EDITORIAL | Războiul de la hotarul Moldovei: Reguli omenești de urmat

EDITORIAL | Războiul de la hotarul Moldovei: Reguli omenești de urmat

Din păcate diplomația nu a câștigat în Europa, iar războiul este la hotarul nostru. Rusia continuă să atace Ucraina din toate părțile, iar moldovenii au cele mai serioase motive de îngrijorare. Consiliul Suprem de Securitate a reacționat rapid și a venit cu măsuri necesare chiar de la primele ore. Ne referim în special la închiderea spațiului aerian al țării care ar fi pus în pericol securitatea tuturor pasagerilor. Se iau acțiuni și pentru primirea cetățenilor din Ucraina în așa numitele centre de triere pentru imigranți, pentru a fi pregătiți și a face față crizei umanitare. Să sperăm că în cel mai bun caz, aici se va limita impactul războiului asupra țării noastre.

Securizarea spațiului informațional, o prioritate

Cu toții așteptăm siguranță din partea guvernării și cât mai multă comunicare cu cetățenii. Vrem să vedem ce acțiuni vor lua, dar trebuie să fim consțienți că nu suntem pregătiți pentru prea multe. Nemaivorbind de un război. Am fost mereu un popor pașnic și vom continua să fim. Cu toate astea, nu trebuie să lăsăm mâinile în jos, dar să facem ce ne stă în puteri, pentru început să luptăm cu propaganda. Sperăm că declararea stării de urgență va oferi mai multe pârgii pentru a acționa în domenii cheie. Așteptăm cu nerăbdare ședința de mâine a Consiliului Audiovizulului, care, sper cu tărie, va bloca sursele de informații pro-ruse care atentează la securitatea informațională a țării. Trebuie să înțelegem că la acestă oră, avem mii de moldoveni care privesc ștrile posturilor pro-ruse care prezintă un singur punct de vedere – al părții agresoare.

Publicitate

Am urmărit de dimineață unele din aceste surse de informații care vorbesc despre faptul că Rusia atacă doar infrastructura militară. Este un fals, la această oră există sute de cazuri în care au fost atacate zone rezidențiale, inclusiv blocuri de locuit cu multe etaje. Atrag atenția și la informațiile care apar pe rețelele de socializare, în special din partea trolilor și a profilelor false. Credeți-mă, ele sunt foarte multe. Cetățenii deja au primit unele mesaje false pe telefonul mobil în care ar fi chemați în armată. Sper SIS să identifice rapid persoanele și să contracareze aceste practici.

Reguli omenești de urmat

Moldova a fost mereu un stat primitor și prietenos față de vecini. De aceea, fac un apel să nu uităm întâi de toate că trebuie să ne ajutăm reciproc. Urmăresc pe site-urile de anunțuri că unele persoane care dau în arendă spații de locuit au dublat prețurile. Înțeleg dorința unora de a se îmbogăți pe necazul altora, dar asemenea cazuri nu ne fac cinste, mâine am putea fi noi în locul lor. Benzinăriile au destul combustibil, iar magazinele au suficientă mâncare. Ajunge la toți, de vreme ce nu ne panicăm fără motiv. Și Banca Națională a declarat că țara noastră are suficiente rezerve valutare care pot fi utilizate în eventuale situații de criză pentru asigurarea stabilității financiare. La această etapă este important să ne informăm din sursele oficiale și să contracarăm informațiile false. Nexta este un canal veridic și popular de informare privind situația din Ucraina: https://t.me/nexta_live.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal