Printre tinerii de la Palanca se numără voluntarii de la asociația „Moldova pentru pace” și studenții din instituțiile de învățământ superior din țară. Cei cu care am reușit să discutăm s-au dovedit a fi de la Universitatea Creștină din Chișinău și de la Universitatea de Medicină din capitală. Ultimii acordă primul ajutor în caz de necesitate, chiar la vamă.
Studenții cred că această activitatea nu împiedică procesul de studii și că vor face față. „Profesorii ne-au permis, știind care este situația și că sunt puțini voluntari”.

„Din propria inițiativă, am urcat în mașină și am venit. Aici suntem circa 15 studenți. Unii sunt de duminică, iar alții de luni dimineață. Cei veniți în weekend au înnoptat într-o grădiniță din apropiere”, a spus o tânără.
Redacția a plecat luni la Palanca, iar unii dintre voluntarii cu care am discutat ne-au spus că duminică au lucrat până la ora patru dimineața, s-au trezit la ora opt și s-au apucat din nou de treabă.

„Sunt aici de duminică, de la ora 11. De dimineață, până la ora patru a zilei de luni am ajutat refugiații. La ora opt ne-am trezit, iar la nouă am fost prezenți în fața punctului de control. Unii refugiați vin plângând, după ce au stat la vamă peste 36 de ore și au nevoie de ajutor”, ne-a zis o voluntară.
Mai exact, tinerii ajută la descărcarea mașinilor cu produse. Ultimele sunt grupate în funcție de tip: apa potabilă, produsele alimentare, produsele igienice, produsele destinate exclusiv copiilor. De asemenea, tinerii deservesc cu bucate și băuturi fierbinți cetățenii ucraineni.
Mai mult, voluntarii țin legătura cu oamenii din localitățile din preajmă, care oferă gazdă pentru refugiați. Din discuțiile purtate cu tinerii de la Palanca, am aflat că la punctul de control activează concomitent circa 30 de voluntari, care se schimbă pe ture.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.