România sprijină integrarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în UE

România sprijină integrarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în UE

România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, în Uniunea Europeană. Despre aceasta a anunțat  președintele Klaus Iohannis, dar și Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în intriorul familiei europene, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate.”, este postarea președintelui României, scrie presa de peste Prut.

  Publicitate

  Mesajul președintelui României vine după ce luni șefii de stat din opt țări din Europa Centrală și de Est au cerut tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei rapid imediat statutul candidată la UE, potrivit unei scrisori deschise publicate de Reuters. România nu se numără printre țările semnatare.

  Bogdan Aurescu a fost întrebat, în cadrul unei emisiuni televizate dacă el crede că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană s-ar putea produce în regim de urgenţă.

  „Perspectiva europeană a Ucrainei este o realitate. Şi Ucraina, dar şi Republica Moldova, şi Georgia au perspectiva de a fi într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, asta depinde de propriile performanţe, să fie membre ale Uniunii Europene. Nimeni nu poate să retragă această perspectivă acestor state. Este adevărat că în ultimii ani a existat un fel de reticenţă din partea unora dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai ales din partea de vest a Uniunii, în a accepta introducerea în documentele UE a acestei referiri, la perspectiva europeană”, a explicat ministrul de externe.

  El a precizat că România susţine aderarea Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la Uniunea Europeană.

  „Însă, într-adevăr, o aderare foarte rapidă este de greu de realizat, inclusiv din punct de vedere procedural. Aderarea la UE presupune un proces foarte serios de reformă profundă, care ia timp, care necesită foarte multe eforturi, atât din partea statului candidat, cât şi din partea Uniunii Europene”, a afirmat Bogdan Aurescu.

  Țările semnatare sunt: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia.

  Scrisoarea vine după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a semnat luni o scrisoare prin care cere deschiderea negocierilor de aderare la UE.

  Pe de altă parte, ministurl de Externe Bogdan Aurescu a declarat luni că România susţine aderarea Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Georgiei la Uniunea Europeană, dar crede că o aderare rapidă este foarte greu de realizat.

  Agora

  AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

  REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

  APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
  © 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal