Consiliul Audiovizualului constată că nu dispune de suficiente pârghii pentru sancționarea posturilor tv și radio pentru pretinse încălcări ce țin de protecția spațiului informatic în perioada stării de urgență, în contextul evenimentelor din Ucraina. Membrii CA susțin că au așteptata ca Comisia Situații Excepționale să prevadă astfel de atribuții în hotărârile aprobate în ultimele două zile. „Continuăm să aplicăm Codul serviciilor media audio-vizuale în modul în care s-a aplicat până în ziua de ieri”, constată CA.
„Ieri și azi am fost criticați în special pe rețelele de socializare în contextul activității CA în condițiile stării de urgență și a evenimentelor din Ucraina. Pe deoparte, am fost criticați că nu aplicăm art 17 din Codul serviciilor media audio-vizuale.Acesta se referă la protecția spațiului audiovizual”, spune membrul CA, Eugeniu Rîbca.
Potrivit lui, articolul permite ca furnizorii de servicii media și distribuitorii să fie în drept să includă în ofertele de servicii transmiterea programului de televiziune și radio cu conținut militar, locale sau achiziționate din state terțe care corespund prevederilor concepției și strategiei securității informaționale a R. Moldova.
„Deși în varianta aprobată inițial era interzisă difuzarea unor emisiuni cu caracter militar, politico - informațional din statele care nu ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, azi acest lucru e permis dar condiționat. Dacă condițiile nu sunt respectate, asemenea emisiuni sunt interzise. Dar, aceasta este o prevedere goală, o prevedere fără aplicabilitate și noi, membrii CA, azi suntem învinuiți că nu aplicăm această prevedere”, spune Rîbca.
Tot el menționează că aliniatul cinci din articolul 17 prevede că CA poate institui reglementări și întreprinde măsuri în limita competențelor pentru a monitoriza respectarea de către televiziuni și radiouri a prevederilor codului în ceea ce privește protejarea spațiului audio-vizual național și asigurarea securității informaționale.
Membrii CA menționează că în contextul libertății de exprimare, unde limitele se impun în mod normal prin lege sau în condiții actuale- în cazul stării de urgență, de asediu și de război, ceea ce poate fi aplicat acum de CSE.
„Azi am citit hotărârea CSE - Consiliului Audiovizualului nu i s-au acordat atribuții suplimentate pentru a întreprinde acțiuni urgente în condițiile stării de urgență. Nici în cea de-a doua ședință a CSE nu au fost aprobate atribuții pentru CA. Deci suntem în condiții în care trebuie să activăm în regim normal. Atâta timp cât nu avem atribuții suplimentare pentru situația de urgență trebuie să aplicăm Codul în modul în care s-a aplicat până în ziua de ieri”, constată Rîbca.
Prin urmare, CA este nevoit în continuare să aplice sancțiuni graduale așa cum se proceda până acum.
„Dacă se doresc pârghii suplimentare pentru aplicarea sancțiunilor, urmează să fie instituite atribuție suplimentare de către CSE așa încât, în cazul în care se depistează o încălcare, CA să poată aplica sancțiuni ca suspendarea licenței sau autorizației de retransmitere. Sau altfel, trebuie aplicate sancțiuni graduale cu activitatea consiliului de luni de zile”, constată Rîbca.
La ședința CA din 25 februarie, CA a decis că va monitoriza în mod prioritar evenimentele din Ucraina în programele tv și radio de știri și dezbateri, inclusiv cele retransmisie.