Un avion Mig 21 Lancer, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a dispărut de pe radare (UPDATE)

Un avion Mig 21 Lancer, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a dispărut de pe radare (UPDATE)

Un avion Mig 21 Lancer, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a dispărut de pe radare într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei, informează Euronews România. Ulterior, au fost declanșate de urgență operațiunile de salvare. La scurt timp, un elicopter care a pornit în misiune de căutare a pierdut și el legătura cu turnul de control. 

UPDATE 02:00 Pilotul aeronavei MiG-21 LanceR a decedat, au anunțat autoritățile din România.

Căpitanul Costinel Iosif Niță avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe Mig-21 Lancer.

Publicitate

O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

UPDATE 00:30 În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.

Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.

Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.

Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.

Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru militar, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru militar, salvator pe mare, angajat din 2005, căsătorit, doi copii.

Operațiunile de căutare –salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR sunt încă în desfășurare.

UPDATE 22:40 Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a confirmat că cei cinci militari aflaţi în elicopterul IAR-330 Puma au murit în urma prăbuşirii aparatului.

„Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române. Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace”, a spus ministrul Apărării.

În continuare se desfășoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR.

UPDATE: 22:09 Cei cinci militari români aflaţi la bordul elicopterului care a plecat în căutarea avionului dispărut de pe radare, au decedat, au informat surse ISU pentru Digi 24.

Știrea inițială:

O aeronavă Mig 21 Lancer din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20:03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.

Potrivit Ministerului Apărării din România, ulterior, un elicopter a decolat în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 Lancer. Pilotul elicopterului raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Ultima poziție cunoscută a navei, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei, au declarat autoritățile române.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal