Ministrul de Externe al României, la Consiliul Permanent al OSCE: Cere sprijin pentru Moldova și Georgia, pe fundalul presiunilor din Rusia

Ministrul de Externe al României, la Consiliul Permanent al OSCE: Cere sprijin pentru Moldova și Georgia, pe fundalul presiunilor din Rusia

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat, joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului Permanent al OSCE, agresiunea militară asupra Ucrainei și a reiterat importanța sprijinirii în continuare a Republicii Moldova și Georgiei, „care se confruntă cu presiuni din partea Rusiei”, informează digi24.ro cu referire la informațiile difuzate de Ministerul Afacerilor Externe a României.

Ministrul român de Externe a condamnat în termenii „cei mai fermi” agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, precedată de recunoașterea așa-zisei „independențe” a regiunilor ucrainene separatiste Donețk şi Luhansk.

Șeful diplomației române a arătat că aceste acțiuni reprezintă încălcări „grave” ale dreptului internațional și ale angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă, precum și ale suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, respectiv ale inviolabilității frontierelor sale, scrie Agerpres.

Publicitate

Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul „ferm” al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, respingând „calea reprobabilă şi complet ilegală” a violenței armate masive împotriva unui stat european.

Ministrul de Externe a afirmat că România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, respinge hotărât acest comportament „iresponsabil”, care „subminează fundamentul relațiilor internaționale și ordinea internațională bazată pe norme”.

El a subliniat că acțiunile „agresive” ale Federației Ruse vor atrage un răspuns ferm, coordonat şi substanțial din partea comunității euroatlantice.

Aurescu a reiterat solicitarea României de încetare imediată şi necondiţionată a operaţiunilor militare ruse împotriva Ucrainei şi retragerea tuturor forţelor ruse din ţara vecină şi încetarea oricăror presiuni la adresa acesteia.

După cum precizează MAE, şeful diplomaţiei române a făcut apel la asigurarea siguranţei şi securităţii membrilor Misiunii Speciale OSCE de Monitorizare în Ucraina şi a reiterat importanţa sprijinirii în continuare a Republicii Moldova şi Georgiei, care se confruntă cu presiuni din partea Rusiei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal