Procurorii care l-au eliberat pe Platon ar putea fi suspendați din funcție

Procurorii care l-au eliberat pe Platon ar putea fi suspendați din funcție

Doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității și Cauze (PCCOCS) speciale ar putea fi suspendați din funcție. Este vorba despre Dumitru Răileanu și Elena Ceruţă. Demersurile în privința celor doi se regăsesc în ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Procurorilor 

...

Elena Ceruţă şi Dumitru Răilean sunt cercetaţi penal în dosarul în care este învinuit procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în partea ce ţine de eliberarea şi retragerea acuzaţiilor în privinţa lui Veaceslav Platon.

Publicitate

Menționăm că în seara zilei de 18 octombrie 2021 procurorii anticorupție au efectuat percheziții în birourile câtorva procurii PCCOCS, iar printre aceștia s-au numărat Elena Ceruţă şi Dumitru Răilean.

Anticoruptie.md scrie că Elena Ceruţa este cea care a declarat în instanţă că Procuratura renunţă la acuzaţiile din dosarul în care Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Ceruţa este şi acuzatoarea în dosarul intentat pe numele lui Viorel Morari pentru abuz în serviciu, în care Veaceslav Platon este singura parte vătămată şi solicită de la fostul şef al Procuraturii Anticorupţie despăgubiri de 300.000.000 de dolari.

Procurorul Dumitru Răilean a fost acuzat în dosarul interceptărilor politicienilor din opoziţie, activiştilor civici şi jurnaliştilor în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc. După numirea lui Stoianoglo la şefia Procuraturii Generale, procurorul Răilean şi alţi doi colegi de ai săi implicaţi în interceptări au fost scoşi basma curată. Ulterior, Răilean a fost implicat în procesul de deculpare a lui Platon.

Dumitru Răilean este acuzatorul în dosarul Direcţiei a 5-ea, în care sunt învinuiţi fostul şef al IGP, Alexandru Pânzari, a șefului suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, şi a finului lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir.

Dumitru Răilean și Elena Ceruța sunt procurorii care au semnat procesul verbal a ședinței de lucru de la Procuratura Generală, în cadrul căreia s-a luat decizia de a renunța la învinurile în privința lui Veaceslav Platon. Documentul a mai fost semnat de către Alexandr Stoianoglo, adjunctul său, Mircea Roșioru, fostul şef al PCCOCS, Ion Caracuian.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal