Votat în Guvern: Viitorii conducători auto vor putea obține mai ușor adeverința medicală

Votat în Guvern: Viitorii conducători auto vor putea obține mai ușor adeverința medicală

Procedura de obținere a adeverinței medicale pentru conducătorilor de vehicule și a candidaților pentru obținerea permisului de conducere va fi simplificată. Guvernul a aprobat proiectul privind modalitatea de obținere a adeverinței medicale de prezentare la inspectoratul auto de stat.

Totodată, va fi redus numărul de acte necesare la perfectarea dreptului de a conduce vehicule, prin excluderea testului psihofiziologic și eliberarea adeverinței medicale a conducătorilor de vehicule și a candidaților pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule de către medicul de familie, care va accesa datele medicale ale persoanei în sistemul informațional de Asistență medicală primară.

La fel, va fi asigurat schimbul de date între instituțiile implicate în procesul de documentare a persoanelor cu dreptul de a conduce vehicule, prin intermediul sistemelor informaționale deținute conform ariei de competență.

Publicitate

Una din principalele prevederi ale proiectului este propunerea ca examinarea medicală a conducătorilor de vehicule și a candidaților pentru obținerea permisului de conducere, cu efectuarea concluziei și eliberarea adeverinței medicale de prezentare la inspectoratul auto de stat să fie efectuată de către medicul de familie.

Concluzia privind aptitudinea de conducere pentru cei care nu prezintă afecțiuni se va stabili numai de medicul de familie. În cazurile în care se stabilește prezența afecțiunilor, examinarea medicală va fi efectuată de către o Comisie.

În componența acesteia, la necesitate, pot fi cooptați și alți medici specialiști de profil, inclusiv asistenți medicali. La elaborarea concluziei medicale, medicii de familie sau, după caz, Comisia de examinare medicală se va conduce de Normele minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea vehiculului și de lista afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de vehicul.

De asemenea, va fi elaborată o lista afecțiunilor și stărilor pentru care este obligatoriu consultul Comisiei pentru examinarea medicală a conducătorilor de vehicule și a candidaților pentru obținerea permisului de conducere.

Potrivit Cabinetului de miniștri, modificările propuse au drept scop modernizarea serviciilor publice, prin digitizarea serviciului „Eliberarea permisului de conducere”, ceea ce ar asigura creșterea calității, reducerea costului și a duratei prestării serviciilor publice cetățenilor Republicii Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal