Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene au fost invitate de Parlamentul European să sprijine statele Parteneriatului estic, în special Republica Moldova, la asigurarea adăpostului temporar refugiaților din Ucraina și mărirea rezilienței în fața posibilelor atacuri rusești în domeniile apărării, securității cibernetice și comunicării strategice.
Astfel de prevederi sunt stipulate în rezoluția Legislativului European, care a fost votată de Parlamentul European marți, la data de 1 martie, după dezbaterile desfășurate în plen cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia.
Mai mult, în rezoluție se menționează că misiunea Uniunii Europene urmează să ofere asistență consolidată la frontiera Republicii Moldova și Ucrainei, inclusiv segmentul transnistrean.
Mai mult, membrii misiunii ar putea fi instruiți militar, după reevaluarea mandatului. În plus, personalul ce aparține misiunii civile a UE din cadrul politicii externe și de securitate comune va fi transferat în afara Ucrainei pentru garantarea siguranței.
De asemenea, eurodeputații au salutat inițiativa guvernelor Poloniei, Ungariei, României, Bulgariei, Slovaciei și Moldovei de a menține frontierele lor deschise și de a asigura mijloace de evacuare, adăpost, asistență de urgență, asistență medicală și azil pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina și de posibile persecuții, inclusiv pentru cetățenii ucraineni și pentru cetățenii altor state.
Menționăm că Parlamentul European a solicitat după dezbateri încetarea imediată a tuturor activităților militare în Ucraina, identificarea unei soluții pașnice a războiului bazată pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a acesteia și a dreptului de a decide cu privire la viitoarele alianțe fără ingerințe externe, denunțarea recunoașterii unilaterale de către Federația Rusă a independenții zonelor ocupate de aceasta în regiunile Donețk și Lugansk.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în cadrul discursului din cadrul ședinței Parlamentului European, a solicitat integrarea a țării sale în Uniunea Europeană, menționând că „ucrainenii sunt incredibili, își dau viața pentru valori. Luptăm pentru a fi membri cu drepturi egale”.
Precizăm că marți, 1 martie, Parlamentul European a votat rezoluța prin care cere instituțiilor blocului comunitar să acorde Ucrainei statutul de țară candidată UE. Documentul a fost susținut de 637 de europarlamentari din totalul celor 676 participanți la vot.
Vezi și aceste știri

Parlamentul European cere Rusiei să înceteze activitățile militare în Ucraina. Prevederile rezoluției pregătite de eurodeputați (DOC)

Discursul lui Volodimir Zelenski în cadrul ședinței Parlamentului European: „Uniunea Europeană va fi mai puternică cu Ucraina”(LIVE)

În R. Moldova se află 41.700 de refugiați din Ucraina. Iată unde sunt cazați și cum pot moldovenii să ajute
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
