Starea de urgență, constituțională. Înalta Curte a declarat inadmisibilă sesizarea BCS

Starea de urgență, constituțională. Înalta Curte a declarat inadmisibilă sesizarea BCS

Curtea Constituțională (CCM) a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) prin care a fost contestată decizia Parlamentului de instituire a stării de urgență în energetică, pentru o perioadă de 60 de zile. Drept reacție, socialiștii au spus că astfel, CCM se discreditează și aplică dublele standarde, or, potrivit lor, în martie 2021, magistrații au declarat ca fiind neconstituțională starea de urgență pentru două luni.

Autorii sesizării au menționat că hotărârea contestată contravine preeminenței dreptului, supremației Constituției, dreptului fiecărui om de a-şi cunoaște drepturile şi îndatoririle și restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți.

Cu privire la pretinsa încălcare a preeminenței dreptului și supremației Constituției, Curtea reține că aceste articole comportă un caracter general, reprezintă imperative care stau la baza oricăror reglementări și nu pot constitui repere individuale şi separate.

Publicitate

Instanța a reiterat că articolul 23 din Constituție, dreptul fiecărui om de a-şi cunoaște drepturile şi îndatoririle, nu are o aplicare de sine stătătoare. Pentru a putea fi invocat standardul calității legii, trebuie să existe o ingerință într-un drept fundamental.

În jurisprudența sa, Curtea a menționat că testul calității legii se efectuează prin raportare la un drept fundamental. CCM a stabilit că problema calității unei legi nu reprezintă o problemă de constituționalitate atât timp cât nu este afectat un drept fundamental. 

„De asemenea, articolul 54 din Constituție, restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți,  îi impune Curții un mod de analiză a caracterului proporțional al ingerințelor în drepturile fundamentale. Astfel, pentru a putea fi invocat acest articol, autorul sesizării trebuie să argumenteze incidența unui drept fundamental”, se arată în hotărârea CCM.

Curtea a observat că autorii sesizării nu și-au motivat sesizarea raportându-și argumentele la unul sau mai multe drepturi fundamentale sau la alte prevederi constituționale care pot fi examinate în mod separat. Critica lor s-a bazat doar pe articole care nu au o aplicabilitate de sine stătătoare.

De partea cealaltă, socialiștii consideră că prin asemenea decizii Înalta Curte continuă să se discrediteze și este fidelă principiului „dublelor standarde”. Or, anterior, în baza acelorași temeiuri și principii, magistrații au declarat ca fiind neconstituțională anunțarea în martie 2021 a stării de urgență pentru două luni, la inițiativa PSRM.

Socialiștii sunt fermi pe poziția că declararea stării de urgență de către actuala guvernare are substrat politic și urmărește scopul de a limita drepturile cetățenilor în exprimarea propriilor opinii, în organizarea acțiunilor de protest, precum și de cenzurare a mass-media.

„Socialiștii vor continua să atenționeze societatea asupra derapajelor de la principiile statului de drept și a normelor democratice, asupra practicilor neuniforme, admise de judecătorii Curții Constituționale”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal