Diferența dintre salariul mediu al femeilor și bărbaților a crescut constant, în ultimul deceniu, de la 12,9% în 2012 la 13,7% în 2020. De menționat e că diferențele salariale ar fi și mai mari dacă s-ar ține cont de nivelul de salarizare informală care este mult mai mare în rândul bărbaților.
Dacă în anul 2020, femeile ar primi un salariul mediu similar cu cel al bărbaților, atunci acestea ar fi primit cu 12 432 MDL mai mult. În domeniile bine plătite precum IT și comunicații sau finanțe și asigurări, diferența salarială este și mai impunătoare – 38% și 44.6%. Diferențele de gen în salarizare persistă chiar dacă pe piața muncii sunt mai multe femei ocupate cu studii superioare comparativ cu bărbații, explică Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.
Inegalitatea în salarii este determinată de mai mulți factori. În primul rând vorbim de factori structurali precum lipsa oportunităților de a combina viața profesională cu cea de familie a femeilor care determină o situație în care acestea tind să lucreze mai puține ore sau în sectoare în care nivelul de salarizare este mai mic, dar orarul de muncă este mai stabil. Totodată, există evidențe că și la nivelul unor sectoare și angajatori, femei și bărbați care au un nivel similar de pregătire, experiență și prestează o muncă similară – primesc salarii diferite. În Republica Moldova, o analiză cu privire la inegalitățile în remunerare, realizată în 2019, arată că pentru o inegalitate salarială medie de 25% – circa 16,6% nu se explică prin factorii structurali sau obiectivi cum ar fi nivelul de studii sau experiență ci mai degrabă prin inechități salariale la nivel de angajatori.
Acest lucru înseamnă că și în cazul în care distribuția dintre bărbați și femei pe poziții, nivele de educație, sectoare, tipul de companii este egală, pe piața muncii oricum va exista o inegalitate de remunerare de 16,6%. Această situație poate fi explicată prin faptul că pe piața muncii persistă fenomenul discriminării femeilor. De asemenea, o recentă analiză a în cadrul a 16 țări membre ale OECD a constatat că 80% din diferențele salariale pot fi explicate prin inechități la nivel de angajator.
Vezi și aceste știri

Creșterea prețurilor, salariile mici și lipsa locurilor de muncă, în topul problemelor care îi îngrijorează pe moldoveni la început de 2022

Dublu față de 2015. De câte bancnote este nevoie pentru a achita un salariu mediu pe economie în 2022
