A fost votată Starea de urgență în țară pentru următoarele 60 de zile, în contextul situației alarmante din regiune. Acest lucru va permite Comisiei Situații Excepționale să emită dispoziții urgente.
De la tribuna Parlamentului, prim-ministra Republicii Moldova și-a început discursul cu următoarele: „Noaptea trecută pacea din Europa a fost zguduită, iar ecourile exploziilor s-au auzit până-n satele și orașele noastre. Scenariul a devenit realitate. În august 2021, când s-a format noul Guvern, nu mi-am putut imgina că voi veni atât de des în fața Parlamentului ca să cer instituirea stării de urgență/ Vin cu un apel de unitate și solidaritate. E momentul să mobilizăm toate forțele. Avem o datprie legală, dar mai ales morală de a veni în ajutorul ucrainenilor.”
Natalia Gavriliță: „Pe perioada stării de urgență, CSE va emite dispoziții pentru instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară, regim special de utilizare a spațiului aerian, expulzarea de pe teritoriul țării a persoanelor care pot afecta securitatea statului, evacuarea cetățenilor din zone care prezintă pericol de viață, stabilirea unui regim special de lucru pentru agenții economici și instituțiile publice, interzicerea desfășurării adunărilor și a altor acțiuni de masă, interzicerea creării organizațiilor paramilitare , dispunerea, la necesitate, raționalizarea produselor alimentare, dispunerea, în caz de necesitatea, de adoptare a deciziilor necesare pentru a asigura cu gaze și energie electrică, inclusiv prin derogare de la lege, introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de comunicatii, interzicerea demisiei lucratorilor, modificarea procedurii de numire/destituire din functie a agenților economici și celor din instituții publice, implicarea cetățenilor, intreprinderea măsurilor necesare pentru gestionarea valurilor migraționale.”
Partidul Șor a intervenit cu niște întrebări, înainte de vot.
Marina Tauber: „Prima noastră preocupare e de ce nu sunt menționate măsuri concrete de susținere a populației din RM? Noi propunem ca tuturor cetățenilor vulenarabili să fie oferit ajutor, de cel puțin 10.000 de lei, din fondul țării.”
Propunerea lui Tauber a fost întreruptă de Igor Grosu: „Imaginați-vă că oamenii ăștia nu știu unde o să fie mâine, ce o să mânânce, Noi acum trebuie să ne mișcăm repede să ajutăm aceste 4.000 de persoane venite și care încă urmează să mai vină. Azi am venit de la mii de km ca să facem ședința asta și să punem oamenii pe treabă. Scuzați, vă rog, eu oleacă azi pe drumuri...”
Și socialistul Vlad Batrîncea a ținut un discurs: „Este momentul ca întreaga clasă politică să facă apel către societate și să spună că panica este un pericol. Fracțiunea noastră e gata să ofere și experiența, și expertiza, și tot ce e necesar ca să ajutăm cetățenii în toată această perioadă. Suntem gata să susținem orice inițiativă a Guvernului, care vine în sprijinul populației. Facem și un apel către ANRE, ca să facem imposibilul ca statul să aibă o influență sănătoasă asupra procesului de formare a tarifului.”