ANALIZĂ | Sinteza sancțiunilor impuse Rusiei după atacarea Ucrainei. Acestea se vor resimți mai degrabă treptat în timp, decât ca o lovitură decisivă imediată

ANALIZĂ | Sinteza sancțiunilor impuse Rusiei după atacarea Ucrainei. Acestea se vor resimți mai degrabă treptat în timp, decât ca o lovitură decisivă imediată
FOTO: Getty Images/NPR

La data de 24 februarie, Rusia invadează Ucraina. Întreaga comunitate internațională încearcă să oprească escaladarea războiului, iar primul pas devine impunerea sancțiunilor. Fiecare stat vine cu o reacție și roagă încetarea așa-numitei „operațiuni militare”. Totuși,  războiul continuă deja de o săptămână, iar oficialii ruși declară că sancțiunile internaționale nu îi sperie pe conaționalii lor, îndeosebi deoarece conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, șeful statului nici măcar nu are bunuri peste hotarele Federației Ruse, toate fiind exclusiv în țară.

Mai multe țări au convenit asupra unor măsuri restrictive care vor impune Rusiei consecințe grave și masive pentru acțiunile sale. Aceste sancțiuni vizează sectorul financiar, sectoarele energiei și transporturilor, produsele cu dublă utilizare, precum și controlul exporturilor și finanțarea exporturilor, politica în domeniul vizelor, includerea unor noi persoanele din Rusia pe liste de sancțiuni, precum este cazul lui Putin, Lavrov, dar și alți aliați de-ai lor.

Între timp, rubla rusească se devalorizează la maxim față de valutele internaționale, schema de mai jos reprezentând devalorizarea față de euro.

Astfel, Banca Centrală a Rusiei a dublat ratele dobânzilor în încercarea de a stabiliza piețele financiare ale țării, după ce sancțiunile din vest au făcut ca valoarea rublei să scadă cu până la 29%. Mai mult, Banca Centrală și-a majorat rata principală a dobânzii la 20% de la 9,5% într-o decizie de urgență, spunând că „condițiile externe pentru economia rusă s-au schimbat drastic”.

Sancțiunile Uniunii Europene

UE a fost printre primele care s-a angajat să elimine Rusia din SWIFT, un serviciu global care conectează transferul de plăți în peste 11.000 de instituții financiare, ca parte a unor măsuri mai stricte de eliminare a Rusiei din sistemul financiar internațional.

Pentru ca să împiedice Banca Centrală Rusă să-și utilizeze rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor,  UE a mai înghețat bunurile și tranzacțiile rusești care se aflau pe teritoriul UE, făcând imposibilă dispunerea de acestea pentru a face față blocajului internațional.

De asemenea, privilegiul de a dobândi cetățenia unei țări UE prin investiții, care permite rușilor bogați să obțină cetățenia în altă țară în schimbul unei investiții de amploare, la fel a devenit restricționată. Această mișcare oprește rușii bogați și cu legături să devină cetățeni ai altor țări și să obțină acces la sistemele noastre financiare.

Un obstacol la fel de important este interzicerea accesului la aeroporturile UE și survolarea spațiului aerian al UE de către orice aeronavă operată de transportatori aerieni ruși, aeronave înmatriculate rusești sau aeronave neînmatriculate în Rusia care sunt deținute sau închiriate sau controlate în alt mod de orice persoană fizică sau juridică rusă.

UE la fel a interzis vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, direct sau indirect, de bunuri și tehnologii care ar putea contribui la îmbunătățirea militară și tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului de apărare și securitate, indiferent dacă este sau nu originar din UE, oricărei persoane fizice sau juridice, entități sau instituții din Rusia sau pentru utilizare în Rusia. UE interzice, de asemenea, acordarea de finanțare sau asistență financiară, sau de asistență tehnică sau servicii de intermediere referitoare la aceste bunuri.

Sancțiunile Marii Britanii

Marea Britanie a reacționat la acest conflict mai prompt decât s-au așteptat mulți. Astfel, la 24 februarie prim-ministrul britanic anunță despre interzicerea accesului băncilor rusești la lire sterline și orice plăți din sau spre Regatul Unit. Băncile care fac obiectul acestor restricții nu pot procesa nici o plată prin Regatul Unit și nici nu pot accesa piețele financiare din Regatul Unit. Cetățenii ruși nu pot depune mai mult de 50.000 de lire sterline în conturile bancare din Regatul Unit.

Este interzis exportul tuturor articolelor cu dublă utilizare în Rusia, inclusiv echipamente și componente tehnologice de ultimă generație și critice în sectoare precum electronică, telecomunicații și aerospațial.

Zborurile din și spre Federație Rusă sunt interzise în spațiul aerian din Regatul Unit. Navele rusești au fost interzise din porturile din Regatul Unit. Interdicția include orice nave deținute sau operate de oricine care are legătură cu Rusia, iar autoritățile britanice au obținut, de asemenea, noi competențe pentru a reține navele rusești.

Măsurile economice sunt inclusiv împotriva Băncii Centrale a Rusiei și a Fondului Național al Statului, ceea ce înseamnă că majoritatea sistemului financiar al Rusiei este acum acoperit de sancțiunile Marii Britanii.

Noile măsuri interzic persoanelor fizice și entităților din Regatul Unit să furnizeze servicii financiare Băncii Centrale a Federației Ruse, precum și Ministerului Finanțelor și Fondului Național al Statului.

Mai mult, Fondul Național al Statului și directorul său executiv, Kirill Dmitriev, au fost, de asemenea, sancționați cu active înghețate și cu o interdicție de călătorie în vigoare pentru Dmitriev. Această sancțiune va opri persoanele sau companiile din Marea Britanie care au de-a face cu acest fond.

Nu în cele din urmă, Marea Britanie la fel a rămas de acord privind excluderea Rusiei din SWIFT.

Sancțiunile Statelor Unite ale Americii

SUA a impus sancțiuni în toate industriile, de la înghețarea activelor pentru cele mai mari bănci până la restricții privind datorii și capitaluri proprii ale companiilor de minerit, transport și logistică. Restricțiile includ, de asemenea, cel mai mare efort de până acum în a opri accesul la tehnologia avansată pentru sectoarele militare și industriale cheie ale Rusiei.

Sancțiunile includ blocaj de export a tehnologiilor de inteligență artificială care limitează sever capacitatea Rusiei de a-și avansa sectorul militar și aerospațial.

S-au introdus, de asemenea, restricții inclusiv economice, care împiedică accesul la infrastructură financiară și la dolarul american. Astfel ca băncile rusești care însumau peste 1 trilion de dolari de active au fost lovite cu penalități uriașe.

Întrucât zilnic, instituțiile financiare ruse efectuează tranzacții valutare de aproximativ 46 de miliarde de dolari la nivel global, dintre care 80% sunt în dolari SUA, marea majoritate a acestor tranzacții vor fi acum întrerupte. Aceste întreruperi se vor manifesta inclusiv prin restricționarea celor două mari bănci din Rusia (Sberbank și VTB Bank) – care, împreună, reprezintă mai mult de jumătate din sistemul bancar total din Rusia după valoarea activelor – de la procesarea plăților prin sistemul financiar american. De asemenea, instituțiile financiare ruse nu mai pot beneficia de extinderea, eficiența și securitatea sistemului financiar american.

De asemenea, guvernul SUA a anunțat interzicerea zborurilor rusești din spațiul aerian american.

La fel ca și alte țări, SUA a aprobat excluderea Rusiei din SWIFT.

Sancțiunile Canadei

Guvernul Canadei a aprobat un întreg Regulament minuțios ce impune restricții asupra Rusiei. Astfel, acesta impune o înghețare a activelor și o interdicție a tranzacțiilor persoanelor fizice și juridice din Rusia.

Adițional, este interzis oricărei persoane din Canada și oricărui canadian din afara Canadei să tranzacționează orice proprietate, oriunde s-ar afla, deținută de sau în numele unei persoane din Rusia.

Este interzisă încheierea sau facilitarea, directe sau indirecte, a oricărei tranzacții în beneficiul unei bănci din Rusia sau a unei persoane fizice ori juridice din Rusia, precum și este interzisă furnizarea oricăror servicii financiare sau alte servicii conexe în legătură cu o astfel de tranzacție.

De asemenea, se impun restricții asupra sectorului financiar și cel energetic. Cu unele excepții, acestea interzic oricărei persoane din Canada și canadienilor din străinătate să preia datorii cu o scadență mai mare de 30 de zile în folosul băncilor rusești sau a persoanelor fizice și juridice din Rusia.

Suplimentar, i-a fost interzis oricărei persoane din Canada și oricărui canadian din afara Canadei să furnizeze Rusiei sau oricărei persoane din Rusia orice servicii financiare, tehnice sau de altă natură legate de orice bun pe cale de export, vânzare, furnizare sau expediere.

Canada a introdus pe lista de restricții 129 de persoane notorii din Rusia și 94 de bănci și instituții financiare, companii private și publice de stat, precum și companii de furnizare a gazului și petrolului.

De asemenea, Canada a fost de acord cu excluderea Rusiei din SWIFT.

Sancțiunile Australiei și Noii Zeelande 

Premierul Australiei, Scott Morrison a declarat că se impun sancțiuni oligarhilor, a căror greutate economică este de importanță strategică pentru Moscova, cât și se impun sancțiuni pentru peste 300 de membri ai Dumei Rusești.

De asemenea se introduc restricții la importul, exportul sau furnizarea anumitor bunuri, cum ar fi arme sau materiale conexe, precum și articole potrivite pentru explorare sau producție de petrol în Rusia.

Se interzice furnizarea anumitor servicii, îndeosebi a celor legate de echipamente sau servicii militare. Mai mult, este interzisă furnizarea de arme sau materiale aferente către Rusia. Se interzice fabricarea, întreținerea sau utilizarea armelor sau a materialelor conexe pentru a fi exportate în Rusia.

Noua Zeelandă la fel interzice exportul de mărfuri către forțele militare și de securitate ruse ca răspuns la invazia Ucrainei. De asemenea, aceasta a redus comerțul cu Rusia și a impus interdicții de călătorie împotriva oficialilor ruși.

Sancțiunile Japoniei, Singapore și Taiwan

Momentan, acestea sunt unicele țări din Asia care au fost de acord cu impunerea sancțiunilor către Rusia.

În special, Singapore a impus controale la export asupra articolelor care pot fi folosite direct ca arme în Ucraina pentru a provoca vătămări sau pentru a subjuga ucrainenii. De asemenea, s-au blocat anumite bănci rusești și tranzacții financiare în adresa Rusiei.

Japonia și-a direcționat sancțiunile către pe președintele rus Vladimir Putin și pe principalii oficiali guvernamentali. Aceasta a înghețat activele financiare ale lui Putin și ale oficialilor guvernamentali și s-a alăturat Occidentului în blocarea principalelor bănci rusești din rețeaua internațională de plăți SWIFT.

Ministerul de Externe al Taiwanului și-a exprimat susținerea sancțiunilor prin limitarea exporturilor către Rusia. De asemenea, Taiwanul a promis că nu va mai continua contractul de furnizare a gazului din partea Federației Ruse. 

Sancțiunile Elveției

Cred că o surpriză pentru comunitate internațională a fost ieșirea Elveției din statutul de țară neutră și alăturarea acesteia la sancțiunile impuse de UE.

Astfel, Elveția a blocat cu efect imediat activele a 363 de persoane fizice și a patru entități corporative. Printre acestea se numără președintele rus Vladimir Putin, prim-ministrul Mihail Mișustin și ministrul de externe Serghei Lavrov.

De asemenea, Elveția și-a închis spațiul aerian pentru zborurile din Rusia, fapt ce nu i-a permis lui Lavrov să se prezinte fizic la adunarea ONU întrucât nu a putut zbura spre Geneva.

Mai mult, Elveția sprijină decizia internațională de a separa băncile rusești de la sistemul global bancar SWIFT. Rușii dețineau aproape 10,4 miliarde de franci elvețieni (11,24 miliarde dolari) în Elveția în 2020, conform datelor Băncii Naționale Elvețiene.

Ministrul Apărării, Viola Amherd, a declarat că Elveția se mai pregătește și pentru alte măsuri de limitare ale Rusiei. În mod specific, restricțiile se vor focusa pe domenii precum furnizarea de energie, fluxurile de refugiați și atacurile cibernetice.

Elveția a impus interdicții de călătorie pentru cinci oligarhi despre care fac parte din anturajul lui Putin.

Ce înseamnă restricțiile pentru Federația Rusă?

Toate aceste măsuri sunt un impuls important de provocare a unei crize inevitabile în Federația Rusă. Această criză se va dezvolta și mai mult asupra economiei ruse și asupra cetățenilor ruși pe timp ce trece.

Dacă în trecut sancțiunile însemnau că cetățeanul rus va trebui simplu să schimbe banca sau să deschide un alt cont bancar la altă bancă asupra căreia nu sunt impuse sancțiuni, la moment, sancțiunile înseamnă că în loc ca aceștia să își anuleze cardul sau să deschidă un alt cont bancar, rușilor le este interzis accesul la orice bancă internațional, precum și la întregul sistem de credit internațional.

Sancțiunile impuse Federației Ruse se vor resimți mai mult treptat în timp, decât ca o lovitură decisivă imediată. La fel cum Uniunea Sovietică a avut nevoie de ceva ani de izolare și declin până când s-a prăbușit în cele din urmă în 1991, la fel și Rusia va avea nevoie de timp până va resimți pe deplin toate sancțiunile.

Ceea ce este diferit acum este gradul de integrare globală. Spre deosebire de Uniunea Sovietică, economia Rusiei este dependentă de comerțul și relațiile cu alte țări. Chiar și acum, guvernul rus îi obligă pe exportatori să vândă produsele în dolari pentru a se proteja împotriva căderii și mai drastice a rublei. Însă asta nu va mai dura mult, iar în curând rușii vor simți și mai pronunțat declinul rublei, precum și accesul limitat la valuta internațională.

Companiile petroliere rusești precum Rosneft și Gazprom ar putea deveni paralizate din punct de vedere tehnologic din cauza lipsei de investiții din vest. Odată ce sursele actuale de petrol se vor epuiza, vor fi necesare tehnologii de foraj în regiuni neexploatate, cum ar fi, de exemplu, în zona arctică. Declinul tehnologic va face imposibilă această exploatare.

Adițional, zborurile din și spre Federația Rusă sunt limitate, fie interzise total. Astfel Lavrov nu a putut ajunge la adunarea ONU și astfel mulți cetățeni ruși nu vor putea zbura direct nicăieri fără a face anumite escale. 

Mai mult, dolarul american rămâne moneda de rezervă primordială a lumii și este folosit în plățile de pe tot globul. Astfel, ori de câte ori se vor tranzacționa dolari de la persoane sau entități sancționate din Rusia, aceste tranzacții vor fi imediat blocate și nu vor mai putea fi utilizate.

Putin susține că UE nu poate supraviețui fără furnizarea gazului rusesc. Dar adevărul este că Rusia la fel nu poate supraviețui fără să îl furnizeze, deoarece este o sursă majoră de venit. Această dependență va accelera uzura economiei ruse.

Este important de remarcat că aceste sancțiuni sunt impuse pentru a trezi revolta oamenilor din Rusia și de a-i provoca să deschidă ochii la ce face Putin nu doar cu țara vecină, ci și cu propria țară și cu proprii cetățeni. Faptul că acum economia Rusiei este ținută în mod artificial, nu înseamnă că la un moment dat și aceste resurse artificiale nu se vor epuiza. Putin a declarat în cadrul unei conferințe din 2021 că sărăcia este unul din dușmanii Rusiei, aparent acum el dorește să facă sărăcia prietena Rusiei.

Poți face diferența

Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
UE adaugă oligarhi ruşi şi pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, pe lista neagră a sancțiunilor

UE adaugă oligarhi ruşi şi pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, pe lista neagră a sancțiunilor

Moldova nu se aliniază deocamdată sancțiunilor impuse împotriva Rusiei, sugerează ministrul de Externe

Moldova nu se aliniază deocamdată sancțiunilor impuse împotriva Rusiei, sugerează ministrul de Externe

Acces restricționat pentru aeronavele rusești în UE, posturi TV interzise și finanțarea achiziției de arme pentru Ucraina: Noile sancțiuni ale Uniunii

Acces restricționat pentru aeronavele rusești în UE, posturi TV interzise și finanțarea achiziției de arme pentru Ucraina: Noile sancțiuni ale Uniunii

Posibila deconectare a Rusiei de la SWIFT - „opțiunea nucleară a sancțiunilor”. Cum funcționează sistemul și care-s consecințele? (VIDEO)

Posibila deconectare a Rusiei de la SWIFT - „opțiunea nucleară a sancțiunilor”. Cum funcționează sistemul și care-s consecințele? (VIDEO)

Ungaria înregistrează cel mai ridicat nivel al inflației din ultimii 24 de ani: Banca Națională a aprobat cea mai mare majorare a dobânzii de referință din UE

Ungaria înregistrează cel mai ridicat nivel al inflației din ultimii 24 de ani: Banca Națională a aprobat cea mai mare majorare a dobânzii de referință din UE

ANSP explică cum și când se administrează Iodura de Potasiu: Primele ore de la catastrofa nucleară, decisive pentru sănătate

ANSP explică cum și când se administrează Iodura de Potasiu: Primele ore de la catastrofa nucleară, decisive pentru sănătate

Advertoriale
Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Te muți la casă nouă și plătești până la 45% din suma apartamentului după darea în exploatare (VIDEO)

Te muți la casă nouă și plătești până la 45% din suma apartamentului după darea în exploatare (VIDEO)

#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Jurnalista de la Rossia 24, care a realizat un interviu cu Igor Dodon, nu a solicitat acreditare pentru activitate pe teritoriul R. Moldova. Reacția SIS
 • 2
  Urmărirea penală în dosarul „Energocom” - finalizată. Dodon, învinuit că a depășit atribuțiile de serviciu în interesul unor persoane din anturajul lui Plahotniuc
 • 3
  Ultima oră! România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Cum vor fi distribuite
 • 4
  Recomandările Primăriei Chișinău, în caz de un eventual pericol nuclear
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.