Natalia Gavrilița și ministrul de Externe, după ședința Guvernului: Pericole pentru cetățenii R. Moldova nu există. Putem primi câteva mii de refugiați (LIVE)

Natalia Gavrilița și ministrul de Externe, după ședința Guvernului: Pericole pentru cetățenii R. Moldova nu există. Putem primi câteva mii de refugiați (LIVE)

Prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, au ies într-un biefing de presă după ședința Guvernului Republicii Moldova din 24 februarie. Cei doi oficiali urmează să facă declarații despre tensiunile armate din Ucraina.

UPDATE 17:50 Ce presupune Regimul special de intrare şi ieșire din ţară:

Regimul nu se referă la cetățenii din Republica Moldova. Acesta vizează fluxurile de refugiați și nu interzice ieșirea cetățenilor moldoveni din țară, explică Guvernul.

Știrea inițială:

„Azi la CSE am decis recomandarea de stare de urgență pentru 60 de zile din 24 februarie. Voi merge azi în Parlament pentru a înainta această propunere pentru stabilirea unui regim special de folosire a spațiului arian, dar și măsuri pentru refugiați”, anunță prim-ministra Natalia Gavrilița.

Potrivit ei, în ceea ce privește gestionarea fluxului de migranți la hotarul R. Moldova, instituțiile statului sunt funcționale și activează în regim normal.

Odată cu introducerea Situației de Urgență în Republica Moldova, se introduce și un regim special de intrare și ieșire din țară.

„Ne așteptăm la valuri migraționiste. Deja vedem că sunt familii care nu au vinietă, Cartea Verde, fie au pașapoarte expirate sau le lipsesc anumite certificate. Regim special înseamnă să facem modificări pentru a facilita libertatea de circulație sau, în dependență de evoluția situației, pentru a limita intrarea în țară a unor persoane care pot aduce careva riscuri pentru ordinea publică”, a spus șefa guvernului.

Gavrilița a venit cu un îndemn pentru cetățeni să nu acceseze surse de informare dubioase care generează panică.

„R. Moldova este stat neutru, dar suntem atașați respectului dreptului internațional. Rețeaua diplomatică funcționează la maxim pentru sistematizarea informației. Am făcut apel către România și UE să ne sprijinim în primirea și acomodarea fluxului de refugiați în țara noastră”, a spus Nicu Popescu.

Ministrul de Externe spune că cea mai mare parte a echipei Ambasadei din Ucraina se aflau la intrarea în R. Moldova și acum sunt în siguranță. Câțiva diplomați au rămas la Kiev pentru a asigura lucru misiunii diplomatice și asigurarea revenirii cetățenilor moldoveni în Moldova.

Pe parcursul zilei de azi, mai multe curse din Ucraina au aterizat în Moldova. Iar la punctul de trecere a frontierei sunt puncte de triere.Cetățenii ucraineni sunt îndemnați să se orienteze într-acolo.

„La ora 13:00 erau 3.000 de cetățeni ai Ucrainei intrați în Moldova. Numărul de solicitări de protecție crește în fiecare oră. Sunt persoane care tranzitează țara și merg în România sau alte țări UE. Sunt persoane care au rude sau pot sta din contul lor în Moldova și sunt persoane care solicită sprijin. Putem primi câteva mii de refugiați. Avem clădiri și instituții ca să primim refugiații. Dacă va fi mai mare fluxul, vom discuta cu partenerii noștri ca să fie reorientați și spre alte țări”, a adăugat Gavrilița.

Prim-ministra a ținut să spună că nu există pericole eminente pentru cetățenii R. Moldova. Riscul ține fluxul de migranți. La fel, a dat asigurări că există suficiente rezerve alimentare și că nu există riscuri legate de situația bancară.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.