În Republica Moldova, rata infectării cu noul coronavirus scade constant. Cum explică experții din sănătate această tendință (GRAFIC/OPINII)

În Republica Moldova, rata infectării cu noul coronavirus scade constant. Cum explică experții din sănătate această tendință (GRAFIC/OPINII)

În ultima perioadă atestăm o descreștere a cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova, incidența infectărilor fiind de 65 de cazuri la 100 mii populație. Pentru a vedea datorită cărui fapt avem această statistică, dar și care este riscul de a reveni la o eventuală creștere a numărului de cazuri COVID-19, în contextul în care avem un număr impunător de refugiați pe teritoriul țării, AGORA a apelat la mai mulți specialiști din domeniul sănătății. Experții au confirmat diminuarea numărului de infectări, însă îndeamnă populația să nu-și piardă vigilența și să respecte în continuare regulile de protecție.

Imunizarea, printre principalii factori care au contribuit la diminuarea cazurilor de COVID-19

Șeful Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate (DGASS) a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, este de părere că anume vaccinarea anti-COVID-19 a avut cel mai important impact asupra descreșterii numărului de infectări, fie că vorbim de Republica Moldova, fie că ne referim la situația atestată la nivel internațional.

 „În municipiul Chișinău, 48% din populație este vaccinată, potrivit datelor din Registrul Național de Vaccinare. Am contrapus datele noastre cu cele estimative de la Poliția de Frontieră cu privire la numărul chișinăuienilor care s-au vaccinat peste hotare și am ajuns la concluzia că populația municipiului Chișinău este vaccinată în proporție de peste 70%, ceea ce ne face să fim în siguranță și ceea ce ne-a ajutat să depășim această pandemie”, a  comunicat pentru AGORA Boris Gîlca.

De aceeași părere sunt și  medicii de la Centrele de Sănătate, care evidențiază importanța vaccinării împotriva COVID-19.  

„La scăderea evoluției cazurilor de COVID-19 în țară a contribuit, într-o mare măsură, și imunizarea. Totuși, această tendință depinde și de valurile COVID. Este câte o lună când infecțiozitatea este mai pronunțată, apoi alte luni, când nu se înregistrează un grad complex de infecții”, a punctat doctorița de la centrul de Sănătate din Hîncești, Carolina Coșleț. 

„Nu există atât de multe persoane cu simptome. Totuși, cei care se adresează cu viroze, după efectuarea testului, acesta arată negativ. Respectiv, dacă va crește numărul de teste efectuate, nu se va înregistra o creștere a numărului de cazuri”, a mai explicat Carolina Coșleț.

Scade și intenția oamenilor de a se vaccina  

În perioada 14-20 martie au fost vaccinate 12.590 de persoane, mai puține cu peste 20% față de a săptămâna precedentă. Totodată, 280.827 de oameni au mers la centrele de vaccinare pentru administrarea dozei booster. Astfel, acoperirea națională cu o doză, în populația generală, constituie peste 31%, iar cu schemă completă – peste 30%.

Boris Gîlca a precizat că sunt zile, în care, la unele puncte de vaccinare nu vine nicio persoană. 

„Atestăm o descreștere foarte evidentă a vaccinărilor. Acum, accentul este pe vaccinarea cu doza booster. Toți cei care s-au vaccinat cu cele două doze, să se imunizeze și cu cea de-a treia, pentru a avea schema completă. Iar persoanele care nu s-au vaccinat cu nici o doză, îi încurajăm să o facă”, afirmat Gîlca.

De asemenea, șeful Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a adăugat că nu are niciun rost ca punctele mobile de vaccinare să mai activeze, menționând, inclusiv, despre povara financiară asupra bugetului. Astfel, autobuzul și troleibuzul, amenajate pentru  vaccinare nu vor mai activa, începând cu data 1 aprilie, și se vor întoarce la  transportarea pasagerilor. 

„Aceasta nu poate cauza o creștere a cazurilor de COVID în țară, noi menținem punctele de vaccinare în instituțiile medicale, toate persoanele care vor dori să se imunizeze, vor merge la cea mai apropiată instituție medicală, fără atribuția după locul de trai”, a explicat specialistul.

Întrebați dacă scăderea numărului de persoane care se vaccinează ar cauza un nou val al pandemiei, experții au spus că nu există un pericol în acest sens.

„Scade numărul de persoane care doresc să se vaccineze, fiindcă mulți deja s-au vaccinat și cu prima și cu a doua doză, dar și cu doza booster. Respectiv, populația eligibilă pentru vaccinare este în descreștere”, a declarat medicul epidemiolog de la ANSP, Alina Druc.

COVID-19, în rândul refugiaților

În contextul în care, în țara noastră este un număr impunător de refugiați, am întrebat specialiștii cât de mare este riscul de a înregistra o creștere a cazurilor infecții. Specialista  din cadrul ANSP, Alina Druc, a confirmat că ar exista temei pentru îngrijorare, însă a ținut să evidențieze că situația este monitorizată periodic. 

„Aici, desigur, este o problemă, pericol există. Noi monitorizăm și cazurile de COVID-19 în rândul refugiaților și, dacă ne referim la săptămâna a 11-a (14 -20 martie), atunci pe teritoriul Republicii au fost înregistrate 58 de cazuri de COVID-19 în rândul refugiaților,  iar dacă luăm de pe 24 februarie – de când au început să vină refugiații, atunci, în total, avem 288 de cazuri”, a relatat specialista.    

COVID-19 nu a dispărut. Specialiștii îndeamnă populația să nu-și piardă vigilența

Totuși, specialiștii din domeniul sănătății îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de sănătate. Specialista de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică a îndemnat cetățenii să fie vigilenți, deoarece,  în Europa, în ultima perioadă se înregistrează o creștere ușoară a cazurilor COVID-19.

„În ultimele săptămâni, în Europa, încet se ridică numărul de cazuri și fiindcă Republica Moldova  are o evoluție similară cu aceasta, dar cu o întârziere de câteva săptămâni, ar trebui să fim atenți și vigilenți la următoarele săptămâni”, a menționat Alina Druc.

Despre faptul că nu am scăpat deplin de infecția COVID-19 a atenționat și Boris Gîlca și a mai  punctat că Chișinăul se află sub Cod Galben de alertă.

„În continuare, recomand să purtăm măștile de protecție în locurile aglomerate, în transportul public, să evităm aglomerațiile umane, să respectăm regulile igienice și de dezinfecție, dar și de aerisire a încăperilor. Să sperăm că Omicron a fost ultima tulpină și va trece acest val pandemic”, a conchis Boris Gîlca. 

De asemenea, el a mai specificat că focare sporadice de COVID ar mai putea izbucni pe viitor, virusul fiind înscris în lista infecțiilor specifice.

„Așa cum avem anumite erupții de rubeolă, rujeolă, de infecții sau gripă la copii, așa vom avea și la COVID-19. Vom avea, probabil, cazuri de infectare în anumite perioade, dar datorită imunizării, acestea nu vor periclita viața și sănătatea oamenilor”, a punctat Gîlca.

Evoluția infectărilor și deceselor provocate de COVID-19

În săptămâna a 11-a (14–20 martie), au fost înregistrate, în total, 2.411 cazuri de COVID-19 atestându-se o scădere comparativ cu săptămâna anterioară cu 4,9%. Astfel, incidența a constituit 65 de cazuri la 100 mii populație.

S-a redus numărul femeilor însărcinate care s-au infectat cu COVID-19, fiind înregistrate șapte cazuri, dar se atestă o creștere a numărului de cazuri de infectare în rândul copiilor, de la 496 în săptămâna cea de-a zecea la 569 în cea de-a 11-a săptămână.

Totodată, a scăzut numărul deceselor provocate de COVID-19, în total au fost raportate 39 de decese cu peste 31% mai puțin comparativ săptămâna a zecea.

Secții cu paturi pentru pacienții cu COVID-19 rămân desfășurate în 21 de instituții medico-sanitare publice. Totodată, fondul de paturi destinat pacienților cu COVID-19 a scăzut cu circa 17%. Media zilnică a persoanelor spitalizate, în perioada 14-20 martie curent, a constituit 440 de persoane, cu circa 14% mai puține față săptămâna precedentă.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 511.662. În total, 496.781 de persoane au fost tratate, iar 11.408 au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.

*Autor: Lidia Danila, stagiară

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Relaxarea restricțiilor anti-COVID, pe fundalul descreșterii numărului de infectări. Unele țări au renunțat la toate interdicțiile, altele fac pași mici

Relaxarea restricțiilor anti-COVID, pe fundalul descreșterii numărului de infectări. Unele țări au renunțat la toate interdicțiile, altele fac pași mici

Infecția COVID-19 în sistemul educațional: 53 de clase sunt în carantină (GRAFIC)

Infecția COVID-19 în sistemul educațional: 53 de clase sunt în carantină (GRAFIC)

Austria a donat R. Moldova un lot de 24 de tone de echipament de protecție COVID-19

Austria a donat R. Moldova un lot de 24 de tone de echipament de protecție COVID-19

Advertoriale
Echipa maib - al treilea an în cursa „Foc la ghete pe biciclete”, pentru susținerea „Casa Angelus”

Echipa maib - al treilea an în cursa „Foc la ghete pe biciclete”, pentru susținerea „Casa Angelus”

Record absolut - la Art Granit ai trepte și pervaz de exterior în doar 3 zile!

Record absolut - la Art Granit ai trepte și pervaz de exterior în doar 3 zile!

Descoperă berea care se bea și se mănâncă! Litra Gelato NEIPA, surpriza de la Festivalul BeerMania

Descoperă berea care se bea și se mănâncă! Litra Gelato NEIPA, surpriza de la Festivalul BeerMania

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Se împlinesc 14 ani de la încheierea războiului ruso-georgian. Republica Moldova condamnă agresiunea militară a Rusiei împotriva Georgiei
 • 2
  Ex-vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski face parte din echipa ONU la Centrul de Coordonare Comună de la Istanbul
 • 3
  Institutul pentru Studiul Războiului: Armata rusă depozitează mine și explozibili la Centrala Nucleară Zaporojie
 • 4
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.