina, Diana),

vreau să-mi retrăiesc copilăria (Lia),

vreau să fiu fericit / fericită (Ilinca, Ana, Irina, Cristina)

vreau să am sala mea de sport (Valery), 

vreau să mai rămân copil (Victoria),

vreau să primesc scrisoarea de la Hogwarts și să mă fac magiciană, vreau să am un câine și să mă mut în Noua Zeelandă, unde o să deschid un sandwich shop (Felicia), 

vreau să fiu parte din Univers (Stela)

vreau să vând tot ce am și să călătoresc prin lume cu iubirea vieții mele (Mark),

vreau să fiu o femeie independentă în toate sensurile (Irina)

Încă sunt în căutarea răspunsului….

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Șapte ani de-AGORA! Răsfoim prin albumul cu fotografii și depănăm amintiri: „Doamne, ce copii mai suntem!”

Șapte ani de-AGORA! Răsfoim prin albumul cu fotografii și depănăm amintiri: „Doamne, ce copii mai suntem!”

„Mercuriul de aur” pentru AGORA la concursul Marca Comercială a Anului 2020

„Mercuriul de aur” pentru AGORA la concursul Marca Comercială a Anului 2020

EDITORIAL | „Presa din țara asta e de toată jălea și nu-i bună de nimic.” Câteva cifre și reflecții despre starea lucrurilor la AGORA în 2021

EDITORIAL | „Presa din țara asta e de toată jălea și nu-i bună de nimic.” Câteva cifre și reflecții despre starea lucrurilor la AGORA în 2021

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  La 1 iulie, vârsta standard de pensionare pentru femei a devenit 60 de ani
 • 2
  Avertizare îngrijorătoare de la un fost vicepreședinte al Parlamentului. „La toamnă Gazprom va sista livrările de gaze”
 • 3
  O investigație Reuters a scos la iveală că cel puțin 14 companii rusești de armament nu ar fi fost vizate de sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina
 • 4
  Un deputat PAS vine cu clarificări, în contextul reformei învățământului superior. „Universitatea Agrară nu va fi lichidată”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.