
„Ne-ați învățat că dragostea de țară nu se măsoară în cuvinte, ci în fapte”. Mesajul șefului IGP, la 30 de ani de la războiul de pe Nistru (VIDEO)
Astăzi, 2 martie, se împlinesc 30 de ani de la începutul războiului de pe Nistru. Unul dintre primii oficiali care a venit cu un mesaj adresat veteranilor este șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu. El a mulțumit combatanților pentru că au arătat ce înseamnă cu adevărat patriotismul, onoarea, demnitatea și ne-au învățat că dragostea de țară nu se măsoară în cuvinte, ci în fapte,
・
Mesajul șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu:
Astăzi, într-o zi cu o deosebită încărcătură istorică, trăiesc sentimente de recunoștință și onoare pentru cei care și-au apărat necondiționat acest pământ și și-au îndeplinit cu demnitate datoria pentru țară.
La 2 martie 1992 a început conflictul de pe Nistru. Lupte sângeroase s-au dat pe ambele maluri, Cocieri, Coșnița, Dubăsari, Tighina. Astăzi, se fac trei decenii de când ei au scris istorie cu propria viață, pentru liniștea noastră de astăzi.
Nu prea înarmați, dar cu duh bărbătesc de a-și apăra țara pentru viitoarele generații. Au mers pe câmpul de luptă lăsând în urmă mame, soții și copii. Luând cu ei doar speranța că se vor întoarce, că vor rezista și-i vor mai revedea.
Erau conștienți, că acolo, în ploaia de gloanțe se au doar pe ei și credința puternică.
Mulți s-au întors la casele lor cu durerea pierderii camaradului în suflet, cu adânci răni fizice și îngropând în inimi răni care nu se vor vindeca. Alții și-au dat ultima suflare pentru pace.
Dragi veterani, vă mulțumim că ne-ați învățat că dragostea de țară nu se măsoară în cuvinte, ci în fapte. Ne-ați arătat ce înseamnă cu adevărat patriotismul, onoarea, demnitatea și v-ați câștigat un loc în paginile istoriei R. Moldova.
Incontestabilă este lecția voastră de viață. Astăzi, voi retrăiți din nou, alături de noi, dorința puternică de pace.
De 30 de ani, malurile Nistrului sunt în continuare despărțite nu doar de apă, ci și de un conflict înghețat, a cărui soluționare pare că este departe de a fi realizată. Început ca parte a politicii Kremlinului de a-și menține sferele de influență prin pedepsirea „republicilor rebele”, la sfârșitul anilor 1980, rădăcinile acestui conflict pot fi găsite până în 1812, atunci când Basarabia este anexată de Imperiul Rus, care va începe o serie de politici prin care va aduce zeci și sute de mii de coloniști de alte etnii în zonă.
Din păcate, însă, și până în ziua de astăzi, consecințele Războiului de pe Nistru sunt în continuare prezente, iar istoria acestuia rămâne una controversată, întrucât nu este vorba atât de un conflict militar, cât de unul ideologic și politic. În acest articol, vă invităm să aflăm ce a însemnat acest Război prin intermediul a cinci întrebări.