Mai multe bănci care activează pe teritoriul R. Moldova nu au afișat cursul valutar pentru rubla rusească în dimineața zilei de ieri și azi, 1 martie. Contactați de AGORA, reprezentanții băncilor comerciale susțin că, în prezent, situația este instabilă și că există neclaritate privind stabilirea cursului valutar.
La 1 martie, Banca Națională a Moldovei afișează cursul valutar de bază de 0,1826 lei pentru o rublă rusească.
În același timp, pe parcursul zilei de 28 februarie și 1 martie, mai multe bănci comerciale cu activitate în țara noastră nu mai prestează servicii de schimb valutar a rublei rusești. AGORA a contactat reprezentanții câtorva bănci care au explicat această decizie.
Astfel, reprezentanții Moldova Agroindbank susțin că, la această etapă, este dificil să aprecieze valoarea reală a rublei. Asta pentru că nu există factori și indici clari care să determine costul valutei rusești. Totodată, reprezentanții instituției spun că nu cunosc pentru ce perioadă vor menține această decizie.
„Situația se schimbă de la oră, la oră. Monitorizăm lucrurile și intervenim cu noi decizii”, ne-au comunicat reprezentanții MAIB.
Reprezentanții de la Victoriabank confirmă că, în prezent, toate tranzacțiile spre și din Rusia sunt oprite din cauza situației instabile. Lucrurile se verifică zilnic și evoluează repede, spun reprezentanții băncii. Prin urmare, deciziile noi pot surveni în orice clipă.
Și FinComBank nu mai prestează servicii de schimb valutar în ruble rusești. Reprezentanții băncii ne-au comunicat că, pe fundalul situației instabile, a fost luată decizia de sistare temporară a tranzacțiilor cu rubla rusească. Aceasta în condițiile în care nu se cunoaște situația reală pe piața financiară. Instituția menționează că prioritate este siguranța pentru client. Prin urmare, se face o analiză a pieței financiare, iar ulterior vor fi luate decizii.
Contactați de AGORA, reprezentanții băncii ProCredutBank ne-au comunicat că în activitatea instituției nu sunt servicii în rublă rusească pentru cetățeni. Aceasta de câțiva ani. Cât despre serviciile prestate persoanelor juridice, instituția activează fără schimbări, inclusiv în ceea ce ține de rubla rusească.
Sursa: Facebook/Dumitru Alaiba
De altă parte, precizăm că unele puncte de schimb valutar, care nu sunt parte a instituțiilor financiar bancare, afișează totuși cursul valutar pentru rubla rusească:
AGORA amintește că la 28 februarie, rubla a scăzut până la o cotație de 119 ruble pentru un dolar (de la 80-90 de ruble, zilele anterioare), scrie Reuters.
Scăderea a venit în ciuda faptului că banca centrală a Rusiei a anunțat duminică o serie de măsuri pentru a sprijini piețele interne, după ce aliații occidentali au impus sancțiuni, inclusiv blocarea accesului unor bănci la sistemul internațional de plăți SWIFT. De asemenea, au fost impuse măsuri restrictive care limitează posibilitatea Băncii Rusiei de a-și folosi rezervele internaționale pentru a submina sancțiunile impuse.
Dolarul a fost principalul beneficiar al tensiunii din jurul conflictului ruso-ucrainean, iar piețele financiare estimează ca Rezerva Federală a SUA să majoreze dobânda-cheie cu 25 de puncte de bază la întâlnirea sa din martie, nu cu 50 de puncte de bază la cât se așteptau anterior.
Vezi și aceste știri

Rubla s-a depreciat, un dolar fiind vândut cu 119 ruble

Curs valutar în RM: Rubla rusească și hrivna ucraineană pot fi cumpărate cu un ban, în timp ratele medii de schimb pentru dolar și euro au crescut cu un leu

Bursele ruseşti şi-au suspendat tranzacţiile, iar rubla s-a prăbuşit

Probleme pentru Putin: Rubla rusească se prăbușește la minimul ultimilor doi ani după noile sancțiuni aplicate de SUA

Scade numărul elevilor care aleg să-și continue studiile după clasa a 9-a și a 12-a
