Da, așteptăm felicitări și urări de bine azi. E ziua noastră. Dar și o ocazie bună pentru retrospectivă. Cum a fost acest al optulea an la noi? Ia să vedem.
A început ca anul în care am fost vânduți și cumpărați de cele mai multe ori:
Maia Sandu merge pe jos și fără pază de corp. „Hei, soroseata de la AGORA, nu scrieți minciuni și fake-news”, a reacționat o tabără.
Iată ce arată declarațiile de avere ale consilierilor prezidențiali. „dondonAGORA, a ajuns și pe la voi kuliokul? Gata, nu vă mai citesc”, a reacționat altă tabără.
Noi ne-am propus să o ținem tot așa. Să nu treacă niciun an de-acum încolo în care să nu ne vândă sau cumpere cineva.
Efervescența evenimentelor politice a urmat și în primăvară, până a fost clar că vom avea anticipate. Da, da, din nou alegeri. În opt ani, cred că doar în 2017 nu am avut alegeri. Am schimbat șapte guverne, trei parlamente, șapte primari de capitală (inclusiv interimari) și trei președinți de țară.
Și dacă ne referim la scrutinul din 2021, la final, specialiștii au dat notă - AGORA a avut o politică editorială echilibrată și echidistantă în timpul campaniei electorale.
Să ne amintim și de Maxim, Ana-Maria, Marina și Badea Colea, care ne-au îndemnat să-i ajutăm pe 11 iulie.
Dar să mai lăsăm politica la o parte, că și așa ne cam mănâncă tot timpul. În cel de-al optulea an al nostru, noi la AGORA am ales să scriem mai mult și mai des despre cei care ne citesc, ne susțin și ne îndrumă. Am ales să scris despre #prieteniiAGORA. I-am descoperit împreună, iar cu unii dintre ei am legat și colaborări. Spre exemplu, Ion Toderașco ne-a ajutat să dezvoltăm nouă versiune a aplicației mobile.
Despre membership-ul AGORA a scris și presa din Italia, ca fiind prima instituție media care a oferit publicului o astfel de posibilitate. Iar articolele exclusive, la care au acces doar abonații, au trezit curiozitatea și presei locale.
Dincolo de principiile etice și deontologice de care ne ghidăm în activitatea noastră media, vrem să fim și un business sustenabil. Și nu ne tăiați aripele că: „În Moldova asta este imposibil”. Noi doar suntem niște visători. Dar, am primit o încurajare bună pe la mijlocul anului. Am luat premiul cel mare la concursul Marca Comercială a Anului 2020, categoria „Servicii educaționale și de informare”, nominalizarea „Business-online”.
Nu am fost pasivi nici pe perioada verii. În august, atunci când am marcat 30 de ani de independență, am lansat Campania #DeCeMoldova.
V-am provocat și pe voi să vă spuneți propriul manifest despre ce are țara asta de o iubiți în pofida la tot și la toate. Și ne-ați spus. Unii în versuri, alții prin imagini. Unii prin texte și gânduri lungi, alții mai laconic. Dar toți la fel de profund și emoționant, asemeni unei declarații de dragoste.
Un alt proiect dezvoltat în lunile iulie - septembrie a fost despre Reforma Poliției. Am ilustrat acest proces prin poveștile a șase oameni ai legii, alături de care am petrecut zile întregi pe străzile și ulițele Moldovei.
Toamna am început-o cu un nou scrutin - Alegerile pentru Adunarea Populară din Găgăuzia. Recunoaștem, nu a trezit mare interes subiectul în rândul cititorilor noștri, dar am considerat binevenit să ne îndreptăm atenția și spre această regiune a țării noastre, pe care unii o consideră altceva.
În lunile de toamnă am anunțat FOCAR în trafic! Pentru că odată cu începerea unui nou an școlar, un element cheie completa tabloul zilnic în toate cele cinci sectoare ale capitalei: Ambuteiajele! Cititorii AGORA au propus un șir de soluții pentru traficul rutier din Chișinău. Am relatat din fiecare sector, am adunat sugestii de la voi, de la șoferi și am mers la responsabilii de la Primărie de i-am întrebat unde-i problema. Schimbări majore așa și nu s-au văzut, dar sperăm că măcar i-am deranjat și i-am făcut să se mai ridice din fotolii.
În octombrie am lansat rubrica EDITORIAL. Chiar dacă în aventura noastră de acum opt ani am pornit pe făgașul știrilor și a informației pure pe care să o prezentăm așa cum este ea, iar cel ce ne citește să-și facă singur concluziile, astăzi, considerăm că a venit timpul să oferim mai mult spațiu opiniilor și editorialelor, care să ridice întrebări și să atragă atenție. Diana Guja și Andrei Fornea sunt cei doi autori care scriu editoriale pentru AGORA.
În decembrie am lansat Hike cu mine - o provocare pe care AGORA în colaborare cu jurnalistul și producătorul Alex Gurdila am copt-o într-un proiect nou de dezvoltare și reuniune cu natura. Am publicat până acum două ediții și în curând o scoatem din cuptor și pe a treia, iar la vară poate, poate punem și de-un festival. Tssst.
În ianuarie 2022 am depășit pragul de 500 de porții de știri trimise seară de seară pe email la peste 3.000 de abonați. Sperăm că ești și tu printre ei. Dacă nu, atunci te poți abona aici și ai cina informațională asigurată zilnic.
Februarie, deși nu s-a încheiat încă, a venit și el cu lansări de proiecte noi. Am lansat un nou podcast, în parteneriat cu AMCham, am anunțat un nou proiect video - Moldova, I am back – despre puterea diasporei și am venit cu o versiune nouă la aplicația mobilă AGORA - este disponibilă gratuit pentru toți cititorii care vor să aibă informații la zi, în format multimedia, direct în telefon.
Cantitativ, al optulea an la AGORA a însemnat peste 13.000 de articole publicate, deschise de peste 13 milioane de ori.
Ne-am bucurat să avem și reacții la ce am scris. Un exemplu aici - Direcția Investigații Infracțiuni Informatice a INI s-a apucat să investigheze cazul prezentat în materialul exclusiv AGORA „Bani pe bani. Cum înfloresc afacerile clandestine în văzul lumii, pe grupurile anonime de pe Telegram”. Iar doi agenți economici din capitală au fost puși pe jar, după ce reporterul nostru a scos la iveală că vindeau ilegal țigări.
Ce ne dorim mai departe, v-am spus dimineață. Acum fugim să deschidem șampania!
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
