Începând cu azi, 28 februarie, devine operațional Centrul Unic de Gestionare a Crizei, care este menit să gestioneze faza a doua de primire a migranților, urmare a necesităților după primele 72 de ore. Despre aceasta a anunțat prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. Șef al Centrului a fost numit secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea.
„Centrul va coordona efortul de asistență efectuat de Guvern, organizații internaționale, inițiativa privată și voluntari. Șeful centrului unic a fost numit secretarul general al Guvernului Dumitru Udrea.
În cadrul centrului vor activa și reprezentanții ONU privind refugiații. Centrul va avea o linie verde la care toți cetățenii se vor putea adresa pentru a afla detalii despre cum pot să ajute. Linia verde devine operațională de mâine, 1martie”, spune Natalia Gavrilița.
În continuare rămâne funcțională linia verde pentru refugiați care e operată de Biroul Migrație și Azil - 0 80001527.
Pe lângă depozitul de la Moldexpo, de azi devin operaționale încă trei centre de colectare pentru persoanele fizice.
Tot azi devine operațional depozitul central unde vor fi stocate și sortate aceste ajutoare. Cât despre donațiile bănești oamenii sunt îndemnați să doneze pe conturile trezoreriei la Ministerul Finanțelor.
„Marți vom întâlni primul transport cu ajutoare umanitare de primă necesitate din partea înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați”, a adăugat șefa Guvernului.
În cadrul centrului au fost deja celule create pentru a crea și gestiona sarcinile specifice - bunuri, cazare, asistență medicală, transport, produse alimentare, consiliere psihologică, servicii consulare și juridice, platforma de voluntare, coordonarea eforturilor agenților economici și partenerilor externi.
Persoanele fizice pot dona la centrele adiționale deschise:
Chișinău, UTM, strada Studenților
Palatul Feroviarilor
Centrul - MoldovaFilm, str. Hîncești 61
Autoritățile se adresează celor dispuși să doneze și menționează că este nevoie de pături, saltele, plapume, perne, prosoape, lenjerie de pat, jucării și jocuri noi nefolosite, veselă, produse de igienă personală - detergenți, scutece, conserve și alte produse alimentare ambalate.
Până acum, au fost înregistrate peste 2.600 de cereri de aderare la grupul de voluntari.