
După ce îmi povestesc ceva foarte intim, care îi emoționează, unii clienți mă privesc îndelung să-mi citească reacția, și apoi mă întreabă intimidați: Asta e normal?
Nu știu. Știu însă că prea mulți dintre noi au o nevoie anormală de a fi normali. O nevoie care nu ține absolut deloc cont de starea subiectivă de bine. Devenim atât de obsedați de normalitate încât reușim să ne vedem doar în reacțiile oamenilor din jur. Stima noastră de sine depinde prea mult de dispoziția celor cu care ne întâlnim zilnic. Iar în afara acestor opinii devine greu să înțelegem cine suntem cu adevărat și cât de „normali” suntem.
Statistic, norma este media unui set de date. De fapt caracteristicile psihologice și psihofiziologice au o gamă foarte largă de normalitate. În rezultatele celor mai multe teste psihologice vom vedea, un număr mic de subiecți care nu se încadrează în medie și multe rezultate intermediare medii. Putem considera aceste rezultate medii drept normative și, în consecință, interpretăm rezultatele marginale ca deviere.
Poți face diferența
Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
