
Moldova nu se aliniază deocamdată sancțiunilor impuse împotriva Rusiei, sugerează ministrul de Externe
Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a sugerat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8 că Republica Moldova nu se va alinia deocamdată sancțiunilor impuse Rusiei de către SUA și UE. Totodată, șeful diplomației de la Chișinău a ținut să sublinieze că țara noastră nu este vizată în tensiunile geopolitice din prezent, precizând totuși că există anumite riscuri.
・
„Deja din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei, s-a luat decizia de a nu alinia Republica Moldova la sancțiunile europene sau americane introduse contra Federației Ruse și la această etapă noi reieșim din menținerea acestei linii. (..) Indiferent de limbajul folosit față de Federația Rusă, nici un guvern din 2014 nu a luat acțiuni serioase de aliniere la sancțiunile europene. (..) Motivele sunt multiple, inclusiv faptul că societatea noastră, economia noastră, sistemul nostru energetic sunt prea vulnerabile pentru a angrena Republica Moldova în astfel de poziționări, care implică costuri”, a declarat Nicu Popescu.
Cât despre riscurile situației actuale pentru Republica Moldova, ministrul de Externe a sugerat că acestea există.
„Noi depunem tot efortul să ținem Moldova în afara acestor tensiuni. Evident că acest lucru nu este simplu. Știți că din cauza conflictului transnistrean, din cauza prezenței militare ruse ilegale pe teritoriul Republicii Moldova aceste lucruri evident constituie un risc pentru securitatea țării noastre, pentru societatea noastră. În același timp, ce putem face noi ca societate, ca ca echipă de guvernare este să gestionăm aceste riscuri tot așa cum am făcut-o până acum, cu maximă prudență, cu calm, cu promovarea fermă, dar diplomatică a interesului național”.
„Societatea noastră acum s-a mobilizat, inclusiv aceste diviziuni care au afectat societatea noastră timp de practic trei decenii nu neapărat sunt vizibile. Evident, ele există, dar eu văd în societatea noastră o determinate fermă de pe întreg spectrul forțelor politice, al straturilor sociale, să nu tensionăm situația, să nu importăm aceste diviziuni în Republica Moldova, pentru că indiferent de opțiunile politice și geopolitice absolut toți cetățenii Republicii Moldova vor pace”, a mai spus ministrul de Externe.
Amintim că după invadarea Ucrainei de către Rusia, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au impus mai multe sancțiuni. Astfel, unele bănci rusești au fost deconectate de la SWIFT, iar Băncii Centrale i-au fost înghețate activele. Sancțiuni au fost dictate și împotriva a 350 de deputați din Duma rusă, oligarhi ruși, precum și a lui Vladimir Putin.