Belarus: Are loc referendumul de modificare a Constituției. Noile schimbări i-ar permite lui Lukașenko să rămână la putere până 2035

Belarus: Are loc referendumul de modificare a Constituției. Noile schimbări i-ar permite lui Lukașenko să rămână la putere până 2035

Duminică, 27 februarie, în Belarus are loc referendumul de modificare a Constituției, anunțat de Lukașenko în 2021. Cele mai importante modificări propuse se referă la limitarea numărului de mandate ale unui șef de stat, prevedere care va intra în vigoare după următoarele alegeri prezidențiale și anularea neutralității nucleare, ce va permite Minsk-ului să instaleze pe teritoriul său rachete nucleare.

Potrivit filialei din Belarus a Europei Libere, transmite că regimul de la Minsk a permis și votul anticipat pentru schimbarea Constituției, care a avut loc în perioada 22 - 26 februarie, Comisia Electorală Centrală anunțând că 43% din bieloruși au utilizat deja această metodă.

Publicitate

Potrivit jurnaliștilor, pentru prima dată din 2004, buletinele au fost tipărite doar în limba rusă. În cadrul scrutinului, cetățenii vor putea răspunde doar la o singură întrebare, cu pro sau contra, formulată în felul următor:

„Acceptați modificările și completările la Constituția Republicii Belarus?”

Printre modificările anunțate în Constituție, se numără în special instituirea imunității pentru președinții Republicii Belarus și după ce aceștia părăsesc funcția. O altă modificare ține de limitarea numărului de mandate la cel mult două pentru o singură persoană, prevedere care nu-l va împiedica însă pe Lukașenko să candideze și în continuare, acesta având posibilitatea să anuleze numărătoarea mandatelor anterioare.

Noul proiect al Constituției instituie Adunarea Populară din Belarus care ar urma să includă foștii și actualii președinți. Organul va avea pârghii în adoptarea deciziilor ce vizează direcțiile principale ale politicii interne și externe, doctrina militară și conceptul de securitate națională.

Totodată, Adunarea Populară va putea demite președintele, organiza referendumuri, impune legea marțială, numi judecători la Curtea Supremă de Justiție și Curtea Constituțională precum și noii membri ai Comisiei Electorale Centrale. Actualmente, aceste prerogative aparțin președintelui țării.

O altă prevedere importantă este anularea neutralității nucleare, urmând să fie permisă instalarea pe teritoriul republicii a rachetelor nucleare ale altor țări, cel mai probabil ale Rusiei. În cazul în care aceste modificări vor fi susținute, proiectul noii Constituții ar urma să intre în vigoare în termen de 10 zile de la anunțarea rezultatelor finale ale scrutinului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal