„Moldovagaz nu a recunoscut niciodată datoria față de Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor transnistreni”. Vadim Ceban a făcut publice unele prevederi din acordul cu Tiraspoltransgaz

„Moldovagaz nu a recunoscut niciodată datoria față de Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor transnistreni”. Vadim Ceban a făcut publice unele prevederi din acordul cu Tiraspoltransgaz

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a făcut publice unele prevederi din acordul cu Tiraspoltransgaz. Potrivit acestuia, Moldovagaz nu a recunoscut niciodată datoria față de Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor transnistreni, deoarece contractul existent prevede un mecanism de reglementare. Totodată, Ceban susține că problema datoriilor poate fi soluționată în mod pur politic și nu ar ține de competența consiliului de administrație al Moldovagaz.

„Tariful pentru consumatorii finali de pe malul drept al Republicii Moldova nu a inclus niciodată, nu include și nu va include sumele datoriei pentru gazul furnizat consumatorilor transnistreni, există un debitor pentru această datorie”, a declarat șeful Moldovagaz.

Vadim Ceban spune că în conformitate cu contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, gazele naturale sunt livrate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inlcusiv în regiunea transnistreană.

Publicitate

Potrivit acestuia, Moldovagaz livrează gaze către Tiraspoltransgaz la prețurile la care primește aceste gaze de la Gazprom. În aceste condiții, datoria Moldovagaz față de Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor din Transnistria este egală cu datoria Tiraspoltransgaz față de Moldovagaz.

„Moldovagaz nu a recunoscut niciodată datoria față de Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor transnistreni, deoarece contractul existent prevede un mecanism de reglementare”, a declarat Ceban.

Potrivit șefului Moldovagaz diferența dintre prețul gazului furnizat Transnistriei și tarifele stabilite de autoritățile regionale pentru consumatorii finali reprezintă o datorie a regiunii către Tiraspoltransgaz.

În conformitate cu termenii acordului dintre Moldovagaz și Gazprom, în cazul în care Moldovagaz are o datorie pentru gazul furnizat de Tiraspoltransgaz, părțile vor lua măsuri pentru a transfera această datorie către Tiraspoltransgaz pe baza unui acord scris.

Potrivit unor date, datoria regiunii transnistrene pentru gazele naturale depășește 7 miliarde de dolari.

Amintim că pe 22 februarie, în urma unei scurgeri de informații, a fost făcut public contractul dintre Moldovagaz și Gazprom. Potrivit documentului, anual, până la sfârșitul lui septembrie 2026, Gazprom se obligă să livreze iar Moldovagaz se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde metri cubi de gaze anual. Dintre acestea 1,24 miliarde urmează a fi livrate pe malul drept al Nistrului iar 2,06 miliarde urmează să ajungă la Tiraspoltransgaz.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal