Adresându-se membrilor consiliului, ambasadoarea SUA Linda Thomas-Greenfield a criticat dur afirmația lui Putin conform căreia trupele ruse din Donbas își vor asuma rolul de menținere a păcii în republicile Donețk și Lugansk.
„Putin susține că trupele trimise sunt forțe de menținere a păcii. Este o prostie și un nonsens. Noi știm care este realitatea de pe teren”, a declarat ambasadoarea. Totodată, aceasta a criticat și discursul lui Putin din seara zilei de 21 februarie, afirmând că acesta reprezintă o „serie de afirmații revoltătoare și false” care vizează doar „crearea unui pretext” pentru un nou război.
„Putin vrea să se întoarcă în timp, în era imperiilor. Dar noi nu mai suntem în 1919”, a adăugat aceasta.
În același timp, ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kyslytsya, a insistat că frontierele țării sale rămân neschimbate, în ciuda acțiunilor rusești.
„Cerem Rusiei să-și anuleze decizia cu privire la recunoașterea independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei și să revină la masa negocierilor. Condamnăm desfășurarea de trupe de ocupație rusă în Ucraina. Cerem o retragere imediată și transparentă a forțelor de ocupație”, a declarat ambasadorul ucrainean.
„Națiunile Unite sunt bolnave. Au fost cumva lovite de un virus răspândit de Kremlin? Acesta este un fapt. Va ceda oare acest virus?”, a adăugat acesta.
De cealaltă parte, reprezentantul Moscovei, Vasili Nebenzia, a declarat că Rusia rămâne „deschisă negocierilor diplomatice”, dar a avertizat că în Donbas are loc o „agresiune ucraineană”.
„Noi nu intenționăm să permitem o nouă baie de sânge în Donbas”, a declarat acesta, referindu-se la părțile regiunii unde se află la moment autoproclamatele republici populare.
Reuniunea din noaptea de luni a fost solicitată de Ucraina și mai multe state, după ce președintele rus, Vladimir Putin a semnat decretele privind recunoașterea independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei. Inițial, Rusia, care deține președinția rotativă a Consiliului de Securitate, a încercat să convingă membrii instituției să permită desfășurarea unei ședințe publice, dar acest lucru a fost respins de SUA și aliații săi.
Totodată, în cadrul ședinței, diplomații au constatat că decizia lui Putin anulează acordurile de la Minsk și orice garanție legală pentru încetarea focului și monitorizarea conflictului, permițând implicarea directă a Armatei Ruse.
Reprezentantul Chinei la ONU s-a abținut de la a prezenta o poziție tranșantă în cadrul ședinței, îndemnând doar toate părțile la „reținere”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.