EDITORIAL | Sânii sunt doar sâni. Cum industria publicitară se dezice de vechile modele

EDITORIAL | Sânii sunt doar sâni. Cum industria publicitară se dezice de vechile modele

În sfârșit, sânii femeilor din publicitate sunt reprezentați la locul lor și în forma lor adevărată. Sau, mai exact, în formele lor adevărate.

Adidas a lansat săptămâna trecută o nouă linie de sutiene de sport printr-o campanie publicitară, aliniată tendințelor vremii - o imagine-grilă cu 25 perechi de sâni de toate dimensiunile, formele și culorile. O adevărată revoluție într-un spațiu mediatic, în care aveau acces doar părți ale corpului simetrice și impecabile, și neapărat sexualizate.

...

Publicitate

„Sânii femeilor de toate formele și mărimile merită sprijin și confort adaptat lor”, a scris Adidas în postarea pe rețelele sociale care a însoțit imaginea campaniei.

Sigur, o astfel de campanie nu putea trece neobservată, fapt pe care au mizat creatorii ei. Dacă până la aceasta, sânii femeilor din publicitate treceau deja neobservați, pentru că ochii noștri nu mai puteau fi stimulați de imaginile uniformizate ale unor părți ale corpului, extrem de sexualizate și retușate până la absurd, apariția pe marile ecrane a celor 25 de perechi de sâni naturali (fără a exclude, însă, faptul că există și sâni rotunzi și fermi, inclusiv, datorită operațiilor plastice) a fost ca o explozie pe lună. Mulți au aprobat. Mulți au dezaprobat.

Paradoxul e că tot industria publicitară ne-a furat liniștea, indiferența chiar, față de formele și dimensiunile corpului nostru. Dacă nu ni s-ar fi arătat peste tot - pe fiecare panou publicitar și în fiecare reclamă, de la lenjerie până la roți pentru automobile, corpuri standardizate și dezgolite „frumos”, femeile s-ar fi privit cu mai multă îngăduință în oglindă, iar articolele despre dietele-minune n-ar fi existat. Dar avem ce avem și trebuie să pornim de aici.

Adidas vrea să vândă și e normal, profitul fiind scopul final a oricărei afaceri. Dar dacă Adidas, având acces la marile ecrane ale lumii, pe lângă vânzări, va reuși să schimbe relația pe care o avem cu propriul corp, să ne ajute să ne vedem și să ne acceptăm, punându-ne față în față cu alte corpuri, în toată naturalețea lor imperfectă, arătându-ne, că, de fapt, asta e realitatea și nu ceea ce a încercat să ne demonstreze publicitatea (adică, tot ei) de-a lungul ultimelor decenii, zic că e de bine. Pentru că eu, femeie fiind, mă pot identifica cu această imagine. Mai mult, simt că sunt din aceeași lume cu fiecare femeie care și-a expus sânii - le înțeleg grijile și visurile, le simt aproape, adevărate și vulnerabile. 

Noi, femeile, avem nevoie să ne fie restituite corpurile. Să le știm ale noastre, la locul lor, cu funcții care ne țin în viață și ne ajută să dăm viață. 

Un corp este doar un corp. Fie de femeie sau de bărbat. Și doar noi putem decide când și unde îi oferim o conotație sexuală. Dacă industria publicitară și companiile sunt gata să ne susțină în acest demers, e minunat. Sper acest trend să ajungă și în Moldova.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal