Cu siguranță, vaccinul și procesul de imunizare este cea mai eficientă soluție pentru prevenirea și protejarea femeilor împotriva virusului Human Papilloma Virus (HPV) și a cancerului de col uterin. Studiile demonstrează că vaccinul asigură aproape 100% protecție.
În Republica Moldova, vaccinul împotriva HPV este inclus în Programul Național de Vaccinare din 2017, având ca populație țintă fetele de 10 ani. Din 2021, acesta a început sa fie disponibil, la cererea părinților, atât pentru fete, cât și pentru băieții de 9-14 ani, dar și pentru cei mai mari de 14 ani, în limita stocului de vaccin.
Oxana Grîu este mamă a două fete. La fel ca și toți părinții, încearcă să le ofere copiilor tot ce e mai bun și să se asigure că deciziile luate de ea sunt în beneficiul copiilor, chiar dacă unele decizi sunt complicate, pentru că pot influența decisiv viitorul lor.
Când fetele ei aveau aproximativ 10 ani, medicul de familie i-a recomandat să le vaccineze împotriva virusului HPV. Oxana nu cunoștea foarte multe despre riscurile infectării cu HPV și despre vaccinul disponibil, care era unul nou în Programul Național de Imunizări. Astfel, ea a decis să se mai informeze, să găsească răspunsuri la îngrijorările sale, ca să poată lua o decizie conștientă.
„Era un vaccin nou, nu știam mai nimic despre el și nu eram sigură că vreau ca fetele mele să fie vaccinate.”
Mamă a două fete, Oxana Grîu
Necunoașterea informațiilor despre vaccinul HPV, generează refuzul vaccinării
Oxana a decis pentru moment să nu-și vaccineze copii. Nu a refuzat categoric această idee, dar și-a luat timp să cântărească toate argumentele pro și contra. Atât în familia ei, cât și în familia soțului ei, au fost persoane care au suferit de cancer. Istoria acestei boli în familie o îngrijora pe Oxana. Anume de aceasta a căutat cât mai multă informație despre HPV, cum acesta se transmite, ce urmări poate avea, cum se dezvoltă cancerul de col uterin și care sunt riscurile pentru sănătatea copiilor săi.
Așa Oxana a realizat cât de grave și tragice pot fi în timp urmările infectării cu HPV. Asta a ajutat-o să înțeleagă că vaccinul le poate oferi fetelor o șansă la un viitor fără cancer și fără urmări grave pentru sănătatea și viața lor.
„După ce m-am informat mai mult am început să regret că nu mi-am vaccinat fetițele.”
Oxana Grîu
Oxana a decis că atunci când v-a apărea oportunitatea să-și vaccineze fetițele, o va face fără dubii. Fetele ei erau deja un pic mai mari, așa că au discutat împreună despre această decizie. Ea le-a povestit despre gravitatea infectării cu acest virus și posibilele consecințe grave pe care le poate genera HPV-ul. Opțiunea era simplă, există o soluție eficientă - vaccinul anti-HPV, care te poate proteja pentru toată viața de stările precancerigene și cancerul de col uterin.
Următoarea dată când medicul de familie le-a recomandat să se vaccineze împotriva HPV, atât fetele, cât și Oxana au fost de acord.
„Mă bucur că am avut posibilitatea să le vaccinez și sunt sigură că împreună am luat decizia corectă. Dacă există o soluție care îți poate în viitor salva viața copiilor, atunci nu există niciun motiv de a nu te folosi de această șansă.”
Oxana Grîu
Oxana le recomandă tuturor părinților să-și vaccineze copiii împotriva HPV, pentru că într-o zi, vaccinul le-ar putea salva viața copiilor lor, iar pentru un părinte nu există un lucru mai important decât sănătatea și bunăstarea copiilor.
Vaccinul anti-HPV - o soluție sigură pentru prevenirea virusului
Vaccinul utilizat în Moldova, în cadrul Programului Național de Vaccinare este achiziționat de la producătorului din Statele Unite ale Americii „Merck Sharp & Dohme” (MSD), cu denumirea Gardasil - acesta asigură protecţia împotriva a 4 tipuri de HPV (6, 11, 16 și 18).
Pentru adolescenții de 9-14 ani, vaccinul împotriva HPV se administrează în 2 doze, la un interval de minim 6 luni, iar pentru cei mai mari de 14 ani – vaccinul se administrează în 3 doze – 0, 1-2, 6 luni.
Vaccinul anti-HPV este o soluție sigură și accesibilă în prevenirea virusului, care trebuie să fie folosită fără nicio ezitare pentru protecția copiilor și adolescenților!
Pentru a primi vaccinul anti-HPV este suficient doar o adresare la medicul de familie, care va îndrepta persoana la un cabinet de vaccinare de la locul de trai. Vaccinul împotriva HPV este gratuit în cadrul asistenței medicale primare.
Acest material a fost realizat în cadrul campaniei de promovare a vaccinării împotriva HPV în rândul adolescenților - „TU poți preveni cancerul! Protejează-ți viitorul cu vaccinul anti-HPV!” implementată de Asociația „Sănătate pentru Tineri” și Centrul de Resurse la nivel național „Neovita”, cu suportul financiar al UNICEF Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.
Vezi și aceste știri

Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Vaccinul anti-HPV reprezintă colacul de salvare în lupta cu această maladie

HPV- virusul care cauzează cancerul de col uterin. De ce este acest virus atât de periculos și cum îl depistăm, relatează medicul ginecolog-oncolog, Tudor Rotaru (INTERVIU)

Vaccinul anti-HPV ar putea fi introdus în programul național de imunizare
Advertoriale

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare
