„Neutralitatea Moldovei consfințită de Constituție are menirea de a proteja de erori”: Declarația PSRM privind evenimentele din estul Ucrainei

„Neutralitatea Moldovei consfințită de Constituție are menirea de a proteja de erori”: Declarația PSRM privind evenimentele din estul Ucrainei

Partidul Socialiștilor din R. Moldova a venit cu o primă declarație privind evenimentele din estul Ucrainei, în care susține necesitatea păstrării neutralității țării noastre, acuzând guvernarea de o retorică agresivă și declarații provocatoare „despre necesitatea de a renunța la neutralitate - sunt parte a vieții noastre politice cotidiene”. Totodată, în cursul declarației formațiunea califică evenimentele din ultima perioadă drept un „război fratricid” și menționează că situația creată nu poate ocoli și Republica Moldova.

„Este o mare durere, când nu ești în stare să intervii atunci când două popoare frățești sunt împinse intenționat spre o confruntare inutilă și sunt aduse în prag de război. Oare cei care au stat în spatele acestui scenariu cinic, vor sta, ulterior, să numere câți ucraineni cu familii rusești și câți ruși cu familii ucrainene au căzut în războiul fratricid?”, se arată în declarație.

Publicitate

Socialiștii susțin totodată că Ucraina a fost înarmată și „instruită să nu accepte compromisuri”, menționând despre instructorii militari prezenți în țara vecină și despre faptul că acordurile internaționale au devenit nule.

Vorbind despre R. Moldova, în declarație se menționează că țara noastră „optează pentru soluțiile diplomatice și pe decizii reciproc acceptabile, pentru un compromis care să împiedice războiul”.

„Astăzi, dispunem de toate cele necesare ca să garantăm pacea cetățenilor noștri. Suveranitatea și statutul de neutralitate al Moldovei, recunoscute la nivel internațional, protejează la cel mai înalt nivel statul și societatea noastră de implicare în situații de conflict, în războaie străine. În pofida acestui fapt, așa cum demonstrează practica noastră politică, în Moldova mai există forțe care sunt nemulțumite de suveranitatea și neutralitatea, iar uneori chiar și de statalitatea Republicii Moldova”, se menționează în cadrul declarației.

PSRM susține că în tabăra guvernării este prezentă o retorică agresivă și declarații provocatoare despre necesitatea de a renunța la neutralitate care au devenit „parte a vieții noastre politice cotidiene”. Formațiunea susține că Moldova „nu trebuie să urmeze agenda geopolitică impusă din exterior”.

„Eforturile tuturor participanților la procesul de edificare a statului – ale instituțiilor publice, parlamentului, guvernului, MAEIE, societății civile, cetățenilor de rând – trebuie să fie îndreptate spre păstrarea păcii civice și a unității în societate”, se precizează în declarație.

Formațiunea susține că Consensul în societate, formarea unei națiuni civice, indiferent de apartenența etnică și limba de comunicare – aceasta este singura cale către unificarea țării, consolidarea potențialului economic, dezvoltarea țării, prosperarea poporului. Neutralitatea Moldovei consfințită în Constituție are menirea de a ne proteja de erori, atât de ale noastre, cât și de cele străine. Noi nu avem cu cine lupta.

„Moldovenii sunt un popor pașnic, Moldova este un stat prietenos pentru toată lumea, inclusiv pentru Ucraina și Rusia. Noi am făcut deja greșeli fatale în trecut. Moldova nu are dreptul la greșeli noi”, susțin reprezentanții formațiunii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal