EDITORIAL | Vecinii care ne apără mai bine decât scutul NATO

EDITORIAL | Vecinii care ne apără mai bine decât scutul NATO

Se pare că diplomația a câștigat în Europa, atunci când războiul părea inevitabil. Se zice că unii nu pot trăi fără război, în timp ce alții se cred în democrație. Dacă nu putem învăța din evenimentele trecutului, poate învățăm din cele ale prezentului. Este suficient să privim la vecinii din România sau la cei din Ucraina, că să știm de ce avem nevoie și pe ce greble să nu călcăm. Înțeleg foarte bine tăcerea guvernării care nu vrea să tulbure apele și așa agitate, în perioada așa-ziselor antrenamente cu militari ruși la granița ruso-ucraineană. Iar dacă ne mai uităm și pe hartă, vedem că suntem mici, în schimb avem vecinii care ne apără mai bine decât scutul NATO, chiar și fără a face vreo acțiune. Doar că vecinii noștri au ceea ce ne lipsește nouă - unitatea cetățenilor. Din păcate poporul ucrainean a dat dovadă de unitate doar după ce i-au fost ocupate teritorii strategice în 2014. Însă Ucraina privește astăzi ireversibil spre NATO și UE. În aceeași direcție privește și Georgia, România. Dar unde privește Republica Moldova?

„Nu cumva să vă ocupe cineva înaintea noastră” 

De 30 de ani auzim despre cât de rea este alianța (defensivă) NATO și de ce nu ar trebui să facem parte din ea. O idee pe care ne-au înrădăcinat-o adânc anumite partide, televiziuni și mesageri, ascunzând inamicul real. Aceeași lecție le-a fost predată și ucrainenilor. „Nu cumva să vă ocupe cineva înaintea noastră” - s-ar fi gândit cei care anexează teritorii străine de ani buni. Desigur, niciun politician moldovean, cu procente în sondaje, nu are astăzi curajul să vorbească deschis despre statul agresor. Nu este recomandat să faci asta, când ai o bună parte a populației care nu a înțeles încă dacă am fost ocupați sau eliberați pe 28 iunie 1940. Astăzi avem o frică de a vorbi despre aderarea la orice alianțe militare defensive, ne temem chiar și să pornim discuții la acest subiect. Așa ne-au învățat. Mai avem prin Parlament și deputați care propun excluderea Republicii Moldova din organizațiile internaționale, pe motiv că plătim prea multe cotizații. Izolarea țării nostre de lumea civilizată este un obiectiv de lungă durată a celor care nu vor să progresăm, fie că sunt din țară sau de peste hotare.  

Publicitate

Dacă NATO e departe, vecinii ne sunt aproape

Aspirațiile noastre trebuie comparate cu posibilitățile. Este greu să vorbim de integrarea europeană, având conflict transnistrean și „hotare” care nu sunt controlate de autoritățile moldovenești. Nici în NATO nimeni nu ne așteaptă, având deja un conflict gestionat de așa zișii pacificatori ruși, care tulbură pacea nu doar pe Nistru, dar în întreaga regiune. În schimb avem vecini și susținători care ne privesc cu respect și care, indiscutabil, vor fi de partea noastră în eventualele interferențe pro-ruse. Între timp, facem față altor „războaie” și ne învățăm să nu mai fim șantajați cu sistarea gazelor sau blocarea importului de carne de pasăre și ouă (pe care nu l-am valorificat nici până la embargo).

Ce nu te omoară, te face mai puternic. A dovedit-o istoria.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal