Potențiala aderare a Ucrainei la UE, cap de afiș în presa internațională. Ce au titrat instituțiile de presă

Potențiala aderare a Ucrainei la UE, cap de afiș în presa internațională. Ce au titrat instituțiile de presă

Cea mai discutată știre a zilei de ieri a fost potențiala aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Iată ce au titrat la acest subiect marile instituții de presă din lume. 

Agenția de presă NU.nl pune sub semn de întrebare posibilitatea aderării, conform profesorul de drept UE, Fabian Amtenbrink, de la Universitatea Erasmus Rotterdam, „este foarte nerealist ca țara să se alăture uniunii pe termen scurt.

Citește și:Votat! Parlamentul European cere instituțiilor blocului comunitar să acorde Ucrainei statutul de țară candidată UE (LIVE)

Publicitate

Această procedură începe cu o cerere de aderare la UE. Cele 27 de state membre trebuie mai întâi să decidă în unanimitate să acorde unei țări statutul de țară candidată. Ulterior, o țară care dorește să devină membru trebuie să îndeplinească o listă întreagă de cerințe de admitere. De exemplu, țara trebuie să aibă o democrație stabilă, o economie de piață funcțională și un stat constituțional care să protejeze drepturile omului. În plus, o țară trebuie să își adapteze legile la toate standardele UE așa cum le cunoaștem și în Țările de Jos.” În același timp Premierul olandez Rutte a declara în timpul dezbaterii din Parlament că aceasta nu este o discuție bună și că. „Nu vom ajuta Ucraina în acest fel. Extinderea Uniunii Europene este un proces foarte complex, consumator de timp și complicat”, a declarat premierul pentruNL Times.

Citește și:Aderarea „de urgență” la Uniunea Europeană, încercată de Ucraina, posibilă pentru R. Moldova și Georgia? Ce șanse are un asemenea demers

Înalții oficiali din capitala europeană au pus în evidență anumite sensibilități în ceea ce privește aderarea Ucrainei la UE în regim expres. ComentatoriiEuronewsau evidențiat poziția lui Charles Michel, președintele Consiliului European, care a declarat că există „opinii și sensibilități diferite” în rândul membrilor UE cu privire la aderarea Kievului. „Aderarea este o cerere de lungă durată din partea Ucrainei”, a spus Michel. „Dar există opinii și sensibilități diferite în cadrul UE cu privire la extindere. „Ucraina va depune o cerere oficială, Comisia Europeană va trebui să exprime un aviz oficial, iar Consiliul va decide”.

AnaliștiiPoliticoau punctat că, în pofida declarației Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen nu are puterea de a acorda nici unei țări aderarea la UE și nici măcar de a acorda statutul oficial de candidat la aderare. Astfel de decizii trebuie să fie aprobate de toate cele 27 de țări membre ale blocului, care au fost în dezacord puternic în ultimii ani cu privire la extinderea UE.

La acest subiect surseleEURACTVindică că Parisul ar putea fi influențat către „consimțământul tăcut”, având în vedere situația geopolitică schimbată, dar poziția Germaniei este una mai reticentă. „Ucraina face parte din această casă europeană și știm că dorința multor ucraineni este și a fost de a avea legături mai strânse cu UE”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock ieri la Berlin, vorbind alături de omologul său sloven, Anže Logar. Ea a adăugat că, deși „toată lumea este conștientă (…) că aderarea la UE nu este ceva ce se poate face în câteva luni, ci că implică un proces de transformare intensiv și de anvergură.

Războiul din Ucraina aduce și vântul schimbării după cum raporteazăAl Jazeera. În efortul de a descuraja conflictul din Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că 100 de miliarde de euro (113 miliarde de dolari) vor fi rezervați pentru cheltuielile militare. Așadar, o nouă direcție asupra politicilor de apărare și energie ale Germaniei săptămâna aceasta, după ce guvernul german și-a anulat interdicția de a furniza arme letale zonelor de conflict și și-a întărit cheltuielile pentru apărare. Berlinul a fost de acord să trimită 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger în Ucraina pentru a descuraja forțele militare ruse din Ucraina. 400 de lansatoare de rachete antitanc vor fi livrate și în Ucraina prin Țările de Jos. Estonia a câștigat, de asemenea, aprobarea Germaniei de a furniza Kievului nouă arme obuziere de origine germană.

RedactorulInternationale Politik Quarterly,Heining Hoff, a explicat în analiza sa că „Vladimir Putin și războiul său ilegal de agresiune împotriva Ucrainei au realizat ceva ce niciun politician german nu a reușit: să pună țara pe calea spre a deveni o putere militară serioasă”.

ConformDeclarație de politicăa lui Olaf Scholz, cancelar al Republicii Federale Germania și membru al Bundestag-ului german, pe lângă livrările de arme și sancțiunile, Germania a trebuit să-și intensifice propriile capacități de apărare. Scholz a continuat explicând că, prin introducerea unei „forțe armate cu fonduri speciale” finanțate din datorii („Sondervermoegen Bundeswehr”) în valoare de 100 de miliarde de euro și prin consacrarea acesteia în constituție, guvernul va cheltui mai mult de 2% din PIB pentru securitate cu efect aproape imediat.

Heining Hoff consideră că această revoluție a politicii externe și de securitate germane nu este numai benefică Europei. Președintele american Joe Biden și administrația sa și-au pus încrederea în Scholz și în guvernul său și probabil au trecut prin multe momente în care ar fi fost tentați să regrete această investiție. Acum au fost răsplătiți. Renunțarea la Nord Stream 2 și îndeplinirea obiectivului de 2% al NATO în viitor a transformat Berlinul din „copil cu probleme” în „aliat model”.

AUTOR: Noroc Olanda

Reamintim căThe Economista raportat că sancțiunile impuse de SUA și Uniunea Europeană au rezultat în prăbușirea rublei rusești cu 40% comparativ cu dolarul american. O astfel de cădere reprezintă un nou minim record pentru moneda rusească, înregistrat după blocarea rezervelor valutare ale Rusiei prin înghețarea activelor Băncii Centrale și excluderea mai multor bănci rusești din sistemul internațional de plăți Swift. Prăbușirea rublei indică nivelul înalt de izolare la care a ajuns guvernul Rusiei, manifestându-se prin creșterea dramatică a prețurilor pentru importuri, datorii externe și înrăutățirea continuă a calității vieții.

Totuși comunitatea internațională este îngrijorată de capacitățile nucleare ale Rusiei. ConformBBC, Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să pună forțele nucleare în „stare specială de alertă”, un răspuns dur la „declarațiile agresive” ale Occidentului în urma invaziei sale în Ucraina. Deși anunțul nu înseamnă că Rusia intenționează să folosească armele nucleare, decizia e prezentată în contextul declarațiilor făcute de Putin săptămâna trecută, care anunța că oricine va încerca să pună piedici Rusiei, va suferi consecințe „nemaiîntâlnite în istorie până acum”. SUA a condamnat această „escaladare inacceptabilă”, iar BBC îșiîndeamnă cititoriisă nu subestimeze intențiile lui Putin.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal