Republica Moldova va trece de la televiziunea analogică la cea digitală. Deputații au votat în cadrul ședinței din 17 martie un proiect de lege în acest sens. Am propus ca să se facă tranziția finală începând cu 1 mai 2022. Astfel, Procesul de tranziție la televiziunea digitală se va încheia la data de 1 mai, când urmează să fie sistat semnalul analogic.
Potrivit autorului, prin modificările propuse se urmărește sporirea numărului posturilor TV care vor putea fi recepționate gratuit prin eter și intensificarea concurenței pe piața serviciilor TV contra plată. Totodată, se va elibera spectrul de frecvențe necesar pentru implementarea tehnologiilor 5G.
Proiectul stabilește mecanismul de susținere a furnizorului multiplexului A cu acoperire națională și termenul de tranziție la TV digitală terestră. Inițial, termenul era prevăzută data de 1 ianuarie 2022.
În prezent, multiplexul A permite intrarea până la 18 televiziuni. O nouă reglementare este posibilitatea continuării afacerii prin emisie în format digital, prin intermediul multiplexelor regionale, pentru cele opt posturi TV care emit în prezent în format analogic.
Altfel spus, statul ar urma să vândă operatorilor de telefonie mobilă licențe de emisie în format 5G în baza frecvențelor eliberate, preconizând să obțină, ca rezultat, circa 30 milioane de dolari anual. În plus, ar urma să se dezvolte și radiodifuziunea digitală, care este de o calitate net superioară celei actuale.
Pentru trecerea mai rapidă la televiziunea digitală, în Bugetul de stat pentru 2022 au fost alocate 4,5 milioane de lei pentru procurarea și dotarea cu convertoare a familiilor beneficiare de ajutor social; subvenții către ÎS Radiocomunicații pentru a reduce costul de acces a TV la multiplexul A pentru televiziuni.
Conform estimărilor efectuate de autorii proiectului, pentru asigurarea viabilității furnizorului multiplexului național, după sistarea emisiei în format analog, anual în buget trebuie prevăzută alocarea a circa 14 milioane de lei pe parcurs a trei ani.
Republica Moldova, împreună cu alte 105 state, a semnat aderarea la Acordul Conferinței Regionale de Radiocomunicații privind tranziția în 2015 la televiziunea digitală în standardul DVB-T2 și s-a angajat să renunțe la transmisiunile analoge. Angajamentul nu a fost respectat, finalizarea tranziției fiind amânată de mai multe ori, deși multiplexul național funcționează încă din 2016.
În cadrul ședinței Guvernului din 2 martie, cabinetul de miniștri au probat decizia precum că familiile defavorizate vor primi gratuit convertoare pentru conectarea la televiziunea digitală terestră. Pentru aceasta în bugetul de stat au fost prevăzuți 4,5 milioane de lei.
Doritorii pot depune în perioada 15 aprilie - 20 mai 2022, o cerere la asistentul social comunitar pentru a primi convertoarele.