Trei oligarhi ruși se disociază de declarațiile lui Putin și cer încetarea războiului din Ucraina

Trei oligarhi ruși se disociază de declarațiile lui Putin și cer încetarea războiului din Ucraina

Trei dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși se disociază de declarațiile lui Vladimir Putin și solicită în public încetarea războiului declanșat de invazia ordonată de președintele Rusiei. Este vorba de Oleg Deripaska, Mihail Fridman și Roman Abramovici.

Confruntați cu un dezastru economic după ce Occidentul a instituit o serie de sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, aceștia acum adoptă o poziție aparent riscantă.

Publicitate

Potrivit Reuters, miliardarul Mihail Fridman, care este originar din orașul Lviv din vestul Ucrainei, a declarat într-o scrisoare adresată angajaților săi că acest conflict nu face altceva decât să creeze o prăpastie între ruși și ucraineni, care au fost „frați timp de secole”, transmite Reuters.

„M-am născut în vestul Ucrainei și am trăit acolo până la vârsta de 17 ani. Părinții mei sunt cetățeni ucraineni și locuiesc în Lvov, orașul meu preferat. Dar mi-am petrecut de asemenea, o mare parte din viață ca cetățean al Rusiei, construind și dezvoltând afaceri. Sunt profund atașat de popoarele ucrainean și rus și văd conflictul actual ca pe o tragedie pentru ambele națiuni”, se arată în scrisoarea lui Fridman.

La rândul său, oligarhul rus, Oleg Deripaska a postat pe rețeaua de Telegram un îndemn la inițierea negocierilor de pace „cât mai repede posibil”.

„Pacea este foarte importantă”, a spus Deripaska, fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal.

Luni, 28 februarie, Deripaska a venit cu o nouă declarație, susținând că este nevoie să fie încetat „capitalismul de stat”. Alături de el, miliardarul rus, Oleg Tinkov, a criticat de asemenea invnazia în Ucraina, afirmând că banii ar trebui alocați „pentru îngrijirea oamenilor, pentru cercetare, pentru vindecarea cancerului și nu pentru război”.

De cealaltă parte, miliardarul rus Roman Abramovici a devenit omul de legătură între Ucrainei și Vladimir Putin, scie The Guardian. Fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, încearcă să pună capăt războiului început de Vladimir Putin în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia.

„Pot să confirm că Roman Abramovici a fost contactat de partea ucraineană pentru sprijin în obținerea unei rezoluții pașnice și că de atunci încearcă să ajute”, a declarat oficiul său. Mai multe, ziarul The Jerusalem Post scrie că Abramovici s-ar afla în Belarus și chiar ar asista la negocierile din Ucraina și Rusia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal