Guvernul va aloca 1,3 miliarde de lei în cadrul Programului național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025 (DOC)

Guvernul va aloca 1,3 miliarde de lei în cadrul Programului național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025 (DOC)

Cabinetul de miniștri a aprobat planul de acțiuni privind implementarea Programului național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025. Sumele calculate și distribuite pentru obiectivele preconizatese ridică la 1,3 miliarde de lei. În plan național, tuberculoza rămâne una dintre problemele prioritare de sănătate publică, țara aflându-se printre cele 30 de țări cu povară înaltă a tuberculozei  din lume. 

Programul include 7 (șapte) obiective specifice axate asupra componentelor prioritare, precum:

- asigurarea accesului universal la screening sistematic al contacților și grupurilor cu risc sporit la tuberculoză;

Publicitate

- asigurarea accesului universal la diagnostic precoce și la testele de sensibilitate la medicamente, inclusiv utilizarea testelor rapide;

- asigurarea accesului echitabil la tratament de calitate și îngrijiri continue, prin abordare centrată pe persoană și suport în baza necesităților persoanei;

- asigurarea continuității serviciilor medicale, gestionarea co-morbidităților și problemelor social-economice în baza necesitaților persoanei;

- extinderea tratamentului preventiv al tuberculozei;

- consolidarea abordării centrate pe persoană, sensibile la gen și bazate pe drepturile omului pentru a crea un răspuns eficient și durabil la TB;

- consolidarea capacității naționale de cercetare și inovare.

Vezi și: Sănătatea națiunii: Tuberculoză, boli hepatice și o populație tot mai prinsă în patima alcoolului. Ce s-a schimbat în 30 de ani de independență

Rezultatele așteptate în urma implementării Programului către anul 2025, estimate și corelate cu Strategia Organizației Mondiale a Sănătății „End TB” prevăd reducerea incidenței tuberculozei cu 50% comparativ cu anul 2015 și reducerea mortalității prin tuberculoză cu 75%.

Datele statistice din ultimii ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici, ca rezultat al asigurării serviciilor de îngrijiri în tuberculoză (prevenire, depistare, tratament) centrate pe persoană. Tendința constant pozitivă din perioada prepandemică a cunoscut un declin alarmant în contextul pandemiei COVID-19. Pentru prima dată în ultimele două decenii a fost raportat un regres, determinat de reducerea semnificativă a depistării tuberculozei, cu un impact deosebit asupra programelor de răspuns la tuberculoză.

Te-ar putea interesa și: Tuberculoza: Simptomele „capcană” și durata tratamentului sau cum pandemia a redus numărul de îmbolnăviri (VIDEO/INFOGRAFIC)

Astfel, în martie–decembrie 2020, s-a constatat o reducere cu 38,8% a notificării cazurilor de tuberculoză (cazuri noi și recidive) în Republica Moldova, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Totodată, ponderea formelor distructive printre cazurile noi pulmonare pentru anul 2020 a crescut la 41% (510 cazuri) comparativ cu anul 2019 – 35% (719 cazuri).

Pe parcursul anului 2019 au fost înregistrate 2.879 de cazuri noi și recidive de tuberculoză, ceea ce constituie o rată de 71,7 la 100 mii de populație  pentru incidență cu o reducere de 4,5% în comparație cu anul 2018 (3.016 cazuri noi și recidive, 75,1 la 100 mii de populație) și cu 20,2% fată de anul 2015 (3.607 cazuri noi și recidive, 89,4 la 100 mii de populație).

Cele mai mari rate de tuberculoză au fost raportate în rândul adulților cu vârste de 35–44 de ani. Vârsta medie, la momentul diagnosticării, a fost de 43 de ani. 

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal